(VIDEO) Noua Tesla Model 3 Performance a fost învinsă de vechea Model 3 Performance într-o întrecere directă

21 August 2024, 13:39
Redacţia PiataAuto.md
De fiecare dată când e lansat un model nou sau cel puţin împrospătat, se prezumă că acesta ar trebui să fie mai bun şi eventual mai performant. Tesla are acum un nou Model 3 Performance, pe care l-a lansat în aprilie 2024, după ce a lansat versiunea facelift a lui Model 3. Spuneam atunci despre el că e un model cu performanţă de BMW M3, venind cu 510 CP la activ, dar care costă simţitor mai puţin decât acesta. Însă în iulie 2024 deja apăruse o primă ştire cu video că un youtuber n-a putut face nici măcar un singur tur complet cu Model 3 Performance fără ca aceasta să-şi reducă performanţa din cauza supraîncălzirii. Acum şi britanicii au fost uimiţi să constate că, pusă alături de vechea Model 3 Performance, noua maşină a fost învinsă.
E adevărat, însă, că pentru UE modelul are 460 CP, nu 510 CP, cât oferă în SUA, motivul fiind, aparent, într-o baterie produsă de un alt producător, livrată fabricii din China, care produce aceste maşini pentru UE.
Însă maşina de generaţie precedentă, care e direct comparabilă, producea 450 CP, tot din două electromotoare, aşa că teoretic cea nouă era chiar uşor avantajată cu 10 CP, până şi în versiunea sa europeană. Greutatea e şi ea practic identică, tot cu 10 kg în avantajul noului model.
În prima încercare, noul model a pornit un pic mai bine de la linia de start, dar apoi maşinile au rulat aproape paralel, fără ca noua Model 3 Performance să se detaşeze în faţa predecesoarei sale.
La a doua încercare momentul startului a fost diferit, în avantajul precedentului model, iar partea surprinzătoare e că şi în acceleraţie acesta s-a depărtat uşor, mărindu-şi avansul şi învingând.
La cea de-a treia încercare, ambele maşini au pornit absolut sincronizat. Dar modelul mai vechi a accelerat mai repede, şi-a câştigat un avans şi a învins din nou!
Singura explicaţie găsită de britanici era că noua Tesla Model 3 Performance avea un nivel de încărcare a bateriei de „doar” 60%, iar asta ar fi făcut-o mai puţin performantă decât predecesoarea sa. În susţinerea acestei afirmaţii venea şi un timp mai bun obţinut într-o întrecere anterioară cu un Hyundai, unde Tesla avea bateria la un nivel mai mare de încărcare.
Iar acest fapt nu face decât să amintească că, la multe maşini electrice, performanţa maximă anunţată vine cu multe condiţii stipulate undeva cu asterisc şi cu text mărunt — exact ca în cazul lui Porsche Taycan Turbo GT, despre care scriam că-şi livrează puterea maximă doar timp de 2 scunde, sau în cazul lui Mercedes-AMG EQS 43 şi EQS 53, care au menţionat prin asterisc faptul că pot livra puterea maximă promisă doar dacă au bateria la minim 50% încărcare în primul caz şi la 70% încărcare în cazul lui EQS 53.
Vezi toată întrecerea între cele două modele Tesla în video-ul mai jos.
0
1,077
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!