(VIDEO) Noul Lotus Emeya, modelul electric proiectat de inginerii chinezi, a fost testat până la -40 grade Celsius, timp de 3 ani, înainte de lansare
9 Februarie 2024, 20:15 Redacţia PiataAuto.md
De când Lotus a devenit o marcă deţinută sută la sută de chinezii de la Geely, a intrat pe o perioadă de conturare total diferită a identităţii sale, concentrată preponderent spre modele pur electrice. Sunt pe cale să apună vremurile în care Lotus însemna maşini sport uşoare. Acum Lotus înseamnă SUV-uri, sedanuri şi GT-uri mari, iar toate modelele care apar sunt deja electrice. Cel mai nou model dintre ele e Emeya, a fost dezvăluit în septembrie, şi acum, înainte de a-i fi lansate oficial livrările la primii cumpărători, Lotus ne povesteşte despre cât de intens a fost testat noul model înainte de lansare.
Înainte de toate, trebuie să spunem că maşina are o consistenţă inginerească admirabilă, cel puţin în parametrii anunţaţi, fiind unul din acele modele electrice fascinante, create de inginerii chinezi. Zicem chinezi, pentru că Lotus e o creaţie a aceloraşi oameni care stau la baza modelelor electrice Zeekr, Lynk & Co şi parţial Volvo, iar în zilele noastre chinezii impresionează mult mai frecvent prin noile modele electrice decât o fac britanicii, de exemplu, cei care mai consideră marca Lotus drept una autohtonă.
Maşina asta are arhitectură de 800 volţi, poate fi încărcată cu până la 350 kW şi va avea o putere maximă de 920 CP în versiunea sa de top, cu doar 100 CP mai puţin decât Tesla Model S Plaid şi mai puternică decât cea mai puternică versiune Porsche Taycan, chiar şi în forma sa recent actualizată. Nu e de mirare, deci, că Lotus Emeya poate prinde prima sută în numai 2,8 secunde.
Ei bine, maşina are o baterie imensă de 102 kWh, iar chinezii spun că au vrut să se asigure că noul model va face faţă impecabil în orice condiţii climaterice, motiv din care au mers în Dubai să o testeze, la +40 grade Celsius, apoi şi la Cercul Polar, în Europa, unde au apucat cu regularitate temperaturi de -25 grade Celsius şi mai jos, iar atunci când afară nu era suficient de frig, aveau şi un frigider special cu -40 grade Celsius în el.
Aceştia spun că testele au durat 3 ani şi au fost printre cele mai riguroase din segmentul maşinilor electrice. Maşina a fost chiar şi pe Nurburgring şi pe renumitul circuit Nardo din Italia, şi pe autostrăzile fără limită din Germania, şi chiar în Mongolia. Deci noul Emeya a văzut vreo 15 ţări în programul său de teste intense, iar asta ne arată cât de mult a evoluat abordarea inginerilor chinezi în pregătirea de noi modele electrice.
Iar partea bună e că şi câţiva ingineri de şcoală veche de la Lotus, cei care ştiau să rafineze totul într-un produs întreg, au fost incluşi de chinezi în echipa de testare şi perfecţionare a acestui model electric. Unul din ei, spre exemplu, Gavan Kershaw, lucrează la Lotus din 1988, de când avea 16 ani. Şi el a avut grijă ca maşina asta să se simtă superb de echilibrată la final.
Aşadar, am ajuns să vorbim despre ingineri şi producători chinezi care îşi testează maşinile electrice deja pe toată planeta, inclusiv în Europa, muşcând şi mai mult din preferinţele de pe continent, mai ales că maşini precum Emeya vin şi cu parametri demni de Porsche!
Vezi mai jos şi video-ul publicat de Lotus cu testele de la Cercul Polar cu noul model electric.