Producătorul european de baterii Northvolt mai primeşte o finanţare de 4,6 miliarde euro pentru noile sale fabrici de producţie şi reciclare a bateriilor

18 Ianuarie 2024, 14:33
Redacţia PiataAuto.md
Acum câteva zile, scriam că suedezii de la Northvolt au primit o subvenţie din partea Uniunii Europene, în valoare de peste 900 milioane de euro, pentru a construi noua lor fabrică de baterii în Germania, în loc de a o construi în SUA, unde ar fi beneficiat de suvenţii similare sau mai mari. Mai scriam atunci că o altă fabrică pe care compania suedeză o construieşte în Canada beneficiază de subvenţii uriaşe de 7,3 miliarde dolari, şi spuneam că aceste fabrici au devenit atât de importante strategic, încât statele recurg la asemenea ajutoare uriaşe pentru a le avea localizate pe teritoriile lor. Ei bine, acum Northvolt anunţă că a mai obţinut o finanţare de 4,6 miliarde de euro, echivalentul a 5 miliarde de dolari, de la un conglomerat de 23 instituţii financiare din UE şi Norvegia, pentru noile sale fabrici de producţie şi reciclare a bateriilor.
Tehnic vorbind, finanţarea e acordată sub formă de credit preferenţial, care poate fi ulterior restructurat pe termen şi mai lung, dar efectiv e o susţinere imensă pentru ca această companie să continue să construiască fabrici în Europa. Zicem asta şi pentru că cea mai mare parte a acestei finanţări nu e garantată prin gajuri proprii ale Northvolt, ci de structuri guvernamentale şi de stat din UE şi Suedia, ba chiar şi o instituţie din Coreea de Sud. Prin urmare, există o susţinere solidă, agregată, pentru finanţarea acestui proiect strategic pentru Europa.
Doar că aceşti bani nu vor merge în direcţia unei singure fabrici, spre exemplu cea din Germania, ci mai multe.
Spre exemplu, fabrica principală din Suedia îşi va extinde capacităţile de producţie cu noi edificii şi linii de producţie, acolo urmând a fi produse bateriile pe ciclu complet. Fabrica este prima şi cea mai avansată a celor de la Northvolt, şi se pare că această extindere va însemna adăpostirea şi noilor capacităţi de producţie pentru noile baterii cu stare solidă, anunţate de Northvolt acum câteva luni. Deci, lucrurile se vor mişca frumos în această direcţie.
Iar o altă fabrică ce va beneficia de finanţare e tot în Suedia, dar e specializată în reciclarea bateriilor, ceea ce le permite celor de la Northvolt să aibă o dezvoltare bivalentă şi pe această parte importantă pentru un producător de baterii.
Foto: Fabrica de reciclare Northvolt din Suedia

Northvolt se profilează, astfel, ca un producător lider de baterii, de importanţă strategică crucială pentru Europa, iar în condiţiile în care în SUA există Actul de Reducere a Inflaţiei, care garantează susţinere enormă pentru aceste domenii hi-tech, se pare că şi Uniunea Europeană şi ţările Scandinave au înţeles cât de important e să reţină aceste companii cu expertiză strategică pe teritoriul său şi să le determine să-şi localizeze fabricile pe continent. Iar aceste subvenţii şi finanţări acordate acum, cu tot cu garanţiile de stat, vin să transpună în realitate aceste planuri şi să pună şi Europa pe harta liderilor în asemenea tehnologii vizionare.
2
4,295
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!