(VIDEO) Porsche a prefaţat noul Macan electric, cu parametri care nu au evoluat prea mult faţă de Taycan

11 Ianuarie 2024, 21:41
Redacţia PiataAuto.md
Porsche pregăteşte noua generaţie Macan de lansare, o generaţie care va fi doar electrică. Noul model va fi al doilea Porsche electric şi va fi construit pe noua platformă PPE a grupului VW, descifrată ca Premium Platform Electric, ceea ce înseamnă că planurile pentru această platformă sunt mari, iar lista de modele, care vor deriva din ea e imensă, şi cuprinde modele Audi, Bentley, şi VW. Astăzi Porsche a anunţat că testele de anduranţă de dinainte de lansarea nolui model sunt în toi, iar odată cu asta a dezvăluit şi câţiva parametri tehnici. Surprinzător, dar aceştia nu par să fi evoluat prea mult faţă de Taycan.
Porsche a făcut un efort considerabil când a conceput şi lansat Taycan şi a adus la acea vreme, în 2019, un model lider în industrie prin consistenţa sa inginerească. Avea arhitectură de 800 volţi atunci când despre asta se discuta doar teoretic, avea două motoare şi o cutie de viteze cu 2 trepte, pentru a menţine eficienţa şi la viteze mari — o soluţie care a rămas aproape unică în lume, şi putea încărca la prize fast charge cu puteri record la acea vreme, de 225 şi 270 kW în funcţie de versiune şi tipul bateriei.
Foto: Porsche Taycan

La 5 ani distanţă şi o platformă tehnică absolut nouă, dezvoltată să servească drept bază pentru întreaga jumătate superioară a ierarhiei de modele VW, noul Porsche Macan electric debutează cu o baterie care poate fi încărcată cu... 270 kW. Deci, exact aceeaşi putere ca şi acum 5 ani, deşi între timp Hyundai şi Kia au deja puteri de încărcare de 350 kW, la fel ca şi câteva modele americane. Până şi noul Xiaomi SU7 are putere de încărcare aparent mai mare decât noul Posche Macan.
Foto: Porsche Macan într-o sesiune de încărcare

