(VIDEO) Aston Martin a lansat noul Valiant, modelul cu cel mai neobişnuit design din ultimul deceniu, creat pentru a te lăsa dus de ispite

26 Iunie 2024, 11:32
Ilie Toma
Chiar dacă în zilele noastre aproape toate maşinile nou lansate sunt electrice sau cel puţin hibride şi plug-in hibride, devenind mai grele şi adeseori mai puţin plăcute în condus sau chiar mai lente, din când în când mai sclipeşte şi câte o lansare puritană, care reuşeşte să răzbată la suprafaţă într-o zvâcnire genială a unor ingineri care vor să mai păstreze vie flacăra pasiunii auto consistente, clasice. Exact o asemenea lansare a făcut azi Aston Martin, dezvăluind noul Valiant.
E modelul Aston cu cel mai neobişnuit design din ultimul deceniu întrucât marchează pentru prima dată evadarea din clişeul grilei clasice, uşor trapezoidale, a mărcii Aston Martin. Valiant a rămas doar cu linia superioară şi mici contururi laterale însă tot restul părţii frontale derivă apoi într-un şir de linii longitudinale ce formează o grilă cât toată lăţimea maşinii, în ea cuprinzându-se şi blocurile optice.
Şi adevărul e că maşina rezultată arată excepţional de inspirat şi excepţional de proaspăt, aşa cum n-au arătat modelele Aston de mult timp încoace.
Mai mult ca atât, şi pe partea laterală a caroseriei există proeminenţe mult mai ascuţite, cu muchii atipic de conturate pentru Astonurile din anii 90 încoace. Maşina asta se simte de parcă ar fi inspirată din modelele anilor 70 şi 80, dar totodată fără exces de retro în ea. Ne aminteşte chiar de acel concept nou Hyundai N74, creat acum doi ani să elogieze o creaţie de-a lui Giugiaro din aceeaşi perioadă.
Iar acest ar retro împrospătat cu nuanţe de viitor e superb de vizibil şi la posterior, unde există câte trei seturi de iluminare, încadrate într-o fâşie orizontală, cum se întâmpla şi atunci, de demult la maşini. Proporţiile, felul în care linia aripilor o urmează pe cea a eleronului, până şi spaţiul gol masiv de pe centrul portbagajului, unde a fost amplasată emblema — totul e extraordinar de inspirat.
Iar cele 4 guri de evacuare de pe centrul posteriorului ne duc inevitabil cu gândul la performanţa motorului. Iar cei de la Aston Martin spun clar că maşina lor e creată pentru a păcătui şi a te lăsa dus de ispite. Iar ca să nu încalci legea făcând asta, maşina poate fi condusă şi pe drumuri publice, însă e declarată drept concentrată pe performanţa de circuit, acolo unde ispitele pot fi gustate în libertate.
Inima acestei maşini e un motor V12 de 5,2 litri, biturbo, care scoate 745 CP. Partea şi mai excepţională e că motorul imens e cuplat la o cutie manuală, de 6 trepte! Când a fost ultima dată când am văzut cu toţii vreo maşină cu motor V12, lansată cu cutie manuală?
Ei bine, probabil cel mai corect răspuns ar fi în vara anului trecut, tot de Aston Martin, prin modelul Valour, tot cu acelaşi V12, mai puţin puternic, şi o cutie manuală. Dar asta nu face noul Valiant mai puţin savuros sau mai puţin exotic cu această reţetă.
Noul model a fost creat la ideea iniţială a pilotului de Formula 1 Fernando Alonso, unul din cei mai longevivi din acest sport, cu o carieră de 23 de ani deja. El şi-a dorit o maşină specială, creată la comandă, iar acea idee a evoluat acum într-un model de serie.
Doar că numărul de exemplare produse este extraordinar de limitat, la doar 38 de unităţi. Va fi, deci, o maşină de colecţie, care va creşte în valoare imediat ce va fi livrată în garajul fiecărui proprietar. Şi e deja inutil să ne întrebăm cât va costa Aston Martin Valiant la achiziţie, pentru că toate 38 de exemplare au şi fost deja vândute, fiind deci arătate înainte de premieră unor clienţi fideli ai Aston Martin, şi rezervate de aceştia.
Noul modelul nu-şi anunţă greutatea exactă, însă Aston Martin menţionează obsesia faţă de limitarea acesteia, prin folosirea a tot soiul de materiale sofisticate pentru toate componentele posibile şi inimaginabile. Avem, deci, o capodoperă inginerească rară pentru zilele noastre, o maşină făcută aşa cum astăzi aproape că nu le mai face nimeni!
Vezi mai jos şi un scurt video cu sunetul acestui nou model Aston Martin.
1
2,134
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!