Spaniolii vor construi primul parc eolian maritim gigantic din Australia, o ţară care a avansat enorm în fotovoltaice şi baterii, dar foarte puţin în eoliene

12 Mai 2024, 20:47
Redacţia PiataAuto.md
Australia e o ţară foarte atipică în mixul său energetic şi-n dezvoltarea energiei regenerabile din ultimii ani. Pe de o parte, cu doar 5-10 ani în urmă, combustibilii fosili precum cărbunele şi gazul cuantificau 90% din producţia de electricitate a acestei ţări, o situaţie care era perpetuată de zăcămintele mari de cărbune, preţul ieftin, dar şi decizii bizare precum interzicerea energiei nucleare şi lipsa de dorinţă de a construi noi hidrocentrale importante. Apoi, în ultimii ani parcurile fotovoltaice mari au cunoscut o dezvoltare imensă, depăşită doar de ardoarea cu care australienii şi-au instalat panouri fotovoltaice pe acoperişurile caselor, contribuţia acestora fiind atât de mare încât în ultima jumătate de an s-au înregistrat situaţii când acest surse acopereau integral consumul în unele state. Totodată, Australia a fost şi prima ţară care a adoptat pe larg centralele pe baterii şi acum e prima din lume la amploarea construcţiei lor. Dar în materie de eoliene, abia acum în Australia demarează primele proiecte de parcuri maritime mari.
Australia are parcuri eoliene terestre, însă pe mare nu există încă niciun parc eolian mare operaţional, o situaţie pe care o avea şi SUA până de curând. În 2022, guvernul australian a identificat câteva zone prolifice pentru eoliene şi a început pregătirea pentru licitaţiile de alocarea acelor suprafeţe de mare pentru cei ce-şi doresc să investească. Chiar dacă e progresat enorm, Australia e încă departe de renunţarea totală la combustibili fosili, prin urmare mai e nevoie de capacităţi imense de producţie a energiei regenerabile.
Acum spaniolii de la Iberdrola — o companie mare ce gestionează hidrocentrale, parcuri eoliene şi solare în peninsula iberică, SUA şi ale regiuni ale lumii, inclusiv cea mai mare hidrocentrală construită în Europa în ultimii 25 ani — au anunţat că au primit undă verde în Australia pentru a construi primul parc eolian maritim mare, numit Aurora Green.
Acesta va fi situat în apropierea coastei Gippsland din statul Victoria, iar unda verde vine după un proces de analiză din partea autorităţilor australiene, care a durat 3 ani. Parcul eolian maritim va avea turbinele situate la circa 25 km de ţărm, iar puterea totală a acestora va fi de 3 GW.
Spaniolii de la Iberdrola spun că turbinele pe care le vor instala vor avea o durată de viaţă de minim 30 de ani. Compania spaniolă spune că noul parc eolian va însemna o investiţi de 6 miliarde de euro. Spaniolii nu au anunţat exact modelul de turbină eoliană pe care-l vor folosi, dar în trecut în proiectele lor au folosit turbine Siemens-Gamesa, iar apoi Vestas şi GE Vernova.
Regiunea unde vor fi instalate aceste turbine din nou parc eolian maritim, din regiunea strâmtorii Bass, are estima un factor de capacitate de aproximativ 55% pentru turbinele eoline din largul mării, cea ce înseamnă că la o putere de 3 GW a noului parc eolian, acesta va genera anual 14,45 TWh anual, ceea ce echivalează cu circa 30% din consumul anual al României, spre exemplu. Consumul anual al Australiei e de circa 240-245 TWh de electricitate, deci noul parc eolian va contribui cu 6% de energie regenerabilă în mixul energetic final al ţării.
E important să menţionăm, însă, că în regiunea unde spaniolii vor construit acest parc eolian maritim, mai sunt în curs de aprobare alte 11 parcuri eoliene, cu o putere totală de 25 GW. Dacă luăm în calcul acelaşi factor de capacitate de 55%, atunci 25 GW de putere instalată vor genera anual 120,45 TWh de electricitate, iar asta înseamnă deja 50% din mixul energetic total al ţării! Deci, atunci când aceste parcuri eoliene vor fi toate construite, luând în calcul şi fotovoltaicele şi centralele de baterii, Australia va putea renunţa practic total la cărbune şi gaz. Şi, apropo, în apele de lângă Tasmania există o regiune mai mică, unde factorul de capacitate estimat pentru turbinele eoliene maritim e de 80%, fiind unul din cele mai mari din lume.
Foto. Harta regiunii maritim cu 12 parcuri eoliene, de 25 GW putere totală, de lângă Australia
1
982
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!