(VIDEO) Cum e să faci în prezent o călătorie de peste 500 km cu o Toyota Mirai în California, maşina alimentată cu hidrogen, printre tot mai puţine staţii

22 August 2024, 15:56
Redacţia PiataAuto.md
California a fost locul cel mai prolific pentru maşinile cu hidrogen de când acestea au început a fi produse în serie de primii producători. Încă guvernatorul Arnold Schwarzenegger anunţase hidrogenul drept o prioritate, iar astfel statul a susţinut construcţia unei infrastructuri de staţii pentru ele şi a încurajat proprietarii să cumpere asemenea maşini. Dar la începutul acestui an această reţea de staţii a cunoscut un declin major, cu Shell anunţând închiderea tuturor staţiilor sale de hidrogen şi alţii care i-au urmat exemplu. Vânzările lui Toyota Mirai şi a altor modele au scăzut atât de mult, încât Toyota vindea Mirai aproape pe gratis, cu reduceri de până la 40.00 dolari. Apoi proprietarii de Mirai au început să dea producătorul japonez în judecată pentru că exploatarea maşinii ar fi devenit atât de scumpă şi dificilă, încât le e aproape imposibil să mai conducă maşina pe care au cumpărat-o. Acum cei de la The Verge au hotărât să testeze pe propria piele cât de dificil a devenit totul.
Aceştia au vrut să călătorească la bordul unei Toyota Mirai din Bay Area în Los Angeles, pe o distanţă de 320 mile, echivalentul a 515 km. Şoferul care conducea nu era la fel de experimentat ca un proprietar, dar asta trebuia să facă experienţa şi mai informativă pentru cei care vor să cunoască această experienţă de exploatare înainte de a mai decide azi să cumpere o maşină cu hidrogen în California, mai ales că maşinile electrice s-au impus între timp ca o aternativă mai simplă şi mai practică în exploatare.
Aceştia au început prin a căuta o staţie în jurul Bay Area şi au descoperit imediat că o mare parte din staţiile de pe hartă nu mai funcţionează dintr-un motiv sau altul. Una din ele e „temporar nefuncţională” timp de 2 ani!
Când au găsit o staţie funcţională, au văzut că procesul de încărcare cu hidrogen e foarte diferit şi mult mai dificil.
Iar costul actual e de 36 dolari/kg! Deci e un preţ absolut uriaş! Chiar dacă Mirai ar consuma doar circa 1 kg/100 km, costurile ar fi oricum extraordinar de mari!
Alţi proprietari întâlniţi la staţii se plâng de experienţa lor. Însă unii au fost convinşi de oferte speciale ale dealer-ilor şi astfel şi-au mai atenuat costurile mari pe care le suportă acum.
Porniţi în călătoria lor de 515 km, aceşti aveau doar o staţie funcţională pe drum, şi dacă era n-ar fi lucrat, erau şanse aproape 100% să nu poată ajunge la destinaţie, chiar şi cu climatizarea oprită şi cu viteze mici de rulare.
Au găsit şi staţia, una care era singuratică, întrucât foarte puţini se încumetă să parcurgă aceste distanţă mizând doar pe ea. Aceştia au reuşit să alimenteze maşina după câteva încercări şi s-au pus pe aşteptat alţi şoferi.
Deşi era vineri seară, nimeni nu a apărut toată ziua, până seara. Aşa că până la urmă protagoniştii au mers să vorbească cu cei din zona Tesla Supercharger.
Abia pe la 8 seara au prins următorul proprietar de Mirai, care a venit să alimenteze la acea staţie singuratică. Au aflat de la acesta că el trăieşte lângă o staţie şi că dacă ar rămâne fără hidrogen undeva, Toyota le-a garantat proprietarilor că trimite o platformă după ei, gratuit.
Au ajuns la Los Angeles, dar au aflat acolo că timp de o lună au fost probleme cu furnizarea de hidrogen la staţii. Toţi au zis că maşina e superbă, dar bătăile de cap sunt imens de frustrante şi cam toţi proprietarii intenţionează să scape într-un fel sau altul de maşina lor, schimbând-o fie pe un hibrid, fie pe una electrică.
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
0
1,561
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!