Ferrari a fost salvat din a cădea pradă unei escrocherii elaborate cu ajutorul inteligenţei artificiale, datorită unei singure întrebări despre o carte, date de unul din şefi

29 Iulie 2024, 17:23
Redacţia PiataAuto.md
Renumita companie Ferrari a fost la un pas de a cădea pradă unei escrocherii sofisticate, elaborate cu folosirea inteligenţei artificiale pentru mimarea vocii şi accentului specific al şefului Ferrari, Benedetto Vigna. Toată situaţia a fost salvată în ultimul moment de unul din directorii de departament de la Ferrari, direct subordonaţi lui Vigna.
Iniţial, în dimineaţa de joi, acesta a primit un mesaj pe WhatsApp de la un număr ce semna drept Benedetto Vigna, şi avea şi imaginea lui de profil, deşi era una diferită faţă de cea folosită de şeful Ferrari de obicei. Acesta îl întreba pe directorul de departament Ferrari (din câte se pare e vorba de unul din directorii financiari), dacă a fost deja informat despre marea achiziţie pe care Ferrari ar plănui-o. Profilul ce pretindea a fi şeful Ferrari, Vigna, îi menţionase că va avea nevoie de ajutorul lui pentru tranzacţie, că bursa de la Milano a fost deja informată şi că va suna echipa mai târziu.
I-a spus de asemenea să fi gata să semneze un acord NDA, prin care să se oblige să menţină informaţiile secrete şi l-a rugat să fie maxim de discret până la fi sunat.
Ce a urmat, a fost mult mai sofisticat, întrucât a urmat un apel live, în care se pare că au participat câţiva din marii şefi de la Ferrari şi în care cel care pretindea a fi Vigna îi reproducea vocea până la un nivel în care ar fi fost aproape imposibil să trezească bănuieli. Datorită inteligenţei artificiale, acum există deja multiple instrumente care analizează ore în şir de discursuri publice ale unei persoane şi pot apoi reproduce cu fidelitate vocea, tonalitatea şi chiar stilul de a vorbi. În acest caz, cei de la Ferrari spun că în apelul lor telefonic interlocutorul avea până şi accentul exact de italian sudic al lui Benedetto Vigna.
Escrocii care se dădeau drept persoana lui Vigna, au explicat celor de la Ferrari precum că şeful Ferrari sună de pe un alt număr pentru a nu fi interceptat, pentru că era nevoie să se discute ceva cu totul confidenţial, sub forma unei tranzacţii de active majore în China, pentru care trebuia făcută o plată mare, urgentă, printr-un cont ce ar fi permis convertirea acelor bani de la Ferrari într-o altă formă, pentru un beneficiu strategic uriaş pentru Ferrari.
Directorul vizat de la Ferrari a avut suspiciuni pe tot parcursul discuţiei şi oscila între dorinţa de a pune la îndoială ce-i spune şeful său şi de a face ce i se spune. Acesta a început a vorbit cu variaţii de ton şi a observat că şi vocea lui Vigna, care îi răspunde, urmează anumite variaţii similare. În acel moment i-a spus ”Scuze, Vigna, dar trebuie să te identific, care a fost cartea pe care mi-ai recomandat-o acum câteva zile?”. Cartea era „Decalogul complexităţii”, de Alberto Felice De Toni, dar escrocul şi inteligenţa artificială de la celălalt capăt n-au ştiut răspunsul şi apelul s-a întrerupt brusc.
Ferrari a lansat imediat o investigaţie internă şi cel mai probabil va implementa proceduri noi menite să oprească din faşă orice alte asemenea încărcări, într-o lume în care asemenea cazuri se înteţesc. În mai, compania WPP şi şeful său au fost victimele unei încercări similare cu apel pe Teams, iar mai spre începutul acestui an, o companie din Hong Kong a fost indusă în eroare în mod similar să transfere 26 milioane de dolari, după un fals imitat în mod similar în cadrul unui apel video.
2
17,759
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!