Cea mai mare hidrocentrală construită în Europa în ultimii 25 de ani a ajutat Portugalia să ajungă la 95% regenerabile în aprilie 2024
14 Mai 2024, 15:00 Redacţia PiataAuto.md
În luna ianuarie scriam că în Portugalia a devenit complet operaţională cea mai mare hidrocentrală construită în Europa în ultimii 25 de ani. Era vorba de o hidrocentrală numită Tamega, care are şi capacitate proprie de generare, dar dispune şi de capacitate de stocare a energiei regenerabile prin pomparea apei într-o direcţie şi în revers între două lacuri de acumulare. Ei bine, iată că acum Portugalia a ajuns deja să culeagă roadele acestei noi hidrocentrale şi beneficiul pe care-l aduce ea atât direct sistemului energetic prin producţia proprie de electricitate, cât şi indirect, prin faptul că reţeaua naţională poate stoca mult mai mult electricitate produsă regenerabil oricât e disponibilă aceasta, folosind-o atunci când e nevoie de ea.
Capacitatea de stocare a noii hidrocentrale e de 40 GWh de electricitate, ceea ce echivalează cu circa 15-20 dintre cele mai mare centrale de baterii din lume. Puterea absorbită şi oferită înapoi de această parte de stocare a hidrocentralei e de 880 MW. Însă hidrocentrala mai dispune şi de 278 MW de producţie proprie, iar pe lângă asta aceeaşi companie mai construieşte alături şi două parcuri eoliene, de 300 MW.
Ei bine, acum, în luna aprilie 2024, datorită acestei hidrocentrale, dar şi creşterii constante de surse de energie regenerabilă în ţară, Portugalia a ajuns la situaţia în care 94,9% din electricitatea consumată în ţară să fie produsă din surse regenerabile! Şi e a 4-a lună consecutiv când Portugalia are peste 80% regenerabile în mixul său energetic, după punerea în operare a hidrocentralei menţionate mai sus.
Din totalul electricităţii consumate în Portugalia în aprilie, 48,4% vine de la hidrocentrale, 30% de la parcurile eoliene şi 10,5% de la cele fotovoltaice, iar 6% vin de la biomasă. Poate suna uimitor că Portugalia, o ţară cu mult soare, are atât de puţine fotovoltaice şi atât de multe hidrocentrale, dar adevărul e că Portugalia a pus un mare accent pe hidrocentrale în perioada postbelică, iar în mai 1978 avea deja o situaţie în care atinsese recordul absolut de 95,4% din electricitate generată cu hidrocentrale. Desigur, între timp industria şi consumul au crescut, dar asta spune mult despre tradiţia acestei ţări de a se bizui pe hidrocentrale ca formă principală de generare a electricităţii sale.
Pe de altă parte, deşi fotovoltaicele au o contribuţie mai mică în cuantumul total, ele continuă să crească şi au ajuns la o putere instalată totală de 2,1 GW în aprilie 2024.
Toate aceste cifre remarcabile de mai sus au fost atinse pe fundalul unei creşteri totale a consumului de electricitate în ţară de 3,4%, care, dacă ar fi ajustată la numărul de zile lucrătoare şi a temperaturile mai mari ar rezulta oricum într-o creştere netă de 0,2%, datorată activităţii economice mai mari şi mai multor maşini electrice.
Iar ăsta e un exemplu de evoluţie admirabilă în care mixul de regenerabile şi forme de stocare a electricităţii produse de acestea pare unul din cele mai echilibrate posibile.