Designul noului Xiaomi SU7 a fost creat de doi foşti designeri BMW, unul din ei fiind renumitul Chris Bangle

4 Aprilie 2024, 10:58
Redacţia PiataAuto.md
Noul Xiaomi SU7 are un succes inimaginabil, compania anunţând deja că a vândut toată cota de exemplare planificate pentru producţia din acest an în scurt timp după startul vânzărilor. Ingineria superbă a acestei maşini şi abordarea profundă în crearea unui produs care să fie cu adevărat bun din prima a demonstrat că uneori o companie care produce prima sa maşină din istorie, fie ea şi una electrică, poate face un produs mai bun decât producătorii auto cu istorii de aproape un secol sau mai mult. Şi chiar dacă există multe voci care spun că designul noului Xiaomi SU7 e inspirat de la proporţiile lui Porsche Taycan, sugerându-se perioadele în care producătorii chinezi clonau produse occidentale, acum aflăm că, de fapt, designul lui Xiaomi SU7 a fost creat de o echipă condusă de doi foşti designeri BMW, unul din ei fiind renumitul Chris Bangle, cel care a creat Seria 7 E65 şi o mulţime de alte modele în gama BMW, iar celălalt e Tianyuan Li.
Cel de-al doilea nume poate suna mai puţin cunoscut, dar Tianyuan Li a avut un rol şi mai marcant în epoca modernă a BMW, în special la divizia de modele electrice BMW i. Tianyuan Li a fost principalul designer de exterior la actualul BMW iX şi la conceptul BMW şi la conceputul i Vision Circular, lansat în 2021. Iar o parte din formele acestui concept se regăsesc şi pe noile concepte Neue Klass, care vor determina întreaga direcţie de design BMW pentru următorii minim 10 ani!
Deci, acest designer, care e de origine chineză, apropo, a creat a formele unora din cele mai importante şi marcante concepte şi modele actuale BMW, care vor avea încă ecouri de viitor. Iar acum e şeful de design la Xiaomi.
Foto: Tianyuan Li, fost designer BMW, actual şef de design Xiaomi

Cu Chris Bangle istoria e un pic mai complicată, pentru că Bangle are un soi de casă de design proprie, care prestează servicii pentru multe companii din diverse industrii, iar noi publicam încă în 2021 un articol în care relatam care a fost parcursul carierei lui Bangle din epoca post-BMW. Spuneam, spre exemplu, că acesta a creat în ultimii ani designul mai multor televizoare Samsung, având şi câteva colaborări ocazionale cu producători chinezi mai noi.
În luna ianuarie, la scurt timp după prezentarea lui Xiaomi SU7, şeful Xiaomi a publicat un video care-l ilustra pe Chris Bangle venind la sediul companiei chinezeşti, pentru a vedea şi aprecia noul model, iar acesta din urmă a fost foarte generos în aprecieri, arătându-se încântat de ea.
Ceea ce nu ştiam cu toţii atunci era faptul că şi Chris Bangle a participat la crearea acestei maşini, fiind atras ca un consultant permanent în echipa de design, cu contract pe toată durata, muncind astfel cot la cot cu Tianyuan Li şi restul echipei. Acum, însă, aceste lucruri au fost confirmate, iar succesul acestei maşini chinezeşti se datorează cu siguranţă şi acestor doi foşti designeri talentaţi de la BMW. Dar, bine, Bangle a desenat şi modele Alfa Romeo la viaţa sa, deci experienţa totală de viaţă e mai vastă.
Iar toate astea arată abordarea actuală a celor de la Xiaomi şi altor producători chinezi cu ambiţii similare. Aceştia pot deja atrage marile talente din inginerie şi design, iar uneori chiar şi marii designeri care au avut anumite pauze de creaţii notorii, atunci când li se acordă o nouă doză uriaşă de încredere, pot aduce noi lansări inspirate.
2
1,808
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!