(VIDEO) Boston Dynamics a lansat noul robot Atlas, acţionat electric, care va începe a munci în fabricile auto, pe liniile de asamblare, în locul oamenilor
18 Aprilie 2024, 12:22 Redacţia PiataAuto.md
Boston Dynamics este de circa un deceniu încoace compania cu cele mai remarcabile şi surprinzătoare realizări în domeniul roboţilor umanoizi care pot îndeplini mişcări de o precizie şi o echilibristică extraordinară. Cu mult înainte ca alte companii să dezvolte măcar roboţi care să poată executa funcţii elementare cu o precizie decentă, şi cu mult înainte ca aceşti roboţi să devină o tendinţă, Boston Dynamics avea roboţi care făceau mişcări absolut excepţionale, de la salturi şi dansuri, până la manevrări de obiecte cu mâinile şi îndeplinirea unor funcţii cu adevărat complexe. Acum Boston Dynamics a dezvăluit o nouă generaţie a robotului Atlas, care e acţionat complet electric deja.
Foto: Noul robot Atlas, acţionat electric
Robotul umanoid de până acum al companiei avea acelaşi nume de Atlas şi era acţionat prin circuit hidraulic. Alegerea de atunci pentru o soluţie hidraulică venea din necesarul de a asigura forţă suficientă mişcărilor, dar şi rapiditate, calităţi care erau posibile doar cu circuite hidraulice, controlate la rândul lor de supape, solenoizi şi alte elemente.
Foto: Robotul Atlas precedent, acţionat hidraulic
Între timp, însă, electromotoarele s-au dezvoltat atât de mult, încât pot fi mult mai puternice la dimensiuni compacte şi pot prinde foarte repede turaţii mari, astfel încât să garanteze rapiditatea necesară de mişcare a unui braţ de robot, de exemplu. Astfel, noul robot Atlas, acţionat, electric, va avea mai multă forţă în mişcările sale şi va putea executa o variaţie mai mare de mişcări şi articulaţii, ceea ce-i va lărgi şi spectrul de funcţii pe care le poate executa.
Iar noul robot a fost dezvoltat deja cu funcţii cât se poate de realiste, din lumea adevărată, în minte. Dacă robotul precedent, hidraulic, era mai mult un proiect de cercetare şi dezvoltare a tehnologiei, şi încă nu fusese pus în aplicare la scară largă, noul robot va fi produs la scară mare într-un viitor relativ apropiat şi va avea funcţii excepţional de utile. Cei de la Boston Dynamics au produs în serie până acum roţi patrupezi, pe care le livrau unor servicii speciale de salvatori sau în domeniul apărăii, ei fiind puşi să exploreze condiţiile dificile ale unor incidente sau terenuri minate, pentru a oferi informaţii despre supravieţuitori, fără a risca viaţa oamenilor. Deci, Boston Dynamics are deja experienţa producţiei la scară mare a roboţilor, doar că acum roboţii fabricaţi la o linie de asamblare nu vor mai fi mici patrupede, ci roboţi umanoizi.
Foto: Robotul patruped al Boston Dynamics, produs şi livrat serviciilor de salvatori, e arătat aici într-o situaţie în care caută supravieţuitori după o prăbuşire
Iar cu noul robot Atlas, Boston Dynamics ar putea revoluţiona foarte multe industrii, întrucât e prevăzut inclusiv să poată îndeplini munci umanoide în cadrul fabricilor. Dacă pe o linie de asamblare a unor maşini, spre exemplu, după toate sudările automatizate cu roboţi industriali, urma unirea unor componente mari cu utilaje manevrate de oameni, apoi fixarea de uşi şi componente de habitaclu, realizată preponderent de oameni, acum rolul acelor oameni va fi luat de aceşti roboţi Atlas, care sunt deja suficient de precişi încât poată face cu excelenţă toate aceste operaţiuni şi totodată pot analiza vizual informaţia şi tabloul din jurul lor.
Deci, spre deosebire de roboţii industriali, care au nişte coordonate specifice şi operaţiuni pe care le fac la anumite coordonate, roboţi umanoizi ai Boston Dynamics vor sesiza vizual când o maşină vine în faţa lor pe linia de asamblare, şi vor putea lua în mână utilajul care strânge buloanele suspensiei, lucrând direct cu el. Vor putea fixa planşa de bord, aşteptând sunetele de confirmare a prinderii ei corecte şi vor putea vedea vizual dacă planşa e pusă corect, cu spaţii egale între ea montanţi sau parbriz, de exemplu.
Cu alte cuvinte, noii roboţi vor înlocui direct oamenii pe linia de asamblare, fără a fi nevoie ca linia de asamblare să fie radical modificată. Pur şi simplu roboţii vor putea face funcţiile oamenilor, exact aşa cum le fac şi oamenii, cu instrumentele acestora. Şi nu vorbim doar ipotetic, ci cât se poate de practic, cu planuri foarte clare, anunţate de Boston Dynamics.
Compania americană a anunţat că producătorul auto Hyundai, care investit în anul 2020 o sumă de 880 milioane dolari pentru a cumpăra 80% din acţiunile Boston Dynamics, va fi şi prima companie care va implementa robotul Atlas electric pe liniile de asamblare din fabricile sale! Iar asta se va întâmpla începând cu următoarele luni, nu ani!
Deci, peste doar câteva luni, roboţii Boston Dynamics vor ajunge în fabricile Hyundai, întâi sub formă de teste, muncind alături de oameni pe aceleaşi linii de asamblare. Apoi, numărul lor se va mări şi e foarte posibil ca întregi segmente de operaţiuni pe liniile de producţie să fie ulterior dirijate de aceşti roboţi. Iar perspectiva e una absolut clară — ca majoritatea operaţiunilor de producţie să fie efectuate de roboţi umanoizi, minimizând participarea oamenilor.
Iar aici se pare că vorbim de acel moment istoric când roboţii umanoizi vor începe cu adevărat să le ia munca acelor muncitori de la fabrică, care asamblau până în prezent maşini. Aceşti roboţi au şanse deja palpabile şi reale să aducă fabricile la o etapă în care acestea să nu mai aibă nevoie practic deloc de muncitori şi să concedieze mii de angajaţi de la fiecare fabrică ce-i va implementa. Şi producătorii auto stau în rând, aşteptând cu sufletul la gură ca aceşti roboţi să poată fi cumpăraţi, întrucât aceştia nu trebuie plătiţi cu salarii, nu fac greve şi sindicate, oricând pot fi puşi pe pauză sau impuşi să lucreze oricâte ore e necesar, iar calitatea livrată e aceeaşi la orice oră şi în orice zi a săptămânii.
Deci, se pare că suntem în prefaţa unui nou mare capitol al industrializării. Boston Dynamics a demonstrat de nenumărate ori până acum cât de avansaţi şi performanţi sunt roboţii săi. Iar acum a venit momentul ca aceştia să înceapă a fi produşi în milioane de exemplare şi să ajungă să muncească peste tot în lume, în fabricile auto la început, şi în toate celelalte ulterior.
Vezi mai jos două video-uri, unul cu noul robot electric Atlas, şi altul cu cel precedent, hidraulic, care spune adio.