Producătorul european de baterii Northvolt suspendă parţial producţia şi anunţă concedieri din cauza scăderii vânzărilor de electrice din unele regiuni

10 Septembrie 2024, 13:18
Redacţia PiataAuto.md
Singurul producător european de baterii pentru maşini electrice, cu acţionariat european, Northvolt, suspendă parţial producţia şi anunţă concedieri din cauza scăderii vânzărilor de maşini electrice, dar şi din cauza efectelor generate de propriile întârzieri în livrările promise anterior, care au dus la rezilierea unor contracte cu comenzi ferme, cum ar fi cel din partea BMW.
Suspendarea parţială a producţiei va fi aplicată la fabrica Northvolt din Suedia, Northvolt Ett, şi tot acolo vor avea loc şi concedierile. A această fabrică va fi suspendată partea care produce catozii pentru baterii, iar apoi aceste material intră în compoziţia finală. Producţia bateriilor propriu-zise, însă, rămâne deocamdată activă la această fabrică din Suedia.
De asemenea, compania suedeză tocmai a vândut şi un lot de teren pe care îl achiziţionase anterior pentru a construi o nouă fabrică de materiale pentru catozii bateriilor, iar asta denotă clar că planurile pentru această nouă fabrică au fost total anulate, fapt confirmat oficial de Northvolt.
Northvolt mai are o fabrică de baterii pentru centrale mari de reţea în Polonia, la Gdansk. Producţia rămâne neafectată acolo, însă compania caută un partener care să vrea să cumpere o parte din acţiuni acolo şi să menţină acea fabrică în viaţă împreună.
Totodată Northvolt anunţă că fabrica Novo, deţinută împreună cu Volvo în Suedia, rămâne activă, iar investiţiile în construcţia fabricilor Northvolt Drei din Germania şi Northvolt Six din Canada vor continua. Însă şi aici vor mai exista discuţii cu partenerii implicaţi, mai ales că pentru o parte din aceste fabrici Northvolt a primit şi fonduri imense de la stat.
E o veste tristă pentru industria europeană, deci, pentru că Northvolt reuşise să crească până la nivelul singurului mare producător european de baterii, cu „giga” fabrici, care ar fi asigurat mai multă independenţă şi producţie locală pentru industria UE. Suspendările de acum, însă, sunt cât se poate de drastice şi riscă să zdruncine prea profund fundaţia companiei, generând riscuri uriaşe pentru viitorul ei, chiar dacă acum se declară că multe din filiere rămân active şi neatinse.
Şi toate astea sunt şi mai triste dacă ne amintim că anul trecut Northvolt a anunţat bateria sodiu-ion cu stare solidă, care nu are nevoie de litiu şi nici un alt material rar, şi poate totodată oferi o densitate energetică decentă. Acea baterie ar fi imună la frig şi degradare, fiind super ieftină în producţie, datorită lipsei oricăror materiale rare.
1
725
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!