(VIDEO) Acesta e un Subaru STI de raliu, cu un motor V8 de Ferrari sub capotă

12 Ianuarie 2024, 20:57
Redacţia PiataAuto.md
Subaru produce unele din cele mai bune maşini de raliu în divizia sa STI, iar maşinile din raliu sunt o bucătărie pe care puţini producători auto au ajuns s-o stăpânească deplin de-a lungul timpului. Totuşi, pe cât de savuroase şi performante sunt motoarele boxer pentru Subaru, definitorii chiar, pe atât de intense sunt legendele că multe dintre ele au nevoie de reparaţii frecvente. Un pilot de raliu din SUA a decis să opteze pentru un motor mai puternic, dar mai ales mai spectaculos în sunetul şi senzaţiile pe care le oferă, aşa că a pus acolo un motor V8 de Ferrari.
Pilotul e Sam Albert, iar motorul pus e un F136 de pe Ferrari, un motor care se regăseşte pe modele precum Ferrari California, de exemplu. Desigur, marea întrebare e cum ar putea încăpea un ditamai V8 de Ferrari sub capota unui Subaru, mai şi putând fi cuplat cu cutia de viteze de curse, mai şi lăsând loc pentru sistemul de tracţiune integrală.
Dar s-a putut. Motorul a încăput bine pe lăţime, între elementele structurale originale ale caroseriei, dar e adevărat că radiatorul din faţă n-a mai încăput, astfel încât răcirea motorului a trebuit regândită.
Nici capota nu se mai închidea, aşa că a fost tăiată şi s-au creat forme convexe, care să acopere motorul imens şi să permite închiderea.
Dar asta nu înseamnă că motorul de Ferrari e cumva izolat acolo în condiţii foarte privilegiate. E un motor pe un bolid adevărat de raliu, aşa că are parte şi de noroi, şi de vibraţii, şi de toate condiţiile dure de exploatare posibile.
Dar acest motor, în esenţă, nu e străin de curse, or, Ferrari ale bolizi până şi în Le Mans dezvoltaţi din aceste ingrediente tehnice de motor V8. Şi se pare că şi acest motor, pe care pilotul l-a cumpărat la mâna a doua la preţ de chilipir, rezistă bine în competiţiile adevărate de raliu.
E cu siguranţă una din cele mai neobişnuite combinaţii din câte ar putea exista pe un Subaru, dar e şi o combinaţie extrem de interesantă, care adaugă performanţă maşinii, care nu-i dereglează manevrabilitatea şi distribuţia maselor prea mult şi care face cursele de raliu mai spectaculoase pentru cei care le urmăresc şi mai frumoase pentru pilot.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,100
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!