În aprilie 2024 sursele fosile în producţia de electricitate în UE au scăzut pentru prima dată sub 25%, iar cele eoliene şi solare au macat noi recorduri

11 Mai 2024, 19:45
Redacţia PiataAuto.md
Uniunea Europeană a marcat noi recorduri de contribuţie a energiei regenerabile în producţia sa de electricitate şi totodată a ajuns pentru prima dată la situaţia în care sursele fosile, precum gazul natural şi cărbunele, au scăzut la sub 25% la nivelul întregii uniuni în luna aprilie 2024, se arată în raportul lunar de date despre industria energetică din UE al Ember.
De fapt, dacă intrăm în profunzimea datelor, ele arată şi mai interesant. Sursele fosile au cuantificat doar 23% din producţia de electricitate în UE în aprilie 2024, scăzând pentru prima dată la mai puţin de un sfert, iar asta s-a întâmplat pe fundalul creşterii cererii şi producţiei totale de electricitate. Recordul anterior de cuantum redus al regenerabilelor fusese înregistrat în mai 2023 şi era de 27%. Astfel, în luna aprilie 2024 electricitatea generată din surse fosile în UE a cuantificat doar 46 TWh, cu 14,8 TWh mai puţin decât în aprilie 2023.
Au scăzut atât cărbunele ca sursă de generare a electricităţii, cât şi gazul natural. Contribuţia cărbunelui în mixul energetic total a fost în aprilie 2024 de doar 8,6%, procentul fiind cel mai jos din toată istoria cumulării de asemenea date statistice. Cu doar un an în urmă, cărbunele încă mai cuantifica 12,3% din electricitatea produsă în UE.
Gazul natural a cuantificat doar 12,1% din electricitatea generată în uniune, o cotă care a ajuns la un minim din ultimii 8 ani. Cota gazului a fost mai mică acum un deceniu, dar a crescut după ce unele ţări au deconectat treptat centrale nucleare în favoarea celor de gaz. Acum, însă, situaţia reîncepe a reveni la cifrele de acum 8 ani, diferenţa fiind compensată de regenerabile.
Această scădere de generare a electricităţii din surse fosile a însemnat că emisiile acestora de CO2 au cumulat o cifră de 38 milioane de tone de CO2, cu 10% mai puţin decât recordul anterior din mai 2023, de 42 milioane tone de CO2. Deci, reducerea arderii de combustibili fosili pentru electricitate înseamnă milioane de tone de CO2 neemise lunar.
Cum spuneam mai sus, scăderea surselor fosile a venit pe fundalul creşterii producţiei totale de electricitate, iar acest lucru a fost posibil în mare parte datorită regenerabilelor. Spre exemplu, energia eoliană şi cea solară au cuantificat 34% din totalul producţiei în UE în aprilie 2024! Deci peste o treime de energie vine deja de la panouri fotovoltaice şi turbine eoliene!
Recordul anterior lunar era de 31% şi fusese stabilit în mai 2023, deci dacă avem tot mai mult soare odată cu venirea verii, recordul ar putea fi surclasat în lunile viitoare. În luna apropie 2024, energia solară şi eoliană în UE a cuantificat 68 TWh, mai mult decât consumul anual al unor ţări precum România, Cehia sau Austria.
Pe lângă asta, hidrocentralele au mai produs 32 TWh de electricitate, revenindu-şi după câţiva ani de secete care au limitat producţia. Astfel, doar hidrocentralele au ajuns să cuantifice 15,7% din producţia de electricitate în UE! Iar asta a făcut ca împreună cu energia eoliană şi solară, sursele regenerabile să cuantifice un nivel record de 54% în UE în aprilie 2024! Ăsta e un indicator superb, la care se putea doar visa acum câţiva ani!
Diferenţa dintre cuantumul energiei regenerabile şi cea produsă fosil a fost acoperită în mare parte de energia nucleară, care şi-a crescut de asemenea producţie, cu 4,2% faţă de anul trecut. Per total, creşterea producţiei a fost de 3,7%, creştere cauzată inclusiv de mai multe maşini electrice şi mai multe utilaje ce consumă electricitate în loc de combustibili fosili, precum prima centrală din lume pentru un întreg oraş, creată pe baza unei pompe de căldură imense, ce funcţionează pe baza apei de mare şi a CO2-ului din circuitul său închis, pe care noi am filmat-o acum câteva luni.
2
2,259
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!