BMW a vândut pentru prima dată mai multe maşini electrice în Europa decât Tesla

23 August 2024, 11:33
Redacţia PiataAuto.md
Cifrele de vânzări ale lunii iulie în Europa au relevat atingerea unui moment marcant, când Tesla nu mai e lider la vânzările de maşini electrice, fiind devansată de BMW, conform datelor statistice publicat de cei de la JATO Dynamics. Da, în ultimele luni am spus de multe ori că dintre producătorii germani, BMW are cea mai consistentă strategie de modelele actuale, dar mai ales de dezvoltare a viitoarelor modele electrice şi, chiar dacă modelele prezente nu sunt cele mai avansate tehnologic de pe piaţă, cele viitoare au toate şansele să fie, graţie colaborării cu Rimac, Northvolt şi a ingineriei proprii BMW pentru Neue Klasse. Şi apoi, BMW a fost cam singurul producător german care nu s-a văicărat public de vânzările de maşini electrice şi nu a anunţat renunţarea la dezvoltarea de viitoare platforme sau întârzieri de modele cum a făcut-o Mercedes şi alţii. Iar această încredere transmisă de producător a fost preluată şi de cumpărători.
Per general, vânzările totale de maşini în Europa au fost cu +1,5% mai mari în iulie 2024 faţă de iulie 2023, ajungând la 1,03 milioane de unităţi. SUV-urile au ajuns la o proporţie de 54% din piaţă, deci e clar că preferinţa pentru SUV-uri se înrădăcinează tot mai adânc, parţial şi din cauză că multe alte modele de nişă, cu alte caroserii, au fost scoase din producţie.
Vânzările de maşini electrice în luna iulie 2024 au scăzut cu -6% în Europa faţă de luna iulie 2023, ajungând la 139.244 automobile, sau circa 13,5% din piaţă. Un an în urmă, cota electricelor era de 14,6%.
Surprinzător, dar BMW a vândut 14.689 exemplare de maşini electrice din cele 139 mii vândute în iulie şi a depăşit astfel Tesla, care a vândut 14.561 exemplare. E o depăşire la doar 128 exemplare, dar acest moment simbolic a avut loc.
Pe locul 3 e marca VW, cu 12.213 maşini electrice vândute, urmată de Volvo, cu 10.533, Volvo şi BMW fiind şi mărcile care au câştigat şi cele mai mari plusuri în cota lor de piaţă timp de un an - +5,5 puncte procentuale la Volvo şi +3,2 puncte procentuale la BMW. Tesla şi-a scăzut şi vânzările, şi cota de piaţă, cu -1,2 puncte procentuale.
Această scădere majoră a celor de la Tesla se datorează cifrelor mult mai mici înregistrate de Tesla Model Y, care a fost vândut în 9.544 exemplare, cu -16% mai puţin decât acum un an. Modelul american fabricat în Germania îşi păstrează însă întâietatea în topul de vânzări al maşinilor electrice, deşi în topul general şi-a pierdut-o. Pe locul 2 în topul electricelor e clasat un model care nici nu exista acum un an — Volvo EX30.
Contrar aşteptărilor din ultima perioadă, vânzările de maşini plug-in hibride n-au crescut în Europa în iulie 2024, ci au scăzut şi mai mult decât electricele, cu -10%, până la 74.237 exemplare. Volvo XC60 e cel mai popular model din această categorie.
Datele prezentate mai sus se bazează pe raportul JATO Dynamics din 28 de pieţe europene, care includ ţările UE (cu excepţia statelor insulare mici Malta şi Cipru) + Norvegia, Elveţia şi Marea Britanie.
O altă sursă de date, Dataforce, a publicat ieri statistici un pic diferite, în care Tesla nu ar fi încă devansată de BMW, dar în cazul Dataforce datele includ 30 de ţări — ţările UE cu excepţia Slovaciei, dar cu includerea Ciprului şi Maltei + Novegia, Elveţia, Marea Britanie şi, spre deosebire de JATO, şi Islanda. Conform acesto cifrelor Dataforce, Tesla ar fi vândut 15.216 maşini electrice, în timp ce BMW — 14.687 exemplare. Deci cifra BMW e aproape identică, dar conform Dataforce, Tesla ar mai acumula vreo 750 exemplare de undeva, fapt care e discutabil atunci când vorbim doar de includerea sau excluderea unor ţări foarte mici. Deci, cifrele Dataforce şi faptul devansării Tesla de către BMW e luat deocamdată drept fapt împlinit de industrie.
1
1,154
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!