(VIDEO) Porsche va folosi aceleaşi suspensii active ca şi producătorul chinez Nio, maşinile căruia pot duce 3 etaje de pahare pline prin denivelări, fără a vărsa o picătură

14 Aprilie 2024, 15:45
Redacţia PiataAuto.md
Am ajuns şi la un asemenea moment în lumea auto, când Porsche, una producătorii cei mai renumiţi pentru abordarea sa inginerească, e cel care păşeşte pe urmele unui producător chinez şi cumpără aceeaşi tehnologie pentru suspensiile sale. E vorba de suspensia activă pe care a încorporat-o producătorul chinez Nio pe modelul său de top, ET9, iar acum câteva luni acesta demonstra cum un ET9 poate duce 3 pahare pline pe capota sa, prin denivelări, fără a vărsa măcar o picătură!
Ei bine, acum şi Porsche vrea să cumpere aceeaşi tehnologie, deşi nu e clar dacă o va încorpora pe modelele electrice ale mărcii sau pe cele cu combustie, cum ar fi Panamera sau Cayenne. Teoretic, însă, suspensia nu e limitată la doar un singur tip de propulsie, deci ar putea fi înglobată practic pe orice model al celor de la Porsche. Cea mai interesantă parte e că Porsche a neglijat cândva, mai mult ani în urmă această tehnologie, când ea le-a fost propusă de tinerii care o inventaseră, de la startup-ul ClearMotion.
E vorba de un startup american, care a creat tehnologia acestei suspensii cu amortizor hidraulic, care are un bloc suplimentar alături, în care se conţine un georotor, un motor electric ş un controller digital. Softul suspensiei foloseşte senzorii şi softul maşinii pentru a analiza în timp real datele asfaltul din faţă, iar electromotorul şi georotorul reacţionează imediat pentru a reduce sau spori presiunea în actuatorul suspensiei.
Controlul suspensiei e atât de avansat, încât aceasta poate împinge o roată la intrarea într-o groapă sau la ieşirea de pe o denivelare, sau invers, poate ajunge aproape la a retrage o roată în sus pe măsură ce abordează o denivelare sau la ieşirea dintr-o groapă. Softul şi calculele au loc de atâtea ori pe secundă încât algoritmii pot ajusta suspensia pe tot parcursul trecerii peste denivelări, complet activ, încât roata să treacă uşor, menţinând caroseria pe o linie orizontală de neclintit.
Mai mult ca atât, în combinaţie cu o maşină cu o putere atât de mare de procesare ca Nio ET9 — care are primul microprocesor din lume de 5 nm cu 32 nuclee N5A, pus vreodată pe o maşină — suspensia maşinii generează date pe care le stochează despre drumuri, memorând unde sunt cele mai dificile porţiuni, şi dacă i se permite poate anunţa chiar autorităţile despre zone cu gropi grave. Dacă nu, maşinile care folosesc acelaşi sistem pot folosi datele cumulate de toate maşinile şi agregate împreună, pentru a reacţiona şi mai uşor în avans la tipul de carosabil de pe acele străzi. Prin urmare, dacă Porsche va dori să folosească întregul potenţial al acestei suspensii, va trebui să pună procesoare mult mai puternice pe maşinile sale.
Iar partea cea mai curioasă aici e că startup-ul ClearMotion, care există de circa 10 ani, a tot încercat să vândă suspensia lor producătorilor auto, propunându-se tuturor celor din SUA şi Europa tehnologia lor. Au echipat şi maşini de demonstraţie cu acea suspensie şi au încercat să-i convingă pe toţi, dar toţi i-au refuzat, invocând primesc deja suspensii de la alţi furnizori, precum ZF sau alţi producători similari.
Şi a fost de un producător din China, ca să accepte ideile acestora, să le asculte, să le testeze şi să le înţeleagă, pentru a le implementa pe Nio ET9, iar acum acea suspensie a devenit unul din cele mai admirate lucruri la acel model nou. Iar ClearMotion a obţinut un contract cu chinezii pentru a le livra suspensii pentru 750.000 exemplare de ET9, pe parcusul duratei de viaţă a acestui model.
Şi acum, după ce Nio culege laurii de a fi primul ce a adopta această suspensie şi după ce toată lumea o admiră, s-au trezit şi producătorii dinozauri, care şi-au amintit că ar mai putea apela şi la echipe noi în lumea auto, nu doar la corporaţiile înrădăcinate în sistemul lor de furnizori. Şi iată că Porsche a semnat acum un contract cu ClearMotion, iniţial pentru adaptarea suspensiei lor pe câteva modele sub formă de test, apoi deja pentru livrarea acestei suspensii pe modelele Porsche, în raport cu care se va decide că trebuie să le aibă în producţie. Informaţia a fost confirmată de Ingo Albers, vice preşedinte Porsche responsabile de trenuri de rulare şi suspensii, deşi ClearMotion încă nu s-a lăudat cu vreun contract, probabil aşteptând marele contract pentru livrări, nu cel pentru dezvoltare.
Totuşi, acum câteva zile, ClearMotion a inaugurat prima lor fabrică mare, în Changshu, China, unde vor produce la scară largă noile suspensii pentru Nio şi la acel eveniment au declarat că au încă un parteneriat intrigant încheiat cu un producător, pe care încă nu-l anunţaseră, dar vor face marele anunţ în curând. Deci, e aproape sigur că tot despre Porsche era vorba şi în acea sugestie anunţată public.
Aşadar, tehnologia va ajunge în mod sigur la Porsche, după ce a făcut pionierat pe un model electric chinezesc, iar ulterior e foarte posibil să mai ajungă şi la alţi producători europeni sau americani. Iar asta spune mult despre deschiderea spre inovaţie în lumea auto, prin comparaţie, dar şi despre cât de greu poate fi uneori unei idei noi şi bune să răzbată până ajunge pe un model de producţie şi până zecile de producători car au refuzat-o se trezesc şi încep ei a o căuta deja.
Vezi mai jos renumitul video de la Nio, cu suspensia ClearMotion şi cu cele 3 etaje de pahare.
0
10,595
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!