(VIDEO) Mercedes G-Class renunţă la motorul V8 pentru versiunile non-AMG şi devine mild hybrid în toate ipostazele

28 Martie 2024, 11:22
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes G-Class a trecut printr-un facelift al actualei generaţii, iar odată cu asta legendarul model german a trecut prin câteva actualizări tehnice substanţiale, care îi vor schimba cu siguranţă personalitatea. De acum încolo nu va mai există un G-Class cu motor V8 în versiuni non-AMG. Iar singurul V8 care a rămas în vigoare, pus pe Mercedes-AMG G63, a devenind mild hybrid acum, având şi un electromotor care să-l ajute.
Motorul V8 de sub capota versiunii AMG e acelaşi în esenţă, de 4,0 litri, biturbo, iar asta e partea cea mai îmbucurătoare pentru fani. Propulsorul pe benzină va dezvolta 585 CP şi 850 Nm. În schimb, pe lângă acesta în ecuaţie apare şi electromotor de doar 20 CP, integrat cutia de viteze, care mai poate contribui un pic în momentele iniţiale de acceleraţii. Cuplul electromotorului e de 200 Nm. Cu aceste schimbări tehnice, modelul va putea accelera de la 0 la 100 km/h în doar 4,4 secunde, sau 4,3 dacă se optează pentru pachetul opţional de performanţă.
Faptul că G-Class era întotdeauna caracterizat cu o ţinută de drum imprecisă şi ruliu mare în viraje ar trebui să fie atenuat acum de o suspensie AMG Active Ride Control, care poate compensa individual forţele prin elemente hidraulice, care înlocuiesc barele transversale obişnuite de stabilizare. Şi amortizoarele au acum elemente hidraulice, câte două pentru fiecare, unul pentru faza de comprimare şi altul pentru decomprimare.
Cu alte cuvinte, tehnologia aia veche şi genială, de pe Citroen DS, şi mai ales de pe Citroen SM şi multe alte modele ulterioare, care a fost apoi cumpărată de Rolls-Royce şi de Mercedes şi a evoluat ulterior în Air Body Control la Mercedes, primeşte acum o nouă ipostază adaptată şi pentru punţi rigide şi offroader-e, menite să adauge stabilitate de curs lui G-Class. Aici vorbim de o schimbare mare, care-i va schimba personalitatea lui G-Class, însă e o schimbare care va aduce cu siguranţă multe beneficii.
La nivel de schimbări de design lucrurile sunt discrete, cu excepţia culorii de albastru strident, în stil Mansory, cu care se prezintă noul AMG G63.
Aşa cum spuneam, motorul V8 dispare de pe versiunile non-AMG, el fiind anterior prezent pe G500 în Europa şi G550 în America de Nord. În ambele cazuri va fi înlocuit de un motor cu 6 cilindri în linie, de 3,0 litri, tot cu sistem mild hybrid şi electromotor încorporat în cutie. E curios că motorul de 6 cilindri are o turbină, dar ea e acompaniată şi de un compresor acţionat electric, fapt care-i asigură o intervenţie promptă la turaţii joase. Motorul pe benzină dezvoltă 449 CP, iar electromotorul încă 20.
În Europa e lansată şi o versiune diesel G450d, care are tot un motor de 6 cilindri sub capotă, şi aici fiind vorba de un sistem mild hybrid. Dieselul va livra 367 CP, iar electromotorul în 20.
Versiunile non-AMG păstrează cutia de viteze verificată în timp, cu convertor de cuplu, 9G-TRONIC, în timp ce AMG-ul face uz de una cu dublu ambreiaj. Există în continuare o cutie de transfer cu demultiplicator, iar trecerea dintre regimuri poate avea loc în mişcare la viteze de până la 70 km/h dacă se trece de la regim LOW la HIGH şi 40 km/h dacă trecerea e inversă.
Aşadar, în majoritatea aspectelor, G-Class încearcă să rămână fidel identităţii sale. Dar totuşi, maşina a făcut şi nişte compromisuri la motoare, adoptând sistemul mild hybrid pe toate motorizările şi renunţând la V8 pe ipostazele non-AMG. Partea bună e că noul motor cu 6 cilindri livrează mai multă putere şi, fiind unul cu 6 cilindri în linie, nu e tocmai cea mai rea variantă posibilă. Mai mult ca atât, mai există şi un G-Class diesel, cu motor cu 6 cilindri în linie, iar asta nu poate să nu amintească şi de versiunile clasice diesel ale lui G-Class, cu diverse alte configuraţii de cilindri şi amplasament.
Şi aici trebuie să spunem că şi micile modificări de design de pe acest versiuni, cu grilă cu linii cromate, emblemă mai mică şi elemente aparent metalice în para de protecţie, favorizează această asociere cu G-Class-urile clasice. De asemenea, noul G-Class are mai multe accesorii clasice de design, precum scara metalică de la posterior şi construcţia de pe acoperiş, menită să susţină bagaje suplimentare de expediţie.
Pe alocuri va fi diferit comportamentul maşinii, cu deconectarea parţială a motorului cu combustie în mişcare şi propulsia lentă asigurată de electromotor în noua ecuaţie de propulsie. Sunt curioase, însă, accentele de promovare care se pun pe noul G-Class, în special AMG, cu culori stridente de Mansory. Din fericire, măcar sunetul superb de motor V8 AMG a rămas în vigoare!
Vezi mai jos un scurt video cu noul G-Class AMG, publicat de Mercedes. Iar cei care vor mai multe detalii descrise pas cu pas de cei care au creat noul G-Class, integrăm şi două video-uri cu G-Class şi G63 AMG, în care vorbesc managerele de proiect ale acestor două ipostaze.
0
1,272
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!