(VIDEO) Deşi unii proprietari din România semnalează probleme la noua generaţie Dacia Duster, britanicii de la Top Gear au lăudat modelul după primul test prin Maroc

21 August 2024, 08:26
Redacţia PiataAuto.md
Noua generaţie Dacia Duster ajunge pe tot mai multe pieţe din lume, iar în România are deja câteva luni bune de când s-a lansat şi se pare că, deşi toţi par să fie de acord că designul ei e mult mai inspirat, ea nu atrage un val la fel de mare de admiraţie pentru motoarele sale şi substratul tehnic, iar asta nu se traduce într-un val la fel de mare de vânzări. În România au fost semnalate cazuri în unele regiuni în care maşinile se vând deja cu reducere, un fenomen atipic pentru un model nou lansat. Iar săptămâna asta a ieşit la iveală un scurt video al unui proprietar de un nou Duster hibrid din România, publicat în grupul Dacia Duster Trails & Technical, care a semnalat o eroare la cutia de viteze la doar 1.100 km parcurşi. Pe acest caz nu există încă un verdict oficial al service-ului Dacia, dar, pe acest fundal, aseară britanicii de la Top Gear au publicat primul lor test drive detaliat cu noul Duster, pe care l-au scăldat în laude şi aprecieri.
În primul rând, nu putem să nu remarcăm că România aproape că nu mai e menţionată drept patrie Daciei Duster sau a Daciei în general. Testul are lor în Maroc, pentru că acolo Dacia are două fabrici şi acolo are şi o cotă de piaţă uriaşă, iar contextul acestei ţări dă cu siguranţă un aer exotic unui asemenea test.
Dacia Duster a înregistrat vânzări bune şi în Marea Britanie, unde a trecut de 100.000 exemplare cumulate de primele două generaţii. Vânzările sunt făcute preponderent către cumpărători privaţi, nu flote de companii, iar asta dă şi mai multă greutate prin faptul că oamenii aleg conştient aceste maşini, plătind cu banii proprii.
Prezentatorul Top Gear spune că se numără şi el printre cumpărătorii de Duster, prin urmare cunoaşte bine modelul anterior din exploatare, iar asta cu siguranţă dă mai multă relevanţă părerilor sale, expuse în acest test.
Acesta spune că unul din primele lucruri pe care le-a făcut a fost să oprească o mare parte din asistenţii de siguranţă ai noului model, care l-au scos in sărite.
Tot el mai spune că sistemul multimedia lucrează cu întârzieri în reacţii, dar a apreciat stilul de design al cadranelor digitale şi afişajul orizontal al linie ce reprezintă turometrul.
Prezentatorul mai spune că noul Duster are o planşă de plastic dur, care nu te prea încântă, dar zice că o vor observa doar cei care o vor tot atinge în căutarea de materiale moi. Pentru toţi ceilalţi, planşa va fi potrivită şi plăcută.
Acesta mai spune că noua generaţie e mai plăcută în condus, fiind mult mai manevrabilă şi mai precisă. Zice că uneori se aude zgomot de vânt din regiunea oglinzilor, dar adoră motorul de 3 cilindri şi 1,2 litri, mai spunând că e un amator per general de motoare cu 3 cilindri.
Maşina pe care o conduce e una de 130 CP, şi spune că asta e suficient ca să nu te mai simţi stresat la depăşiri. Cutia manuală se simte la fel ca şi pe generaţia veche şi n-ar fi tocmai încântătoare.
Verdictul final pentru Duster după peste 1.000 km prin Maroc e unul în care maşina nu e doar declarată drept una bună, ci excelentă până la absolut, dacă se ia în calcul că preţul de start e de sub 20.000 lire şi în Mara Britanie.
Iar apoi video-ul ajunge şi la explorarea bolidului Dacia pentru Dakar, pe care Dacia îl testează tot în Maroc înainte de marele raliu. Aşa cum informasem anterior, echipa de piloţi ai Daciei la Dakar va fi una stelară — formată din multiplul camion mondial la Dakar Nasser Al-Attiyah, Sebastien Loeb şi Cristina Gutierrez, ca care e dentistă de profesie, dar care a tot impresionat lumea motorsportului în ultimii ani.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
27,419
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!