În Germania a fost lansat cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, amplasat pe 650 hectare de pământ, cu peste 1 milion de panouri

15 Aprilie 2024, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
Germania face un pas important în a-şi restabili potenţialul de producţie proprie a electricităţii, după deconectarea tuturor reactoarelor nucleare şi decizia întârziată de a opri şi câteva centrale de cărbuni, şi inaugurează acum un parc fotovoltaic gigantic, care are în acest moment titlul de cel mai mare din Europa dintre cele funcţionale. Titlul nu-i va aparţine foarte mult, însă, pentru că un alt parc mai mare va fi conectat la reţea în Portugalia la începutul anului 2025.
Noul parc fotovoltaic din Germania are numele de Witznitz şi e amplasat lângă Leipzig, în ceea ce era cândva Germania de Est. Parcul are 1,1 milioane de panouri şi ocupă o suprafaţă imensă de 650 hectare. Cea mai mare parte a pământului pe care-l ocupă, însă, nu e unul neapărat foarte fertil pentru agricultură, întrucât circa 500 hectare din cele 650 conţin minereuri de diverse tipuri de cărbune şi era teritoriul unei cariere de suprafaţă pentru activităţi de extragere a cărbunelui brun.
Foto: Aşa arăta o mare parte din terenul unde acum e amplasat parcul fotovoltaic, când aici se desfăşura extracţia de lignit şi alte soiuri de cărbune

Dar, întrucât cărbunele nu mai e un combustibil dorit, din cauza emisiilor mari de CO2 pe care le generează şi a poluării, terenul a fost acoperit cu panouri fotovoltaice şi astfel proiectul asigură că mai multe decenii înainte nimeni nu va extrage cărbune din această regiune.
Puterea instalată a noului parc fotovoltaic e de 605 MW, ceea ce înseamnă că s-au folosit panouri de un randament mare, întrucât parcul se apropie deja de indicele de 1 hectare pentru 1 MW de panouri. Cifra exactă în acest caz e deocamdată de 0,93 MW pentru un hectar de teren ocupat, cu tot cu construcţiile auxiliare şi căile de acces, dar compania care a fost contractată să instaleze aceste panouri are în plan să mai instaleze 45 MW de panouri pentru uz propriu, în cadrul aceleiaşi suprafeţe, şi atunci se va ajunge la 1 MW per 1 ha. Şi asta în condiţiile în care pe 5 hectare din suprafaţă vor fi instalate panouri verticale destinate de a fi printre plantaţii agricole, care sunt mai puţin dense.
Foto: Aşa arată panourile fotovoltaice destinate integrării pe terenuri agricole, panourile fiind numite şi agrivoltaice

Un calcul brut ne arată că cei 605 MW, împărţiţi la 1,1 milioane de panouri, rezultă într-o putere de circa 550 W per panou. Iar 605 MW de putere instalată ar trebui să producă anual, în Germania, circa 665-700 GWh de electricitate anual.
Puterea de 605 MW califică noul parc drept cel mai mare dintre cele operaţionale din Europa, depăşind la limită un parc de 590 MW din Spania, care deţinea acest titlu. În Spania mai există o conglomerare de 17 parcuri solare, care însumează 850 MW, dar acolo sunt proiecte separate, situate alături. În Turcia există un parc fotovoltaic şi mai mare, de 1,35 GW, dar el e amplasat pe teritoriul geografic al Asiei, nu în Europa. În fine, noul parc german va fi detronat cel târziu anul viitor, când un parc din Portugalia, de 1,2 GW, construit de Iberdrola, va ajunge la etapa finală de construcţie şi va fi conectat la reţea.
La fel de curios e că parcul de acum din Germania îşi va livra energia preponderent către două companii — Shell Energy şi Microsoft. Cererea pentru energie verde e atât de mare printre companiile industriale din Germania, încât aceste proiecte mari sunt foarte repede curtate de asemenea companii, care tind să contracteze energie verde pentru a-şi putea reduce propria amprentă de CO2.
Pentru a reduce impactul pentru locuitorii din jur, apropo, noul parc fotovoltaic are în jurul său şi 13 kilometri de drumuri destinate bicicletelor şi plimbărilor, pentru a favoriza activităţi în aer liber.
0
3,953
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!