(VIDEO) Germanii au dezvăluit Porsche 911 facelift, care a debutat cu prima versiune hibridă din istoria modelului

29 Mai 2024, 10:41
Redacţia PiataAuto.md
Porsche 911 a ajuns la momentul facelift-ului generaţiei actuale. Pe partea de design, în mod predictibil, schimbările nu sunt foarte mari, limitându-se la mici detalii discrete, care vor fi observate mai ales de fanii modelului, însă marea noutate a acestei premiere vine din faptul că odată cu facelift-ul e lansată şi primul 911 hibrid din istoria acestui model.
Sistemul de propulsie hibridă debutează pe noul Porsche 911 GTS şi primul accent important pe care-l pun inginerii Porsche este că acesta ar fi deosebit de uşor, fără a adăuga prea multe kilograme acestui model legendar.
Sistemul de propulsie hibridă face uz şi de o turbină acţionată electric. Turbina e poziţionată într-un mod obişnuit, fiind propulsată de gazele de evacuare, însă ea are integrat şi un electromotor care-i permite să prindă aproape instantaneu turaţii chiar şi atunci când motorul cu combustie e în zona inferioară a turaţiilor. E curios că acelaşi motor electric, atunci când e acţionat de gazele de eşapament, poate avea rol şi de generator, livrând 11 kW de putere electrică, preluând 15 CP din forţa acelor gaze de eşapament.
Foto: Cum arată noua turbină cu electromotor de pe noul Porsche 911 GTS

Sună un pic contraintuitiv cu siguranţă, pentru că această rezistenţă de 15 CP, opusă fluxului de gaze de eşapament, va trebui învinsă şi împinsă de pistoanele motorului şi valvele de evacuare. Or, de multe ori când îşi doresc performanţă maximă, pasionaţii reduc orice rezistenţă de pe sistemul de evacuare şi instalează turbine care se dedau rotirii şi propulsiei cât mai uşor. Aici însă, turbina va stoarce în anumite momente tocmai 15 CP din acea forţă a gazelor ieşite din cilindri.
Aplicarea acestei turbine electrice a permis inginerilor Porsche să reducă numărul turbinelor de la 2 la doar 1 pe un motor de 6 cilindri. Propulsorul de bază e un boxer de 3,6 litri, nou dezvoltat după cum afirmă inginerii. Motorul are un alezaj mai mare decât predecesorul său, de 97 mm, şi o cursă de 81 mm, având şi arbori cu came ce permite timpi ajustabili de deschidere a valvelor. Propulsorul cu combustie livrează 485 CP şi 570 Nm.
Însă sistemul hibrid nu e format doar din electromotorul turbinei. În ecuaţie mai există un electromotor cu magnet permanent sincron, integrat între propulsorul cu combustie şi cutia de viteze PDK. Acest electromotor poate furniza 150 Nm şi 40 kW de putere, ceea ce se traduce în 54 CP. Împreună, însă, sistemul de propulsie poate livra 541 CP şi 610 Nm.
Atât electromotorul de la turbină, cât şi cel din cutia PDK, sunt conectate cu o baterie litiu-ion de 400 volţi, de o densitate energetică admirabilă, întrucât la 1,9 kWh capacitate brută, dimensiunea bateriei e una similară cu o baterie standard de 12 volţi. Iar bateria de 12 V de pe noul Porsche 911 hibrid a devenit litiu-ion, cum se întâmplă şi la Tesla, şi e mai mică şi mai capabilă acum.
Atunci când anunţam că Porsche 911 va deveni hibrid, marea noastră întrebare era dacă nu cumva şi acest model va deveni greu, iar performanţa crescută va fi irosită pentru kilogramele în plus, spulberând orice plăcere în condus, aşa cum sunt criticate acum modelele hibride AMG că au devenit. Ei bine, inginerii Porsche ne asigură că nu este aşa — la 61 CP de performanţă în plus faţă de precedentul Porsche 911 GTS, greutatea totală a maşinii a crescut cu doar 50 kg din cauza sistemului hibrid, până la 1.595 kg.
Deci, inginerii Porsche par să fi reuşit să păstreze relativ puţin afectată greutatea totală a maşinii şi n-au uitat de calităţile care fac din acest model o legendă.
Mai jos cum Frank Moser, omul de la Porsche responsabil de gama 911, explică sistemul hibrid al noului model, urmat de un alt coleg inginer. Iar video-ul conţine şi o întrecere între vechiul 911 GTS şi noul 911 GTS cu sistem hibrid!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
936
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!