Maşinile electrice şi cele pe hidrogen vor avea plăcuţe de înmatriculare verzi în Moldova

27 Mai 2024, 11:44
Redacţia PiataAuto.md
Agenţia Servicii Publice din Republica Moldova, cea care gestionează înmatriculările automobilelor, a anunţat astăzi că din 7 iunie 2024 toate maşinile cu propulsie pur electrică sau cele cu hidrogen şi pile de combustie vor beneficia de plăcuţe de înmatriculare de culoare verde în Moldova.
Plăcuţele verzi vor fi aplicate standard tuturor înmatriculărilor noi pentru vehiculele din această categorie. Cei care au deja asemenea maşini vor putea solicita schimbarea lor în cele cu culoare verde, achitând 550 lei (circa 28 euro) pentru un set de plăcuţe noi.
Pentru plăcuţele verzi, ca şi pentru cele standard, sunt aplicabile aceleaşi taxe în caz că se doresc combinaţii de litere şi cifre personalizate. Preţurile încep de la 1.100 lei (circa 57 euro) pentru cei ce-şi aleg ceva disponibil deja în stoc şi fabricat şi pot ajunge până la 61.050 lei (circa 3.165 euro) pentru unele combinaţii elitiste.
Foto: Preţul pentru numărul de înmatriculare VIP 10, afişat pe pagina ASP

De plăcuţe verzi nu vor beneficia nici automobilele hibride obişnuite, nici cele plug-in hibride, întrucât acestea generează emisii CO2. Conform autorităţilor, plăcuţele verzi sunt atribuite în Moldova doar maşinilor cu zero emisii CO2.
E curios, însă, că acestea sunt aplicabile şi maşinilor pe hidrogen, cu pile de combustie, or, în Moldova nu există niciun automobil cu asemenea sistem de propulsie înmatriculat şi nu există nici o staţie de hidrogen operabilă sau măcar anunţată în planuri viitoare.
În schimb, înmatricularea de maşini pur electrice e în creştere continuă din 2014 încoace, cu 10 ani consecutivi de creştere. Spre exemplu, dacă în 2021 s-au înmatriculat 396 maşini electrice, în 2022 numărul maşinilor electrice trecute prin procedura de înmatriculare pentru prima dată — deci fie noi, fie importate la mâna a doua, dar înmatriculate pentru prima dată în ţară — a fost de 729 automobile. În 2023, numărul lor a crescut la 1.023, iar în primele 4 luni ale acestui an numărul lor e de 376 exemplare.

1
861
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!