O nouă porţiune de drum regional din Moldova, în apropiere de Cimişlia, a fost reconstruită la nivel european

13 Aprilie 2024, 10:07
Redacţia PiataAuto.md
O nouă porţiune a drumului regional G125, în apropiere de oraşul Cimişlia din Moldova, a fost reconstruită la nivel european şi inaugurată oficial. Nu e o porţiune prea mare, fiind cuprinsă între kilometrul 2,40 şi 7,70, deci vorbim efectiv de un segment de 5,3 km de drum, însă calitatea acestuia a crescut semnificativ într-adevăr.
Iar când menţionăm standardele europene, avem în vedere un drum cu terasament consolidat, cu minim 6 metri lăţime efectivă a celor două benzi de circulaţie şi cu încă 1,5 metri pe fiecare parte laterală, dedicate acostamentului şi canalelor de evacuare a apelor pluviale. Multă vreme traseele extraurbane din Moldova nu prea aveau mare grijă la drenarea corectă a apelor pluviale, ceea ce le expunea uzurii accelerate şi apariţiei mai rapide de denivelări.
Foto: Standarde anterioare la construcţia de drumuri din Moldova, fără diferenţe de nivel, fără canale de drenare prevăzute la proiectare

Acum, cu un drum care este uşor mai înalt în zona părţii carosabile decât acostamentul, carosabilul şi fundaţia drumului sunt mai ferite de acumulări de apă, iar asta sporeşte enorm longevitatea drumului.
Desigur, în noţiunea de standarde europene mai avem în vedere şi construcţii de bariere deformabile unde e nevoie, montări de indicatoare rutiere vizibile şi marcaj corespunzător.
Traseul G125 face conexiunea între şi localitatea Iargara, iar ulterior continuă spre traseul R34 la Sărata nouă, sau, cei care îşi doresc o deplasare mai directă spre vest, pot continua pe G130 spre Tigheci, ieşind apoi la traseul R35 spre oraşul Cantemir.
În lipsa unor puncte vamale la Leova şi Cantemir, aceste trasee au fost multă vreme neglijate şi ocolite de reparaţii capitale, întrucât aveau doar trafic regional. Acum la Leova există un punct de trecere, dar, indiferent de acest fapt, în ultimii ani în Moldova sunt reconstruite mai multe drumuri regionale care au fost anterior neglijate zeci de ani la rând.
Foto: Noua porţiune reconstruită de pe traseul G125
0
3,173
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!