Marea Britanie a închis ultima sa centrală electrică pe bază de cărbune, punând capăt unei epoci a cărbunelui, care a durat 142 de ani

30 Septembrie 2024, 23:02
Redacţia PiataAuto.md
Marea Britanie a închis astăzi ultima sa centrală electrică ce funcţiona pe bază de cărbune, punând astfel capăt unei epoci ce a durat 142 de ani. Centrala închisă acum e Ratcliffe-on-Soar, situată în Nottinghamshire, şi a funcţionat timp de 57 de ani. Astfel, Marea Britanie devine prima dată din clubul G7 care a eliminat total cărbunele din mixul său energetic şi şi-a respectat astfel promisiunea dată în anul 2015, că renunţarea totală la cărbune va avea loc până în 2025.
Acum 142 de ani, în anul 1882, lângă Londra era inaugurată prima centrală pe cărbune din Marea Britanie şi din lume. Acea centrală a fost construită pe atunci de compania fondată de Thomas Edison, Edison Electric Light Company şi genera electricitate doar cât pentru 1.000 de felinare stradale.
De atunci şi până astăzi au urmat perioade de apogeu pentru folosirea cărbunelui, apoi şi de declin, când acesta a fost înlocuit cu surse mai puţin poluante de energie. În total, se estimează că în aceşti 142 de ani, Marea Britanie a ars 4,6 miliarde de tone de cărbune şi a emis 10,4 miliarde de tone de CO2 din el.
Cu doar 12 ani în urmă, în anul 2012, cărbunele încă mai avea o cotă de 39% în sursele de energie folosite de Marea Britanie. Se întâmpla în acele timpuri când primele maşini electrice abia îşi luau având în popularitate, iar scepticii spuneau că acestea sunt inutile, întrucât energia pentru ele e oricum produsă în mare parte din combustibil fosili, iar reţeaua nu ar rezista unui surplus de cerere.
La 12 ani distanţă, lângă ţărmurile Marii Britanii s-au construit cele mai mari parcuri eoliene din lume şi un număr încă mai mare se construieşte, un alt proiect de generare a energiei din panourile fotovoltaice în Maroc şi transportarea acesteia prin cel mai lung cablu maritim electric din lume e în pregătire.
Iar în paralel Marea Britanie a lansat cel mai mare program din istoria sa de revigorare a energiei nucleare, în timp ce în paralele se fac investiţii imense şi în noi transformatoare şi linii pentru creşterea capacităţii reţelei. Astfel, în doar 12 ani, cărbunele a fost redus de la 39% la 0% în mixul energetic al ţării.
Desigur, această evoluţie a ajutat şi la evitarea emiterii în atmosferă a unor cantităţi imense de emisii în ultimii 12 ani, de circa 880 milioane de tone. Iar închiderea ultimei centrale de acum va permite Marii Britanii să facă încă un pas major în atingerea ţintelor sale de decarbonizare, asumate internaţional.
0
130
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!