Prima navă cu gaz lichefiat din SUA pentru Moldova a ajuns în portul Alexandroupolis din Grecia

1 Aprilie 2024, 10:22
Redacţia PiataAuto.md
Prima navă cu gaz lichefiat LNG din SUA, destinat Republicii Moldova a acostat în terminalul specializat din portul Alexandroupolis din Grecia, anunţă Ministerul Energiei al Moldovei. E un eveniment major, aşteptat de câteva luni de când această cantitate de gaze a fost achiziţionată şi reprezintă prima achiziţie a Moldovei de gaz din SUA în încercarea sa de a-şi reduce dependenţa de Gazprom şi a-şi diversifica sursele de achiziţie de pe piaţa internaţională. Iar odată cu testarea anterioară a coridoarelor balcanice de conductelor de gaz, asemenea importuri de gaz LNG au devenit posibile şi logistic.
Practic, Moldova şi-a asigurat astfel ieşirea la o piaţă internaţională mare de gaz lichefiat LNG, transportat în formă lichidă la temperaturi joase pe nave, fiind descărcat la terminale specializate de obicei, unde este asigurată şi trecerea lui înapoi în stare gazoasă şi pomparea prin conducte obişnuite de gaz. La fel se va întâmpla şi în acest caz, al primei achiziţii — gazul în formă lichefiată de pe navă va fi descărcat în terminalul din Alexandroupolis, iar de acolo prin conducte va ajunge în Moldova.
Procesul de descărcare şi pompare va avea loc luni şi marţi, la 1 şi 2 aprilie, menţionează ministerul energiei. Cantitatea achiziţionată de Moldova din SUA e de 28.000 MWh de gaz natural, echivalentul a 2,6 milioane de metri cubi. Acest gaz va asigura consumul curent al ţării, iar ministerul menţionează că preţul e unul foarte competitiv.
Experienţa acestui prim import e una de testare a întregul lanţ logistic, iar ulterior asemenea importuri ar putea avea loc mult mai frecvent, în funcţie de condiţiile de piaţă şi logistică.
Acest import pe cale maritimă de acum vine şi ca o măsură de securitate energetică în avans, întrucât la finalul anului 2024 expiră contractul de tranzit al gazelor ruseşti de la Gazprom prin Ucraina, iar ţara vecină şi-a anunţat deja intenţia de a nu-l mai continua. Prin urmare, dacă aceste intenţii se vor materializa, tranzitul gazului de la Gazprom spre Moldova va fi imposibil di punct de vedere logistic. E de menţionat că Moldova deja foloseşte preponderent gaz din alte surse pentru malul drept al Nistrului şi practic doar regiunea transnistreană primeşte gaze de la Gazprom, pe care le foloseşte inclusiv pentru producţia electricităţii pentru malul drept la termocentrala CERS.
1
1,241
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!