(VIDEO) Doi youtuberi au făcut experimente cu dispozitive menite să împiedice hoţii de maşini, pentru a afla cât de eficiente sunt acestea
13 Februarie 2024, 14:50 Redacţia PiataAuto.md
Există regiuni în lume în care furturile de automobile încă sunt răspândite, cu toate tehnologia şi evoluţia pe care o au maşinile. Şi de o veşnicie încoace există şi tot felul de dispozitive menite să contracareze aceste furturi. Doi youtuberi din SUA au făcut experimente cu mai multe asemenea dispozitive pentru a le testa eficienţa în viaţa reală.
Au inclus în experimente de la cele mai simple dispozitive vândute cu doar câteva dolari online, cu producători relativ anonim sau cu o construcţie aproape rudimentară, până la dispozitive care vor să dea impresia că sunt sofisticate. Unele din ele sunt concepute să acţioneze prin blocaje pur mecanice, în timp ce altele acţionează prin lucrări de circuite sau funcţii electronice.
Deloc surprinzător, unele dispozitive s-au dovedit a fi total ineficiente în a opri vreun furt, inclusiv din cauza faptului că pot fi uşor dezamorsate sau evitate.
Cea mai ridicol fost un dispozitiv care bloca volanul împrejmuindu-l cu totul, dar având în continuare formă de disc.
Protagoniştii din video au constatat, însă, că nimic nu împiedică rotirea volanului cu tot cu dispozitivul în formă de disc pe el. Deci, a fost dispozitivul care a putut fi evitat în exact zero secunde.
Un alt dispozitiv derizoriu a fost unul care se presupunea că face urmărire GPS, dar s-a dovedit că oferă un singur set de coordonate la fiecare 24 ore. Şi atât. O dată pe zi, vezi unde a fost maşina ta la ora 13:00.
Au fost dispozitive mai eficiente, care au dat bătăi de cap presupuşilor hoţi, sau au lungit foarte mult timpul de dezamorsare ceea ce scade şansele unui furt. Unul din aceste dispozitive seamănă cu o priză cu un capac detaşabil, acel capac închizând circuitele interne, într-o formă greu de intuit, întrucât nu e clar care anume circuit e închis. Dar asta înseamnă că trebuie să porţi acel capac întotdeauna, iar dacă pierzi, rămâi cu maşina imobilizată.
Aproape toate dispozitivele însă s-au dovedit a fi greoaie în utilizare unele de-a dreptul improprii şi incomode doar prin ideea de a fi în permanenţă purtate şi instalate la fiecare ieşire din maşină.