(VIDEO) Acesta e noul robot Figure 02, creat pentru a munci în fabricile auto, care-şi articulează cu precizie umană degetele şi gâtul şi are inteligenţă artificială

6 August 2024, 17:59
Redacţia PiataAuto.md
Lucrurile evoluează cu paşi gigantici în domeniu roboţilor umanoizi, care ar putea înlocui oamenii la munca în fabrici auto iniţial, iar apoi şi în toate celelalte fabrici, dar şi în alte domenii unde e nevoie de forţă umană şi eventual munci repetitive. Acum doar 5 luni startul-up-ul Figure — care a beneficiat de investiţii mari de la OpenAI, Microsoft, Nvidia, Jeff Bezos şi are un acord special cu BMW pentru a implementa roboţii în fabricii companiei bavareze — a prezent primul său robot umanoid Figure 01. Apoi, în luna iulie a publicat şi un video cum acesta e antrenat să muncească în fabricile BMW, iar acum în august, aceeaşi companie lansează deja noul robot Figure 02, mult mai evoluat şi mai capabil, dar şi cu un aspect mult mai aproape de silueta umanoidă.
Foto: Primul robot, Figure 01, prezentat în martie

Noul robot are acum capacităţi extraordinare de articulaţii în degetele mâinilor, la un nivel ce pare a fi identic sau ai mare cu cel al oamenilor, iar din articulaţiile degetelor rezidă multe din abilităţile de a munci în funcţii umane, pentru că asta determină şi precizia, şi arealul funcţiilor care pot fi făcute.
Articulaţia întregului braţ pare să repete fidel toate capacităţile umane, de la unghiuri de articulare, până la puncte de articulaţie şi inflexiune.
De asemenea, capul e are acum o articulaţie mult mai rafinată a gâtului, care-i permite nu doar rotire circulară, ci o articulare tridimensională foarte similară cu cea umană.
Robotul Figure 02 analizează împrejurimile prin 6 camere video, gestionate de un sistem cu inteligenţă artificială. De fapt, întregul său sistem de procesare se bazează pe un sistem computaţional triplu de procesare cu inteligenţă artificială, iar acest sistem cuprinde şi înţelegerea vocii care i se adresează, dar şi argumentarea prin replici vociferate tot prin voce.
Robotul are o baterie de circa 2,25 kWh capacitate de stocare, care-i asigură cu 50% mai mult timp operaţional. Robotul Figure 01 avea o un timp minim garanta de funcţionare de 5-6 ore, deci acum minim 8 ore de funcţionare, exact cât are o tură de muncă într-o fabrică. Iar cu 3 asemenea roboţi, se pot acoperi 3 ture complete pentru munca non-stop.
Iar aceste 3 ture ar avea nevoie doar de 3 x 2,25 kWh de energie, deci 6,75 kWh, cea ce în majoritatea ţărilor lumii a însemna un cost total cuprins între 0,70 euro pe 24 ore şi 3,00 euro. Dacă am compara cu salariul unui muncitor angajat, e clar de ce progresul e atât de rapid acum în această direcţie.
Robotul Figure 02 n-ar avea un preţ la fl de mic precum roboţii mai simpli chinezi, care se laudă cu preţuri de până la 20.000 dolari. Figure 02 ar urma să coste circa 75.000 dolari, pentru că e mult mai avansat în funcţii, astea fiind deocamdată unele estimări ale industriei, în timp ce altele indică 45.000 dolari drept preţ aşteptat. Însă dacă un asemenea robot va funcţiona măcar 3 ani, atunci costul său efectiv anual va fi de 25.000 dolari, poate plus rata de dobândă a finanţării, la care se vor mai costul energiei a 2,25 kWh per pe zi x 365 zile, ceea ce ar rezulta în 822 KWh anual, sau încă circa 100-350 dolari anual în funcţie de ţară şi preţul la electricitate. Deci, per total, cu tot cu dobândă, cost de electricitate şi eventuală mentenanţă, costurile finale nu vor fi mai mare de 30.000 dolari pe an, sau circa 27.500 euro anual, sau 2.292 euro lunar. Dacă am estima că în mediu la un salariu net, toate taxele aferente şi asigurările medicală mai cuantifică încă minim vreo 55% suplimentar, asta ar însemna că un asemenea robot ar echivala cu un salariu net de 1.478 euro lunar. Şi aici nu va exista oboseală, şi ei vor lucra pentru aceşti bani 365 zile pe an.
Iar toate aceste calcule sunt făcute cu o estimare de durată de viaţă de doar 3 ani a robotului, la preţul său maxim estimat iniţial. Dacă durata de viaţă a robotului ar fi de 5 ani, costul anual ar fi de 15.000 euro, şi ar echivala deja cu un salariu net lunar de 805 euro, plătit pentru 30 ture lunar a câte 8 ore. E deja un avantaj imens de cost pentru robot. Iar dacă preţul ar fi dus ulterior măcar la 45.000 dolari, la o durată de viaţă de 5 ani, costul efectiv lunar cu tot cu finanţări, dobânzi, cost amortizări, mentenanţă şi energie, va fi identic cu costul achitării către angajaţi a unui salariu lunar net de doar circa 490 euro, pentru 30 ture a câte 8 ore. Şi apoi, cu aceşti roboţi, nu mai există nevoie de HR şi CV-uri analizate, nu mai există nici problema lipsei de angajaţi.
E clar, deci, de ce miza acestor roboţi umanoizi e atât de mare acum în lume. Iar noul robot Figure 02 va fi plasat să muncească în fabrica BMW din Spartanburg, întâi sub formă de test, apoi şi cot la cot cu oamenii, pentru ca ulterior să muncească şi aproape total în locul oamenilor.

Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
11,935
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!