România a atins o producţie record de 1.000 MW a energiei de la panouri fotovoltaice din parcurile mari

5 Martie 2024, 10:46
Redacţia PiataAuto.md
România a atins ieri, 4 martie, un record istoric de producţie a energiei electrice, provenite de la panourile fotovoltaice din parcurile mari, depăşind pentru prima dată puterea de 1.000 MW furnizată de acestea în sistemul electric naţional. Bariera de 1.000 MW a fost depăşită la 11:40, după care puterea a continuat să se menţină în valori apropiate, cu mici variaţii. Vârful de putere a fost atins la ora 13:20, când aceste parcurile fotovoltaice mari furnizau 1.026 MW în sistemul electric!
Această putere, generată ieri în timp real, vine de la pacurile mari, dispecerizate direct de Transelectrica. Puterea instalată totală acestora se cifrează în jurul a 1.600 MW, ceea ce înseamnă că acestea funcţionau ieri la ora 13:20 la un randament mediu de circa 64% din puterea lor teoretică maximă, deşi e luna martie în calendar, iar unghiul de incidenţă al soarelui nu e încă unul maxim de favorabil pentru panouri fotovoltaice.
În acel moment, la ora 13:20, consumul întregului sistem electric al României era de 6.037 MW, ceea ce înseamnă că parcurile fotovoltaice mari asigurau 17% din consumul curent al ţării.
La fel de curios, însă, e faptul că în producţia de 1.026 MW atinsă ieri nu e inclusă electricitatea produsă de la panourile fotovoltaice instalate pe acoperişurile caselor prosumatorilor, întrucât acele surse nu sunt dispercerizate de Transelectrica. Acea categorie mai cumulează o putere instalată totală de circa 1.400 MW, deci, dacă am lua în considerare un randament mediu mai mic, dar apropiat, de circa 60%, putem estima că electricitatea de la acele panouri fotovoltaice ale prosumatorilor mai însuma încă cel puţin 800 MW.
În acelaşi moment al orei de 13:20, datorită energiei regenerabile, România avea o supraproducţie de 419 MW.
Apropo, la acea oră a zilei de ieri energia eoliană arăta în datele Transelectrica o contribuţie de 285 MW. Seara, însă, la ora 19:20, exact în ora de consum maxim, energia eoliană a atins vârful de productivitate al zilei, livrând în reţea 1.154 MW.
Deci, e cât se poate de clar că aceste surse de energie regenerabilă ajung să contribuie tot mai mult la sistemul electric naţional, iar dacă recordul fotovoltaicelor a fost atins acum, în martie, graţie noilor capacităţi instalate în ultimele luni, ne putem aştepta cu certitudine la noi recorduri pe măsură ce ne îndreptăm spre perioada verii.
0
1,811
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!