Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Robotul Figure 01 a demonstrat cum poate munci într-o fabrică BMW la producţia de maşini, înlocuind oamenii pe linia de asamblare

4 Iulie 2024 - 15:11
Redacţia PiataAuto.md
Acum 3 luni, start-up-ul Figue AI prezenta lumii noul robot umanoid Figure 01, creat în primul rând pentru a ajunge să muncească în fabrici, înlocuind oamenii. Start-up-ul a beneficiat de investiţii mari de la OpenAI, Microsoft, Nvidia, Jeff Bezos şi are un acord special cu BMW, pentru a implementa roboţii săi în primul rând în fabricile producătorului german. Iar acum robotul Figure 01 a şi demonstrat cum poate munci într-o fabrică BMW, la producţia de automobile.
Inginerii Figure AI menţionează că în filmuleţul de mai jos robotul nu e manevrat prin vreo telecomandă, ci e lăsat complet autonom, cu dându-i-se o misiune de a amplasa piese de caroserie într-o anumită formă, iar manevrele exacte sunt deja gândite şi calculate autonom de robot, ajutat de inteligenţa artificială a celor de la OpenAI, compania din spatele renumitului Chat GPT.
Mai mult ca atât, robotul îşi urmăreşte execuţia propriilor acţiuni şi-şi corectează erorile. Spre exemplu, dacă n-a amplasat din prima o piesă în poziţia corectă, va întreprinde o manevră suplimentară pentru a o corecta, iar data viitoare va deduce ce trebuie să corecteze pentru a nu repeta greşeala.
Robotul îşi analizează vizual şi senzorial anturajul din jurul său şi deduce relaţionarea spaţială corectă a obiectelor şi acţiunile sale pentru a opera în funcţie de spaţiul din jurul său. Desigur, dacă unele dispozitive au inscripţionări textuale sar coduri grafice QR, cum se întâmplă adeseori în fabrici, robotul le poate citi şi pe acestea.
De asemenea, dacă are de manevrat două obiecte mai mici pentru a-şi atinge aceeaşi misiune, robotul Figure 01 le va apuca eventual în ambele mâini câte unul, dacă asta va fi raţional, deci poate dirija şi două obiecte simultan.
Robotul poate învăţa şi metodele de producţie exactă a fiecărei linii de asamblare, înţelegând după ce parametri să se ghideze pentru a înţelege corect dacă o anumită piesă a fixată în poziţia corectă. Spre exemplu, dacă există puncte de verificare pe piesă sau trebui să se producă un sunet specific sau o vibraţie.
Iar toate aceste elemente cruciale sunt demonstrate în video-ul de mai jos. Unele din ele pot părea absolut elementare, pentru că sunt, şi fac parte din mişcările de bază umane. Însă anume dacă sunt asigurare aceste mişcări şi operaţiuni aparent simple se poate asigura şi cursivitatea întregii munci dintr-o fabrică. Iar noul robot pare să fie cât se poate de pregătit pentru asta.
Se poate lăsa impresia că munceşte lent în video-ul de mai jos, însă asta e o percepţie iluzorie, întrucât de obicei viteza operaţiunii e setată la final, după ce inginerii se asigură că toate datele sunt interpretate corect şi toate procesele sunt efectuate fără erori. Şi apoi, 2-3 asemenea roboţi pot munci în tura de 24 ore, unul muncind şi alţii doi încărcându-se la priză, aşa că o fabrică ce ar avea aceşti roboţi în loc de oameni poate munci 24 ore din 24 fără nevoia de a negocia cu sindicate şi a plăti salarii.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter