(VIDEO) Volvo a lansat noul camion VNL în America de Nord, care va avea versiuni diesel, electrice şi pe hidrogen

24 Ianuarie 2024, 11:45
Redacţia PiataAuto.md
Volvo a lansat noul camion VNL în American de Nord, un model care împarte acelaşi substrat tehnic cu Volvo FH de pe continentul european, doar că adoptă designul cu cabină montată ceva mai spre spate şi o configuraţie cu capotă în faţă. Volvo spune că noul camion e complet redesenat, chiar dacă păstrează silueta celui anterior. Totodată, acesta va servi drept bază pentru toate versiunile adiţionale care urmează a fi lansate pe baza lui, cu propulsie electrică şi cu hidrogen şi pile de combustie.
Volvo VNL e cel mai mare model din gama Volvo şi are popularitate în SUA, în segmentul camioanelor de mare tonaj şi distanţe lungi. Camionul e fabricat local, în Virginia, prin urmare e perceput ca un produs autohton în SUA, iar Volvo păstrează această siluetă de design neatinsă, întrucât din 1996 încoace ea a definit aceste camioane mari Volvo în America de Nord.
Ei bine, acum noul model debutează cu un sistem electric de bază de 24 volţi, care e primul de acest fel pe un camion din America de Nord, spun cei de la Volvo. Motorizările de bază, dezvăluite la lansare, sunt cele diesel, care fac marele vânzări. E vorba de propulsoare deja cunoscute, din familia D13, în 4 versiuni de putere, între 405 şi 500 CP, cu un cuplu maxim cuprins între 2.370 şi 2.640 Nm.
Datorită aerodinamicii mai bune a noii cabine, dar şi a altor perfecţionări tehnice, noul Volvo VNL promite un consum de carburant cu 10% mai mic decât VNL-urile similare anterioare. Suedezii spun că marele beneficiu e adus de un nou parbriz mult mai curbat, dar şi de spaţii mult mai mici între panourile de caroserie, care reduc turbulenţele de aer.
De fapt, Volvo a făcut şi un mic experiment înainte de lansare şi a pus un camion VNL camuflat într-o parcare aglomerată de camioane, urmărind reacţiile oamenilor. Foarte mulţi trecători au presupus că modelul e unui electric, indicând asemănări cu Tesla Semi. Volvo nu vede o problemă din asta, dimpotrivă, o arată ca pe o certificare a schimbărilor majore de design şi a aerodinamicii excelente a noului său camion.
Adevărul e că noul camion Volvo a fost pregătit minuţios şi pentru versiuni electrice, ba chiar şi pe hidrogen. Şi aici trebuie să amintim că Volvo avea deja un Volvo VNL Electric în producţie de vreo 2 ani încoace, la fel cum e în producţie şi FH Electric în Europa. Doar că acum noul camion va beneficia de o nouă generaţie de baterii cu siguranţă — schimbare pe care noi o anticipam de când noile baterii fuseseră anunţate pentru camioanele mai mici Volvo şi spuneam că modelele mari ale Volvo au cea mai mare nevoie de aceste baterii, întrucât au doar 300 km autonomie declarată, iar în experienţele reale arătau că şoferii încarcă o dată la circa 150 km. Ei bine, acum e clar de ce a mai durat un pic această schimbare — pentru că se planifica schimbarea modelului de camion. Şi, deşi suedezii încă nu anunţă acum parametrii versiunii electrice, suntem convinşi că în maxim câteva săptămâni vom afla mai multe, şi vom vedea şi lansările paralele în Europa cu FH şi FH Electric.
Iar versiunea pe hidrogen va deriva din camionul FH cu rol de prototip, anunţat în dezvoltare încă acum un an şi jumătate. Acel camion e creat împreună cu Daimler, făcea uz de două instalaţii cu pile de combustie şi promitea o autonomie de 1.000 km graţie rezervoarelor sale de hidrogen. Acel model era încă de atunci promis în vânzare liberă abia prin 2025-2026, aşa că am putea să-l vedem pe parcursul acestui an deja lansat mai conturat şi cu parametri mai clari. Marele salt tehnologic, însă, ar trebui să-l facă noul FH Electric şi VNL Electric, care ar trebui să poată oferi deja autonomii de 500 km şi mai mult.
Vezi mai jos şi experimentul Volvo cu VNL-ul camuflat.
1
3,183
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!