China a construit şi inaugurat în munţii Himalaya cel mai mare parc eolian din lume situat la mare altitudine

3 Ianuarie 2024, 14:14
Redacţia PiataAuto.md
La fel cum turbinele eoliene sunt mai eficiente în mare datorită curenţilor de aer constanţi, ele pot fi mai eficiente şi la mare altitudine, în munţi, unde curenţii sunt mai puternici şi adeseori au direcţie constantă. China a început a face tot mai mult uz de munţii săi înalţi, instalând atât panouri fotovoltaice în regiuni deasupra norilor, cât şi turbine eoliene. Acum, însă, China a anunţat finalizarea construcţiei şi conectarea la reţea a celui mai mare parc eolian din lume, situat la mare altitudine, de peste 4.500 metri.
Foto: Noul parc eolian de mare altitudine din China

Noul parc e amplasat în districtul Seni din regiunea autonomă Xizang din regiunea Tibet, în zona munţilor Himalaya. Parcul e situat, de fapt, la o altitudine de 4.650 metri, cu mici variaţii de relief pentru fiecare turbină, şi a fost conectat la reţea în prima zi a anului 2024.
Construcţia sa început în aprilie 2023, deci a durat mai puţin de 9 luni, un fapt formidabil în sine luând în considerare dificultatea de a instala turbine eoliene în munţi la 4.650 metri altitudine!
Parcul are o putere totală instalată de 100 MW, fiind forma din 25 de turbine eoliene, fiecare a câte 4 MW putere. Turbinele au fost proiectate şi construite special pentru aceste condiţii dure de mare altitudine, unde pot fi expuse vânturilor mult mai severe, fulgerelor, razelor mai intense ale soarelui, schimbărilor bruşte de temperaturi şi alte condiţii neprielnice de obicei pentru turbinele eoliene uzuale.
Autorii proiectului spun, însă, că inginerii care au proiectat turbinele au reuşit să implanteze rezistenţă în ele şi adaptabilitate la toţi aceşti factori, astfel, încât acestea vor oferi şi un randament foarte bun. Chinezii anunţă că producţia anuală a noului parc eolian e estimată la 200 GWh, ceea ce înseamnă un randament mediu estimat la 22,8%, relativ bun pentru turbine eoliene de doar 4 MW, amplasate terestru.
Această cantitate de electricitate, care va fi produsă de noul parc eolian, va fi suficientă pentru a alimenta casele a 230.000 de rezidenţi din oraşele din jur. Parcul eolian a costat echivalentul a circa 90 milioane de dolari pentru 100 MW putere instalată, cu toată complexitatea lucrărilor de transportare dificilă a turbinelor la asemenea altitudine şi instalare a lor.
Compania chineză dezvoltatoare a acestui proiect, CHN Energy, spune că toată experienţa de inginerie pentru crearea acestor prime 25 de turbine eoliene pentru acest parc din Himalaya va fi folosită la următoarele proiecte de scară mai mare, cu turbine mai puternice şi cu suprafeţe mai mari dedicate parcurilor eoliene de mare altitudine. Prin urmare, în următoarea perioadă cu siguranţă vom auzi de noi parcuri eoliene de altitudine, care vor marca noi recorduri.
1
3,372
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!