(VIDEO) Am cunoscut pe viu această navă electrică cu baterii, care operează deja de 5 ani între Danemarca şi Suedia şi care era cea mai mare din lume la lansarea sa

3 Ianuarie 2024, 17:18
Redacţia PiataAuto.md
Vorbim adeseori despre nave electrice cu baterii în ultimul timp, care au propulsie pe bază de electromotoare, iar electricitatea pentru ele e stocată în baterii. De fiecare dată, părerile sunt împărţite dacă ideea de a transporta baterii grele la bord este viabilă în general. Noi am găsit una din primele asemenea nave electrice din lume, care operează deja de puţin peste 5 ani drept feribot între Danemarca şi Suedia şi care, la momentul lansării sale, era cea mai mare navă electrică cu baterii din lume!
Am cunoscut-o pe viu în recentul nostru tur european pentru reportaje de tehnologie, inginerie şi energie regenerabilă şi am traversat marea la bordul ei din Danemarca spre Suedia. Iar cu această ocazie am putut vedea această navă, pe nume Tycho Brahe, pe viu, în operare de viaţa reală.
Şi mai interesant e faptul că de curând nava a trecut printr-o împrospătare estetică şi o actualizare de baterii, după primii 5 ani de operare. La fel de curios e faptul că nava îşi încarcă foarte scurt bateriile, doar câteva minute la fiecare mal, cât timp face debarcarea şi îmbarcarea maşinilor şi pasagerilor de la bord, deci nu stă niciodată timp îndelungat special pentru a-şi încărca bateriile!
Mai mult ca atât, pe ruta pe care operează această navă între cele două ţări scandinave, mai operează alte două nave identice construite imediat după ea, iar astfel cele trei nave electrice asigură împreună tot traficul, fără a avea vreo altă navă cu propulsie tradiţională în flotă.
Foto: Una din celelalte două nave electrice identice, încă neactualizată în noile culori, filmată de noi pe malul danez

Şi iată ce de 5 ani încoace, lucrurile funcţionează! Această navă electrică este deci unul din foarte puţinele exemple din lume de continuitate şi de cum arată o navă electrică după 5 ani de operare zi de zi, cu zeci de traversări de mare făcute în fiecare zi!
Iar în reportajul scurt de mai jos spunem mai multe despre parametrii aceste nave, despre bateriile, primele şi cele actuale, şi despre modul în care operează ea.
Aşa cum menţionam, am văzut pe viu şi am călătorit cu Tycho Brahe în cadrul călătoriei noastre recente pentru reportaje, iar noi am urcat la bordul navei electrice cu maşina electrică, cu care călătoream, BMW i5. Reportajul şi întreg proiectul deplasării noastre pentru producţia de subiecte energetice şi de noi tehnologii a fost posibil datorită susţinerii BMW Moldova, oficiul central BMW, băncii Moldindconbank şi a PNUD Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene. Vezi întregul reportaj în video-ul de mai jos.
Poţi include subtitre cu traducere automatizată din comenzile player-ului dacă ai nevoie
0
2,961
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!