Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Un youtuber a descoperit că BYD Qin L, cu o autonomie promisă de 2.100 km, nu atinge nici 1.500 km în viaţa reală

7 Iulie 2024 - 14:51
Redacţia PiataAuto.md
Acum o lună, BYD a uimit lumea prin lansarea modelului plug-in hibrid Qin L, care promite o autonomie de 2.100 km, graţie unui sistem de propulsie numit DM-i, care-i permite maşinii să atingă un consum de 2,9 litri/100 km chiar după ce energia iniţială din baterii e epuizată şi acesta mizează doar pe energia recuperată. Un youtuber de origine occidentală, stabilit în China, a măsurat acum şi autonomia în viaţa reală a acestui model chinezesc, iar cifrele obţinute au fost foarte departe de cele promise.
Şi asta chiar dacă producătorul BYD declarase la scurt timp după lansare că, de fapt, autonomia declarată e una cu rezervă, iar în viaţa reală maşina va avea cifre de consum şi autonomie şi mai bune.
Youtuber-ul a umplut rezervorul maşinii, care are circa 65 litri, şi a încărcat complet bateria acesteia, apoi a sigilat ambele capace ale zonelor de alimentare.
Maşina indica iniţial o estimată de 2.085 km autonomie, dintre care 65 km datorită bateriei şi 2.020 km datorită benzinei din rezervor. Aici trebuie să menţionăm că maşina din video are bateria mai mică de 10 kWh, nu cea de 15 kWh pentru care BYD promitea 2.100 km, dar întrucât cifra reală pretinsă de BYD e oricum peste 2.100 km şi e atinsă în mare parte în regim hibrid după ce bateria îşi epuizează energia, n-ar trebui să fie o diferenţă prea mare, poate de maxim 35-50 km.
BYD Qin L, care e o maşină de talia lui Toyota Camry, a avut nevoie de circa 81 km parcurşi pe autostradă pentru a-şi epuiza bateria şi a trece la un regim pur hibrid, anterior ciclurile alternând cu episoade de condus pur electric.
Acolo, în regim pur hibrid, BYD pretinde că motorul său pe benzină, cu o eficienţă termică record de 46,06%, va opera în tandem cu electromotorul şi bateria Blade la un consum de 2,9 litri/100 km.
După 658 km parcurşi în prima zi, autonomia maşinii mai indicat doar 1.100 km. A doua zi, maşina a mai parcurs 526 km şi după 1.184 km parcurşi, mai avea o autonomie de 292 km.
Consumul mediu pe această distanţă era indicat la 3,4 litri/100 km, care e cu adevărat impresionant la o maşină de asemenea talie.
În cea de-a 3-a zi, BYD Qin L a ajuns în sfârşit să-şi epuizeze rezervor. Maşina a parcurs până aproape la limită, când cifrele autonomiei au dispărut. Ea a parcurs 1.349,6 km, realimentând ulterior cu 60,78 litri de benzină. Consumul mediu, a fost de 4,5 litri/100 km, dar asta şi datorită energiei incipiente din baterii. Teoretic, în rezervor mai erau 4,2 litri de carburant, care ar fi putut ajunge pentru încă 100 km, iar autonomia totală a maşinii au fi putut ajunge la 1.450 km.
Aşadar, cifra e cu circa 650 km mai mică decât cei 2.100 km de autonomie promisă, o diferenţă notabilă, chiar dacă eficienţa totală a maşinii rămâne foarte bună. Desigur, condusul în video a cuprins mai mult regim de autostradă, în timp ce omologarea oficială în China se face cu mult condus în regim urban. Dar asta nu face experimentul de viaţă reală mai puţin interesant, ci dimpotrivă, mai relevant pentru o maşină cu autonomie atât de mare declarată.
Şi mai trebuie menţionat că maşina din video transporta 3 persoane la bord, a înfrunta multe condiţii de ploaie pe parcurs, a fost setată în regim de regenerabile mai slabă, iar climatizarea a funcţionat întotdeauna. Sunt factori care afectează consumul şi explică o parte din diferenţă, dar în acelaşi timp sunt factori realişti.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter