(VIDEO) Aceasta e Nilu27, maşina cu cel mai puternic motor aspirat din lume, creată de Sasha Selipanov, fostul designer Bugatti, Koenigsegg şi Lamborghini

9 August 2024, 16:54
Redacţia PiataAuto.md
Sasha Selipanov e un nume care era cunoscut până acum doar de către pasionaţii auto care se întrebau cine creat designul unora din cele mai savuroase supecar-uri şi hypercar-uri din lume. Născut în Tbilisi, Georgia, Sasha Selipanov a muncit pentru grupul VW iniţial şi a ajuns să creeze designul exterior al unor maşini precum Lamborghini Huracan, Bugatti Chiron, Koenigsegg Gemera şi CC850. De aproape 20 de ani, de când e în această industrie, însă, are în cap ideea creării unei maşini supreme, care să fie expresia pură a plăcerii în condus, fără tehnologii excesive, fără sisteme hibride, chiar şi fără multimedia.
Acum această maşină a fost creată de Sasha, în sfârşit, şi ea are numele de Nilu27. Şi se întâmplă să fie maşina cu cel mai puternic motor aspirat din lume!
Motorul lui Nilu27 e un V12 aspirat, de 6,5 litri, cu curse scurte, care poate atinge 1.070 CP la 11.000 rpm! Iar asta înseamnă că acest model e mai rapid şi de către toate modelele limitate Aton Martin, şi decât noul Bugatti Tourbillon cu motor V16 aspirat de 1.000 CP!
Motorul a fost creat de compania Hartley Engines, adânc înrădăcinată în tehnologii de motorsport. Şi o bijuterie inginerească, cu inspiraţii retro, întrucât are evacuarea localizată în centrul motorului, între cele două blocuri, în timp ce galeriile de admisie sunt localizate în exteriorul blocurilor.
Puterea e trimisă punţii spate prin intermediul unei cutii manuale cu 7 trepte. Da, va fi disponibilă doar o cutie manuală şi ea are într-adevăr 7 trepte. Ba chiar există şi o frână de mână!
Suspensia e una cu dublu braţ pe ambele punţi, cu multiple reglaje de rigiditate, ca într-o maşină de curse. Subcadrele sunt din aluminiu, o parte din structură e din fibră de carbon, iar greutatea proprie a unui Nilu27 ar fi de circa 1.200 kg.
Interiorul a fost desenat de omul care a creat interiorul lui Bugatti Chiron, deci musteşte de inspiraţie şi alegeri de materiale fine, dar ambiţioase.
Acest interior nu are un sistem multimedia, însă, sau vreun display mare central, aşa cum e în tendinţe acum. Sasha şi-a dorit o maşină care să nu te distragă cu nimic de la esenţial şi care peste 15-20 de ani să nu aibă nimic car s-ar simţi înapoi tehnologic, ci doar clasic, în cea mai admirabilă formă.
Şi el spune că pe parcursul ultimilor ani a tot avut impresia că maşinile adaugă tot mai multă şi mai multă tehnologie, dar odată cu asta nu neapărat adaugă şi emoţie în condus. Ba uneori dimpotrivă, mai multă tehnologie taie din plăcerea puritană a savurării unei maşini.
De asta şi-a dorit o asemenea maşini, de vis, conturată de 20 de ani de gânduri şi idei din capul său. Şi aşa cum Sasha îşi atârna pe pereţi în adolescenţă postere cu Ferrari F40 şi Lamborghini Countach, a creat o maşină car ar fi demnă să inspire o admiraţie similară azi.
Vor fi puţine asemenea maşini construite — doar 15 din cele similare cu primul exemplar, car n-ar fi admise la înmatriculare pentru drumurile publice, însă ele ar putea fi folosite pe circuit şi ar costa cam 3,7 milioane dolari. Iar pe lângă asta, vom mai fi fabricate circa 54 exemplare, care vor fi vândut cu circa 2,8 milioane dolari.
Vezi toată maşina, împreună cu creatorul ei vorbind despre ea, în video-ul de mai jos.
2
22,101
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!