Oraşul Sebeş a primit primul autobuz electric ATP, asamblat în România, cu până la 360 km autonomie

8 Aprilie 2024, 09:50
Redacţia PiataAuto.md
Autobuzele electrice asamblate în România, la Baia Mare, de către cei de la ATP Trucks încep să prindă teren, ajungând în mai multe oraşe. După prima livrare din luna august 2023 către Vişeul de Sus, a primelor 10 autobuze electrice în două variaţii de dimensiuni, au mai urmat 8 autobuze deja livrate către Râmnicu Sărat, iar acum primul autobuz electric dintr-o partidă de 9 autobuze similare a fost livrat în Sebeş.
Acesta promite o autonomie de minim 200 km în condiţii climaterice solicitante şi până la 360 km în condiţii mai prielnice de operare. Imaginile autobuzului de test, livrat acum în Sebeş, arată spre exemplu un nivel de încărcare al bateriei de 78% şi o autonomie rămasă de 271 km, cifre din care putem deduce că autonomia totală într-un asemenea regim de exploatare ar fi de 347 km.
Bateriile autobuzului asamblat în România provin de la CATL, o companie chineză care e şi printre cei mai mari producători de baterii din lume, şi chiar ieri scriam despre recordul atins de o maşină electrică în China la cea mai mare viteză de încărcare, acolo fiind vorba de un Zeekr 001 cu baterie CATL din seria Shenxing.
Autobuzul electric e asamblat la Baia Mare de aceeaşi companie, care fabrică şi camioanele ATP Trucks, despre care am relatat în mai multe articole. La autobuzul electric bateria vine de la CATL, din China, după cum spuneam, electromotorul vine de la compania nord-americană Dana Inc, şi tot de la Dana vin şi punţile.
Oraşul Sebeş a semnat în februarie 2024 un contract pentru 9 autobuze electrice, 9 staţii de încărcare lentă şi 3 staţii de încărcare rapidă, cu termen de realizare de 8 luni şi o sumă a contractului de aproape 19,5 milioane lei. Autobuzul livrat acum de ATP în Sebeş e cel folosit în teste şi demonstraţii în ultimii ani, şi va opera temporar în Sebeş până la livrarea propriu-zisă a autobuzelor contractate.
Ulterior, primăria Sebeş spune că va mai achiziţiona alte 8 autobuze electrice, printr-o licitaţie separată, astfel încât oraşul să dispună de minim 17 autobuze electrice în total.
2
2,846
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!