(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a descoperit că bateria lui BYD Seal se supraîncălzeşte la încărcări repetate chiar şi la doar 13 grade Celsius afară

28 Iunie 2024, 12:48
Redacţia PiataAuto.md
Producătorul chinez BYD e cel care luptă intens cu Tesla pentru supremaţia globală la vânzări de maşini electrice şi totodată e producătorul care are cele mai mare planuri pentru cucerirea cumpărătorilor europeni, cu o fabrică aflată în proces de construcţie în Ungaria. Dar se pare că în exploatare mai intensă, unul din principalele modele ale celor de la BYD pentru Europa, BYD Seal, concurent pentru Tesla Model 3, manifestă simptome departe de ceea ce ar trebui să ofere ingineria matură a unei companii cu atât de multă experienţă în producţia maşinilor electrice şi a bateriilor pentru ele. Asta a descoperit un youtuber din Norvegia în încercarea de a parcurge 1.000 km cu acest model electric chinezesc.
Bateria acestui model e una LFP, de tip Blade, şi e curios că, deşi are sistem de management termic, răcirea e activată în regim moderat la încărcare fast charge. Iar deja după ceva timp de conectare la priză se poate vedea o discrepanţă neobişnuit de mare între temperatura minimă a celulelor de baterii, care e în jur de 25 grade, şi cea maximă, care ajunge până la peste 50 grade Celsius.
O diferenţă de 25 grade între celulele bateriei a foarte neobişnuit, deci, faţă de o diferenţă normală de până la 5 grade din alte maşini electrice.
Am putea prezuma ca asta se datorează compoziţiei chimice diferite şi că acest regim termic ar fi perfect compatibil cu bateria, doar că atunci când atinge asemenea temperaturi maxime, bateria începe a intra în regim de supraîncălzire şi limitează foarte mult puterea de încărcare, semn că maşina îşi protejează electronic bateria, iar temperatura nu e normală nici pentru compoziţia LFP.
Mai mult ca atât, atunci când youtuber-ul a ieşit din nou la autostradă imediat după încărcare, iar bateria avea încă peste 51 grade Celsius, maşina îi imita semnificativ puterea motoarelor, tot pentru a proteja bateria de la o solicitare de descărcare prea mare.
Iar asta se întâmplă nu după o serie lungă de goniri pe autostrăzi şi încărcări, ci chiar din primele experienţe fast charge, dacă acestea sunt urmate repede de ieşiri pe autostrăzi. Şi, paradoxal, această supraîncălzire s-a produs atunci când temperatura de afară în Norvegia era de doar 13 grade Celsius, o temperatură foarte răcoroasă, deci.
Cum ar reacţiona bateria în condiţiile climei din Grecia sau Spania, de exemplu, cu 45 grade Celsius în aer — rămâne probabil să descopere pe propria piele viitorii proprietari din Europa.
Totuşi, datorită faptului că în primele minute de încărcare maşina încarcă aproape întotdeauna cu 150 kW putere, şi datorită faptului că provocarea de a parcurge 1.000 km cât mai repede prevede mai multe sesiuni de încărcare, dar mai scurte, la final BYD a ajuns cu un timp destul de bun, de 10 ore şi 30 minute necesare pentru a parcurge distanţa şi a opri pentru încărcările necesare.
Însă simptomul supraîncălzirii atât de rapide a bateriei poate da bătăi în timp cu siguranţă, inclusiv şi atunci când în viaţa reală nimeni nu va vrea să încarce la o priză doar până la 50% din baterie pentru a merge mai departe la un drum lung, ci va vrea să atingă măcar 80%, iar puterea va fi limitată din cauza temperaturii bateriei. Este deci, şi o demonstraţie că pe cât de mult au progresat chinezii, pe atât de multe lucruri atipice mai sunt de descoperit în maşinile lor electrice, pe care producătorii europeni sau americani le tratează adeseori cu mult mai mare prevenţie.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
1
20,202
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!