(VIDEO) Toyota Hilux, prima maşină care a ajuns la Polul Nord într-o emisiune Top Gear din 2007, şi-a dezvăluit acum secretele

16 Mai 2024, 15:11
Redacţia PiataAuto.md
Probabil una din cele mai frumoase emisiuni auto din toate timpurile a fost cea din 2007 a renumitei echipe de la Top Gear, formată pe atunci din Clarskon, Hammon şi May, în care cei 3 au ajuns pentru prima dată la Polul Nord cu un automobil. Au ales o Toyota Hilux pe atunci, maşina fiind puternic modificată de islandezii de la Arctic Trucks. Ei bine, acel exemplar de Toyota Hilux mai există şi azi, e destul de ruginit ce-i drept, dar încă e păstrat cu o cifră mică de parcurs, ca un exponat de muzeu, iar acum acesta şi-a relevat câteva secrete curioase, într-un video al celor de la Drivetribe.
Desigur, anvelopele sunt uriaşe, fiind instalate pe jante mici, dar ele trebuiau să fie late ca să evite la maxim crăparea gheţii, şi să poată circula la presiune joasă, ca să mărească suprafaţa de contact. Motorul e unul de 3,0 litri diesel, dar a fost modificat pentru a funcţiona la temperaturi joase şi cu o mixtură diferită de carburant similară combustibilul A1 din aviaţie, ca să nu îngheţe la temperaturi atât de joase.
Din cauza roţilor mai mari, a trebuit modificat şi raportul final de transmisie, la 4,88, iar pe lângă asta a mai fost instalat şi un rezervor adiţional de 90 litri de combustibil.
Caroseria maşinii e într-o stare excelentă şi azi, chiar dacă mai are urme şi crăpături de la condiţiile dure îndurate atunci. Însă partea inferioară e acoperită aproape complet de rugină, pentru că maşina a contactat mult cu apa sărată în acea expediţie, iar ulterior s-a dorit păstrarea ei în original. Tot acolo se văd urmele impactului cu bucată dură de gheaţă, care apare şi în acea emisiune.
În filmuleţ sunt explicate şi câteva din situaţiile hilare din emisiunea originală, astfel încât pot fi înţelese mai bine. Ideea e că sunt explicate chiar de producătorul emisiunii Andy Willman, într-o discuţie cu cel care avea rolul de Stig, deci putem avea încredere că sunt din prima sursă.
De asemenea, e explorat şi interiorul acestei maşini, cu micile lui secrete de acolo, de la staţii radio şi navigaţie la polul nord, la o consolă de jocuri.
Dar cea mai interesantă parte e că maşina despre care toţi cred că a ajuns prima la Polul Nord, de fapt a ajuns a doua. Una din maşini suferise daune consistente, astfel încât abia de mai funcţiona, iar echipa de producţie a decis să schimbe maşina în care circulau iniţial protagoniştii cu cea a echipei de asistenţă de la Arctic Trucks, modificată similar. Aşa că vehicul de asistenţă a fost de fapt cel care a ajuns primul, după ce a schimbat rolurile, iar maşina principală a ajuns la scurt timp după ea.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,577
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!