(VIDEO) Koenigsegg Jesko, supercar-ul suedez cu motor V8 de 1.600 CP, a marcat recordul mondial 0-400-0 km/h, fără vreun sistem hibrid sau electric de propulsie

2 Iulie 2024, 13:36
Redacţia PiataAuto.md
O fi Rimac Nevera cel mai puternic automobil electric de serie din lume, cu 1.914 CP scoşi din 4 electromotoare, dar în lume există Koenigsegg Jesko, un supercar suedez cu combustie, mult mai uşor, care poate scoate 1.600 CP dintr-un motor V8 de 5,0 litri şi care a marcat acum recordul mondial de accelerare de la 0 la 400 km/h şi frânare înapoi la 0 km/h.
Jesko e probabil una din cele mai formidabile creaţii inginereşti din câte există astăzi în lume, datorită faptului că motorul său are cea mai mare putere/litru dintre toate propulsoarele cu combustie din lume, ajungând la peste 310 CP/litru! Puterea de 1.600 CP e atinsă când maşina rulează cu combustibil E85, în timp ce rularea pe benzină obişnuită îi asigură 1.200 CP.
Anul trecut, Christian von Koenigsegg, fondatorul companiei suedeze, a oferit lumii o incursiune superbă în ingineria completă a acestui motor şi a întregii maşini, iar noi spuneam atunci că acesta e unul din puţinii şefi de companii auto din lume care ştie să construiască o maşină, având pregătire de inginer în primul rând.
Ei bine, paradoxul e că recordul pe care Koenigsegg Jesko l-a atins acum nu a detronat direct Rimac Nevera, ci indirect, întrucât recordul anterior îi aparţinea tot unui model Koenigseegg, pe nume Regera, care a detronat-o pe Rimac Nevera anul trecut la capitolul 0-400-0 km/h. În luna mai 2023, Rimac Nevera a stabilit 23 recorduri într-o zi, atingând şi un timp de 29,93 secunde pentru 0-400-0 km/h. Dar în iunie 2023, Koenigsegg Regera, a reuşit să atingă un timp de 28,81 secunde pentru aceeaşi performanţă, detronând modelul electric al celor de la Rimac.
Foto: Koenigsegg Regera, în timpul stabilirii recordului de anul trecut

Iar acum Koenigsegg Jesko, în ediţie Absolut, fără elemente aerodinamice active, a mers pe aeroportul Orebro din Suedia şi, condus de pilotul de fabrică Markus Lundh, a reuşit să atingă un timp de 27,83 secunde pentru 0-400-0 km/h!
De fapt, în recordul său, maşina a atins tocmai 412 km/h, şi pe lângă capitolul record menţionat mai sus, ea a mai atins şi un record de acceleraţie de la 0 la 400 km/h, de doar 18,82 secunde! Deci, atât i-a luat aceste maşini cu combustie să ajungă la 400 km/h, cu start de pe loc!
Acum e foarte posibil că Mate Rimac va încerca să doboare acest record cu Bugatti Tourbillon, care are tot 1.600 CP, dar are nevoie de un motor V16 aspirat natural şi 3 electromotoare pentru a a face asta. Cert e că viteza de 400 km/h e departe de viteza maximă, deci va fi o chestiune de onoare pentru Bugatti şi Mate Rimac să încerce depăşirea acestui record, stabilit de Koenigsegg, chiar dacă cei doi şefi sunt în relaţii de amiciţie. E una din acele rivalităţi din lumea auto care fac parte din condimentele frumoase ale ei şi care mişcă performanţa înainte.
Iar marele moment de glorie a lui Jesko e că această maşină are doar un motor cu combustie, fără a fi parte din vreun sistem hibrid sau plug-in hibrid de propulsie! Însă având o greutate la gol de doar 1.390 kg, deci cu 600 kg mai uşoară decât un Bugatti Tourbillon, acest model Koenigsegg şi-a putut folosi mult mai plenar cei 1.600 CP de care dispune, turând motorul până spre apogeul liniei roşii, datorită unei compresii mai mici de 8,6:1!
Vezi mai jos cum a avut loc marcarea recordului mondial cu Koenigsegg Jesko.
2
7,859
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!