Un camion Tesla Semi a luat foc pe autostrada de pe Donner Pass din SUA, în primul asemenea caz cunoscut, iar stingerea incendiului a durat circa 14 ore

20 August 2024, 08:19
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele Tesla Semi au fost produse deocamdată în foarte puţine exemplare, mai puţin de 50 la număr din ceea ce putem deduce din rapoartele trimestriale ale companiei. Dar unul din ele a şi fost protagonistul primului incendiu cunoscut cu un asemenea model, luând foc pe autostrada I-80 din în California.
Incendiul a pornit din motive deocamdată necunoscute în dimineaţa zilei de 19 august, în jurul orei locale 3:15, ceea ce corespunde orei 13:15 din regiunea noastră, conform diferenţei de 10 de ore de fus orar între noi şi California.
La locul incendiului au venit mai multe echipe de pompieri şi poliţişti, care au văzut camionul ieşit în afara drumului, arzând la marginea zonei forestiere. Bateriile litiu-ion provocau flăcări intense şi emanări de gaze toxice, aşa că autorităţile au decis închiderea autostrăzii I-80 din motive de siguranţă.
Prioritatea pompierilor a fost să nu-i permită focului să se extindă spre zona forestieră din apropiere, or, camionul nu mai putea fi salvat. Aceştia au continuat să menţină incendiul doar la camion, securizând zona din jur. Bateriile camionului au continuat să ardă şi să degaje căldură şi gaze toxice pentru mai bine de 14 ore. De fapt, abia la ora 17.28 ora locală, adică la ora 03:28 în dimineaţa zilei de azi conform fusului nostru orar, poliţia şi pompierii au raportat stingerea definitivă a incendiului şi redeschiderea traficului pe autostradă.
Bateriile unui Tesla Semi cuantifică aproximativ 850-900 kWh capacitate de stocare, deci sunt foarte mari, iar într-un asemenea incendiu au avut foarte multă energie de degajat şi volum care să susţină flăcările. Şi acest incendiu vine la puţin timp după ce un alt incendiu cu daune imense a fost provocat de un Mercedes electric în Coreea de Sud şi a zguduit opinia publică, autorităţile sud-coreene cerând tuturor producătorilor ulterior să divulge cine e fabricantul bateriilor pentru toate maşinile care ajung în ţara lor.
Foto: Imagine de la incendiul din Coreea de Sud

Locul unde a avut loc incendiul cu Tesla Semi, pe autostrada I-80, face parte din renumitul Donner Pass din SUA, în varianta sa uzuală actuală, care conţine şi autostrada, întrucât există şi o variantă veche, clasică, în vârf, în afara autostrăzii.
Această menţiune e importantă în acest context pentru că anul trecut PepsiCo, primul şi singurul client mare al camioanelor electrice Tesla, raporta detalii despre regimul de exploatare al camioanelor Tesla din flota sa şi menţiona că o parte din camioanele sale merg şi la distanţe mai lungi, trecând Donner Pass în permanenţă spre depozitul din Nevada şi înapoi spre depozitul central din Sacramento, California. Respectiv, incendiul de acum a avut loc exact pe aceeaşi rută menţionată de PepsiCo, iar întrucât compania e cel mai mare cumpărător al acestor camioane, iar locul incendiului s află pe ruta folosită de ea intens, putem prezuma că acest camion Tesla care a luat foc le aparţine celor de la PepsiCo.
Desigur, în următoarele ore sau zile ar urma să vină şi confirmări oficiale ale acestui fapt din SUA, eventual cu imagini adiţionale. Dacă se va confirma că acest camion Tesla le aparţine celor de la PepsiCo, va fi o problemă şi mai mare de imagine, întrucât deocamdată compania e singurul mare client corporativ al acestui camion, iar Tesla întârzie să crească fabricarea acestor camioane la nivelul unei adevărate producţii de serie. Dacă primul şi cel mai mare client de acum e cel care a suferit un incendiu din doar 21 camioane exploatate, toată situaţia devine o mare problemă de imagine.
Desigur, contează şi cauza exactă a izbucnirii incendiului, iar acest fapt abia urmează să-l aflăm după investigaţia pompierilor şi a poliţiei din California. Vom reveni cu actualizări ulterioare la acest subiect.
1
1,174
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!