Spania implementează o soluţie cu o mini centrală de baterii în interiorul unei hidrocentrale prin pompare din Galicia

22 Februarie 2024, 14:43
Redacţia PiataAuto.md
Energia regenerabilă are mare nevoie de soluţii de stocare a ei, pentru a putea fi captată eficient atunci când e produsă la randament maxim şi a putea fi livrată în reţea atunci când cererea de consum e cea mai mare. Cu soluţiile potrivite de stocare, practic orice sistem poate miza într-o măsură mult mai mare pe electricitate produsă regenerabil, doar că atunci când vine momentul alegerii tipului de stocare, marea dilemă se dă între alegerea bateriilor imense, adunate în centrale, sau în hidrocentrale prin pompare, care pot utiliza energia în exces pompând apa într-un lac de acumulare de la altitudine mai mare, pentru ca acea apă să producă ulterior şi să livreze înapoi electricitate la coborâre. Ei bine, spaniolii de la Iberdola au ales să implementeze acum o soluţie mai neobişnuită, în care au integrat o centrală cu baterii în interiorul unei hidrocentrale prin pompare.
Soluţia e implementată în hidrocentrala Santiago Sil — Xares, localizată în regiunea Galicia şi construită în 1969, dar retehnologizată ulterior. Ea are 4 grupuri hidroelectrice — două dintre ele utilizează cursul firesc al unui râu şi produc 14 MW putere, dintr-un flux de 160 m3/s. Aceste unităţi funcţionează aproape în permanenţă, întrucât au acces la un flux constant de apă şi produc anual 100 GWh de electricitate livrată în reţea, ceea ce le conferă un factor de capacitate de aproape 82%.
Însă hidrocentrala mai are două grupuri, cu turbine reversibile, care funcţionează în regim de hidrocentrală prin pompare, folosind două lacuri de acumulare la 230 metri diferenţă de altitudine între ele. Aici turbinele pot produce 50 MW putere — nu foarte mare pentru rolul unei soluţii de stocare în reţelele unor ţări mai mare, şi cifra ar fi uşor depăşită de o centrală de baterii, însă e mult mai important aici că această hidrocentrală din pompare poate stoca un volum de apă utilă echivalent cu 3.000 MWh de electricitate. Iar la 3.000 MWh capacitate de stocare deja centralele de baterii rămân departe în urmă, sau ar necesita costuri uriaşe. E nevoie de 779 baterii Tesla Megapack, de exemplu, fiecare de mărimea unui container, ca să se poată atinge capacitatea de stocare de 3.000 MWh. Iar achiziţia lor ar costa circa 1,1 miliarde de dolari, fără a include aici taxe şi costuri de transportare a atâtor tone de baterii.
Ei bine, marea întrebare e de ce ar avea nevoie această hidrocentrală prin pompare din Spania de o mini centrală de baterii, dacă are atât de multă capacitate de stocare prin apă, încât e supranumită o Gigabaterie chiar ea? Răspunsul e în câştigarea câtorva zeci de minute pe oră, atunci când hidrocentrala trebuie pornită. Pentru că hidrocentralele sunt construcţii complexe, cu galerii care trebuie deschise, cu nevoie de demaroare, şi cu un mecanism care trebuie să înceapă a acţiona într-o consecutivitate, în dependenţă de construcţie, o hidrocentrală prin pompare poate avea nevoie de la câteva minute până la câteva zeci de minute pentru pornire. Spre exemplu, hidrocentrala Lotru din România, era una din cele mai rapide din lume la momentul inaugurării sale la timpul necesar de pornire şi avea nevoie de doar 5 minute! Astăzi există hidrocentrale prin pompare care pot ajunge de la pornire la puterea scontată în 2 minute şi mai repede, unele chiar în câteva secunde. Hidrocentrala din Spania, însă, construită în 1969, are nevoie de mai mult timp.
Iar mini centrala de baterii instalată acum, cu o capacitate de stocare de doar 5 MWh, va asigura o reacţie instantanee a hidrocentralei la solicitările reţelei. Practic, când e nevoie de includerea hidrocentrale, sistemul va include întâi bateria pentru livrarea de putere în reţea, cât timp pornesc şi turbinele timp de câteva minute, necesare lor. Dacă ar fi să livreze 50 MW putere, centrala de baterii şi-ar epuiza energia în doar 6 minute, dar de facto e posibil ca ea să livreze mai mult în primele 2-3 minute, apoi să-şi reducă gradual contribuţia în timp ce turbinele Francis ale hidrocentralei ajung la puterea lor nominală. Deci noua centrală de baterii va servi drept o sursă de energie în primele minute servind totodată drept tampon de completare a puterii până când hidrocentrala intră deplin în acţiune, contribuind totodată şi la minimizarea pierderilor energetice ale hidrocentralei în acele momente de pornire.
Un soi de hidrocentrală hibridă, deci, care a rămas concentrată pe soluţiile de stocare prin pomparea apei, dar care aplică tehnologia bateriilor foarte inteligent, pentru amortizări şi reduceri de pierderi. Compania spaniolă Iberdola spune că are licenţă pentru instalarea de mai multă capacitate de stocare prin baterii la această hidrocentrală, dar a considerat că nu e nevoie de mai mult. Echiparea cu asemenea centrală de baterii în interiorul unei hidrocentrale prin pompare la această unitate din Galicia e prima de acest fel din Spania. Apropo, Iberdola, operatorul acestei hidrocentrale, e şi compania care a construit recent şi operează acum cea mai mare hidrocentrală construită în Europa în ultimii 25 de ani, amplasată în Portugalia.
0
3,040
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!