(VIDEO) Un youtuber din Norvegia constată că bateria unui VW ID3 a degradat neaşteptat de mult în doar doi ani, iar maşina nu e foarte adaptată la clima rece
10 Decembrie 2023, 20:16 Redacţia PiataAuto.md
Despre faptul că maşinile electrice ale celor de la VW tind să manifeste un ritm accelerat de degradare a bateriilor în primii ani, iar softurile acestora sunt prost gândite se vorbeşte mult. Şi se pare că problemele softurilor nu sunt doar la interfaţa sistemului multimedia, ci şi la modul în care sunt gestionate elementele esenţiale de propulsie a acestor maşini electrice, de la gestionare baterie, menţinere de temperaturi, preîncălzire sau intrare în regim restrictiv. Un youtuber din Norvegia tocmai s-a convins că bateria unui VW ID.3 a degradat neaşteptat de mult în doar 2 ani de exploatare şi 48 mii km, ia maşina nu e foarte adaptată climei rece norvegiene.
Deci, după doar 48 mii km, 6,3% din capacitatea bateriei au fost pierdute. Poate suna ca o degradare acceptabilă, dar dacă ne gândim la o autonomie iniţială de 350 km, de exemplu, asta înseamnă 22 km pierduţi din autonomie şi o scădere la 328 km. Dacă raportăm cifra la parcursul atât de mic, e şi mai îngrijorător.
Maşina are şi o gestionare bizară a bateriei, lăsând-o să se răcească foarte mult în timpul condusului. Afară erau -10,5 grade Celsius, iar bateria s-a răcit de la circa 23-30 grade la doar 3-4 grade Celsius, scăzându-şi astfel performanţa foarte mult.
Asta a făcut ca la 5% de baterie şi încă 15 km de autonomie rămasă maşina să intre în regim de târâre lentă, cu avertizării roşii că ea poate rămâne blocată în orice moment. Bateria rece face ca puterea de descărcare să fie prea mică la un nivel redus de încărcare a bateriei, iar asta generează acest alarme ale maşinii.
Încărcarea a fost ulterior de 42 kW la priză fast charge, tot din cauza bateriei mici. Maşina germană nu are vreun sistem de încălzire a bateriei înainte de a ajunge la supercarger, cum face Tesla, aşa că trebuie să treacă prin episoade de încărcări lente la priză pe timp de iarnă şi abia după ce bateria se încălzeşte prin pierderi de căldură creşte un pic şi viteza de încărcare, ldar la -10 grade nu sunt prea mari şansele să se ajungă la maximul promis.
Iar toate astea arată încă o dată de ce VW se plânge că maşinile sale electrice se vând prost, pentru că ceea ce e aici e valabil şi pentru alte modele electrice VW. Gestionare proastă a lucrurilor esenţiale într-o maşină electrică, algoritmi gândiţi incomplet şi superficial, o mulţime de situaţii de climă rece şi de viaţă neprevăzuţi. Tesla, prin comparaţie, va folosi fiecare Wh de căldură în plus pentru a-l transfera în altă parte şi a nu-l pierde, va gestiona fiecare variaţie posibilă şi va prevedea totul pentru a scoate eficienţă din orice mic proces care se întâmplă la bordul unei maşini electrice. Iar pe urmă, Tesla vinde câte 2 milioane de maşini electrice pe an, iar VW anunţă a treia concediere de angajaţi la fabricile sale de maşini electrice.