(VIDEO) Cea mai mare macara din România, un Liebherr de 700 tone, a montat grinzile la viaductul din Băile Felix, de pe centura Oradea

30 Iunie 2024, 11:53
Redacţia PiataAuto.md
O lucrare spectaculoasă a fost finalizată ieri în România, după câteva zile în care cea mai mare macara din ţară a muncit la montarea grinzilor pe un nou viaduct de pe centura secundară a municipiului Oradea. E vorba de o macara Liebherr LR1700.1-1.0, cu o capacitate de ridicare de 700 tone, iar toată operaţiunea a însemnat multiple transporturi agabaritice pentru pregătirea ei, urmate de operaţiuni de ridicare şi montare propriu-zisă a grinzilor, fiecare ridicare decurgând doar în intervalul a circa 30 minute.
Fiecare grindă măsoară 40 metri lungime şi cântăreşte 65 tone, însă, faţă de 700 tone capacitate maximă, de când dispune macaraua, greutatea grinzilor a fost una ce a putut fi manevrată fără dificultăţi.
Desigur, la macarale greutatea maximă de ridicare poate fi atinsă doar în anumite configuraţii de unghiuri de înclinare şi înălţime, însă chiar şi cu toate variaţii din teren, în cazul lucrărilor din Oradea a existat o marjă enormă de rezervă pentru a putea opera greutăţile de 65 tone ale grinzilor.
Macaraua, apropo, e una cu şenile, având o amprentă enormă la sol pentru a-şi asigura o bază solidă, dar, fireşte, stabilitatea macaralei e asigurată în primul rând de contragreutăţi. Acest model de macara Liebherr e unul cu braţe în formă de V, care-i asigură o pârghie de operare mult mai mare şi poate opera la o rază maximă de 160 metri, iar braţul său poate atinge o înălţime de 196 metri, deci există o rezervă enormă în aria de operare în jurul său, atât în rază, cât şi în înălţime.
Asemenea macarale Liebherr sunt folosite în lume atât la construcţii de poduri şi viaducturi înalte, cu deschideri largi, cât şi la instalări de turbine eoliene terestre foarte înalte.
Foto: Acelaşi model de macara, folosit la instalare de turbine eoliene

În România, macaraua a montat vineri sâmbătă grinzile pentru viaductul ce trece deasupra drumului naţional DN76, viaductul fiind parte din inelul metropolitan al municipiului Oradea.
Până acum, o parte din grinzile mai mici de pe primele deschizături ale viaductului, care nu ajung deasupra DN76, au fost montate de o macara Liebherr mai mică, mobilă, pe platformă de camion. Însă montarea a 10 grinzi deasupra drumului naţional, precum şi a grinzilor din deschiderile adiacente, necesitau operări mult mai prompte, pentru a nu bloca drumul pe perioade îndelungate, dar şi pentru a putea ridica în siguranţă, şi cu precizia necesară grinzile de 65 tone. Tocmai de asta, pentru aceste lucrări s-a apelat la cea mai mare macara din România.
Şi, chiar dacă acum autorităţile locale din judeţul Bihor au comunicat în special etapa de montare a grinzilor de deasupra DN76, aceeaşi macara uriaşă de 700 tone de fapt a munceşte de mai multe zile la viaduct şi a montat şi grinzile de pe deschiderile adiacente, fiind mutată în două poziţii, de o parte şi apoi de cealaltă a drumului DN76.
Foto: Macaraua Liebherr în poziţia secundă, de cealaltă parte a drumului DN76

Cei de la DEME Macarale, care au furnizat această macara uriaşă Liebherr de 700 tone, au publicat şi imagini video cu lucrările făcute de ea la viaductul din Băile Felix, pe care le includem în acest articol. Vezi totul mai jos.
1
25,986
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!