Moldova anunţă că în 2024 va desfăşura licitaţii pentru alocarea de noi capacităţi pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice mari

23 Ianuarie 2024, 09:55
Ilie Toma
Republica Moldova anunţă că în 2024 va mai face un pas important în dezvoltarea producţiei proprii de energie regenerabilă şi va desfăşura licitaţii pentru alocarea de noi capacităţi pentru parcuri eoliene şi fotovoltaice mari, cel mai important aspect nou fiind faptul că aceste parcuri vor avea garantat din partea statului un preţ fix de achiziţie pentru o perioadă de 15 ani, pentru a avea siguranţa recuperării investiţiei.
Moldova e o piaţă relativ mică pentru producţia şi consumul de electricitate, cu o putere a sistemului de circa 600-800 MW în orele zilei şi cu 800-950 MW în orele de consum maxim. Consumul anual se cifrează la circa 4,2 TWh de electricitate. Şi întrucât încă nu există soluţii mari, de sistem, pentru stocarea electricităţii regenerabile, prima centrală fiind abia anunţată în plan acum câteva luni, şi alocarea capacităţilor noi de producţie a energiei regenerabile se realizează deocamdată cu paşi foarte mici.
Totuşi, capacităţile anunţate pentru acest an sunt printre cele mai mari de până acum. Pentru parcurile eoliene, spre exemplu, a fost anunţată alocarea unei puteri totale de 105 MW. Această putere poate fi câştigată de un singur parc eolian mare, care participă la licitaţie, sau poate fi distribuită în câteva parcuri mai mici, dar puterea minimă necesară a fiecărui proiect e de 4 MW. De fapt, 4 MW e o putere ce o pot asigura 2-3 turbine eoliene vechi sau doar o singură turbină eoliană de uscat din cele mai noi. Puterea instalată de 105 CP, prin urmare, ar putea fi acoperită do doar vreo 26 turbine eoliene de uscat mai noi, şi nu vorbim de cele mai puternice. Vestas, de exemplu, are şi turbine de 6-7 MW per unitate, multe din ele adaptate să funcţioneze şi în condiţii de vânturi slabe.
La parcurile fotovoltaice mari, puterea totală alocată în 2024 va fi de 60 MW. Şi aici puterea totală poate fi obţinută de un singur parc, sau poate fi distribuită în mai multe proiecte, iar condiţia e ca fiecare parc participant să nu fie mai mic de 1 MW putere instalată.
Astfel, cele două soluţii — eoliană şi fotovoltaică — vor însuma capacităţi noi alocate de 165 MW. Cei 60 MW putere de fotovoltaice ar trebui să genereze anual circa 72-75 GWh de electricitate. Chiar dacă am estima o productivitate medie anuală de circa 15% a turbinelor eoliene de uscat din Moldova, cei 105 MW putere adiţională în sistem ar trebui să genereze alte circa 135 GWh de electricitate anual. Prin urmare, în sumă, noile capacităţi alocate ar putea genera anual circa 210 GWh de electricitate, aducând o contribuţie de circa 5% din consumul total de electricitate al Moldovei.
Republica Moldova are adoptată o strategie prin care în anul 2030 trebuie să ajungă la minim 30% din energia electrică consumată provenind din surse regenerabile.
Preţurile fixe, pe care câştigătorii licitaţiilor din 2024 le vor avea garantate timp de 15 ani, vor deriva din ofertele participanţilor, acest preţ fiind unul din criteriile de câştigare a licitaţiilor. Cu cât mai mic va fi preţul garantat cerut, cu atât mai mare va fi şansa de câştigare a licitaţiilor.
2
2,953
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!