Noul model Porsche va avea în continuare o arhitectură de 800 volţi, admirabilă de altfel, şi foloseşte o tehnologie similară de management de încărcare. Bateria e litiu-ion, şi poate avea 100 kWh capacitate brută şi 95 kWh capacitate netă. Pentru comparaţie, Porsche spune că energia necesară pentru 100 km poate fi încărcată în decurs de 4 minute. Modelul chinezesc Xiaomi SU7, prin comparaţie, anunţa că în 5 minute poate pune în baterii energie suficientă pentru 220 km de autonomie. Deci şi aici Porsche rămâne în urmă.
Şi mai bizar e că încărcarea la priză de curent alternativ de acasă a devenit mai lentă acum. Dacă la Taycan au devenit disponibile opţiuni de a avea posibilitatea încărcării la 19,5 sau 22 kW, în funcţie de regiune şi încărcător bifat, noul Macan va putea încărca cu dor 11 kW putere acasă, dublând astfel timpul necesar încărcării. Porsche nu explică de ce a recurs la acest regres, or, pentru proprietarii de maşini electrice, în special cei care nu vor să piardă timp la staţii fast charge în fiecare zi şi deţin eventual garaje sau parcări private unde-şi pot încărca maşina, acest parametru e foarte important.
În schimb, Porsche promite că va avea o curbă stabilă de încărcare fast charge, menţinând puterea mare de încărcare mai mult timp. De asemenea, Porsche promite că toate versiunile lui Macan vor avea autonomii de peste 500 km, dar în anul 2024, pentru o maşină atât de scumpă, cifra nu mai impresionează cu adevărat, întrucât nimeni nici nu avea aşteptări mai mici de la un nou Porsche electric.
Acolo unde Porsche excelează fără îndoială e la ţinuta de drum şi senzaţiile de condus, iar aici nu putem decât să ne bucurăm că inginerii şi-au menţinut consecvenţa, făcând milioane de kilometri de teste pentru toată ajustările necesare, atât la +50 grade, cât şi la -30 grade Celsius.
De asemenea, noul Macan a devenit efectiv un SUV coupe, pentru a fi mai aerodinamic, şi a reuşit astfel să atingă o valoare admirabilă pentru un SUV, de 0,25, fapt care îl ajută mult în eficienţă şi autonomie.
Motoarele sunt tot două la număr şi tot mari în dimensiuni, volum şi greutate, deci nu s-a realizat vreun salt tehnologic imens aici, nici în tipul de motor, nici în densitatea lui volumetrică. Şi din nou, ne amintim de Xiaomi SU7, care a creat un motor de 425 kW, care cântăreşte doar 42 kg. La Porsche Macan, întregul sistem de propulsie trece puţin peste 400 kW, din ce spun inginerii, deci noul model nici nu va încerca să lupte în vreo ligă superioară a modelelor electrice ultra-performante.
Şi, apropo, noul Macan electric nu mai are cutie de viteze cu 2 trepte, trecând deja la un reductor simplu pentru transmiterea unui raport fix.
Deci, pentru a fi cât se poate de expliciţi în ceea ce menţionăm în acest articol — noul Macan are parametri similari maşinilor electrice de top, la momentul actual, dar nu e grozav la niciun parametru-cheie din cele care definesc maşinile electrice. Spre deosebire de Taycan, acum noul Macan nu va eclipsa toate celelalte maşini electrice când va fi lansat, prin consistenţa sa inginerească, ci doar se va amesteca printre ele, undeva printre cele mai bune, dar cu nimic mai copleşitor decât ele. Şi paradoxul e că la unii parametri, noul Macan fie stagnează faţă de Taycanul lansat acum 5 ani, fie face regrese, depăşindu-l doar la capacitatea totală a bateriei, pentru că o maşină mai mare şi mai grea consumă mai mult şi are nevoie de baterie mai mare ca să aibă o autonomie comparabilă.
Şi după cum arată motoarele vizual, ele par în continuare a fi furnizate de compania ZF, cum se întâmpla la Taycan. Nu e un fapt rău neapărat, dar toţi producătorii de top de maşini electrice, care vor să inoveze şi să fie ultra eficienţi, îşi proiectează deja propriile electromotoare, unde gândesc fiecare detaliu pentru randament maxim, mai compact, mai adaptat maşinii unde va fi instalat. A făcut-o Lucid, Tesla, Rivian şi chiar şi aceeaşi chinezi de la Xiaomi şi-au proiectat din start electromotorul de top. Puteam înţelege contractarea de către Porsche a motoarelor de la un furnizor precum ZF la primul său model, când încă nu fusese timp şi nici claritate suficientă pentru a dezvolta propriul motor. Dar lipsa unui motor propriu acum, pe un model nou, pe o platformă nouă, înseamnă stagnare pentru vreo 5-7 ani înainte. Şi suntem convinşi că dacă Porsche avea un motor nou electric pregătit, îl menţiona la fel de detaliat ca şi ceilalţi parametri acum. Sperăm că e o tactică a lor de a lăsa cireaşa de pe tort la urmă, dar vizual electromotorul de pe una din punţi, văzut în video-ul de mai jos, e oricum voluminos şi nu indică vreo ultra-performanţă.
Şi asta ne duce cu gândul la faptul că multaşteptata platformă PEE a întregului grup VW nu va aduce nimic fascinant, decât un substrat tehnic pur şi simplu bun, la scara anului 2024. Nu extraordinar de bun, ci doar bun. Dar problema e că această maşină va trebui să concureze nişte ani buni înainte cu tot ce a apărut şi va mai apărea între timp, iar în asemenea caz ceea ce azi e doar bun, mâine va fi mediocru. Lipseşte deci total elementul de exclamaţie din noul model electric Porsche, cel puţin în parametrii anunţaţi acum. Iar un Porsche care nu provoacă exclamaţie, e un Porsche pentru care ai mai puţine argumente să-l cumperi.
Vezi mai jos şi două video-uri, unul publicat de Porsche cu testele pre producţie şi altul cu o rulare în viaţă reală de măsurare a autonomiei.
1
2,087
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!