Spania va construi o nouă hidrocentrală prin pompare în Alcantara, cu susţinerea UE, folosind lacuri de acumulare şi baraje deja existente

28 Septembrie 2024, 20:22
Redacţia PiataAuto.md
Spania va construi o nouă hidrocentrală prin pompare cu rol de baterie gigantică de stocare a electricităţii, alegând această soluţie drept una mai eficientă la scară mare decât centralele de baterii, care sunt tot mai populare în prezent. Noua hidrocentrală e localizată în regiunea Alcantara şi va avea un cost de construcţie foarte mic, raportat la parametrii săi, deoarece va folosi lacurile de acumulare şi barajele deja existente.
Aceste rezervoare sunt parte dintr-un sistem ce aparţine centralei Alcantara I, numită şi Jose Maria de Oriol. Această hidrocentrală are o putere instalată de 957 MW şi rolul ei nu e de a stoca energie, ci de a o produce, folosind debitul râului Tajo.
Hidrocentrala Alcantara I a fost construită în anii 60, fiind dată în exploatare în 1969, la acea vreme fiind al doilea cel mai mare lac de acumulare din Europa. Producţia anuală de electricitate e de circa 1.255 GWh pe an, deci factorul de capacitate mediu nu e foarte mare, oscilând la circa 15%.
Tocmai de asta, inginerii spanioli de la Iberdrola au considerat că pot folosi două din lacurile de acumulare ale acestui sistem pentru a forma o hidrocentrală prin pompare între ele, fără a afecta grav notabil producţia hidrocentralei de bază, dar totodată creând o baterie gigantică de stocare a energiei în reţea, care ar ajuta la integrarea a şi mai multe regenerabile în sistem, prin adăugarea capacităţii sale de stocare şi intervenţie pentru echilibrare.
Astfel, noua hidrocentrală prin pompare va avea numele de Alcantara II şi va conecta rezervorul superior cu cel inferior, pe nume Cedillo, printr-un circuit dublu subteran între ele şi o cameră a turbinelor apropiată rezervorului inferior. Diferenţa de altitudine dintre cele două rezervoare nu e foarte mare, însă, fiind de doar 108 metri, aşa că inginerii au proiectat canale de 900 metri lungime între cele două lacuri de acumulare, iar cele două turbine au fost direct integrate în cursul acestor canale, pentru a câştiga un plus de randament.
Foto: Lacul de acumulare inferior Cedillo

Fiecare turbină are 220 MW putere, ceea ce înseamnă că centrala va produce 440 MW putere şi va consuma tot atât în procesul de „încărcare” a bateriei. Principiul e simplu şi comun pentru toate hidrocentralele prin pompare — când există exces de producţie în reţea, turbinele sunt conectate în regim revers şi pompează apa din lacul inferior de acumulare în cel superior, consumând electricitate. Ulterior, când e nevoie de acea electricitate înapoi, apa de sus e lăsată să curgă cu ajutorul gravitaţiei, iar energia potenţială din ea e cea care propulsează turbinele, care produc electricitate.
Foto: Construcţia schematică a galeriilor hidrocentralei Alcantara II

De obicei, randamentul unor asemenea hidrocentrale e de circa 80%, faţă de circa 90-92% la centralele de baterii, dar durata de viaţă e mult mai mare, iar capacitata de stocare e net superioară bateriilor, aşa că pe termen lung soluţia e mai ieftină şi mai longevivă decât bateriile, însă investiţia iniţială e mai mare. În cazul acestei hidrocentrale din Spania, însă, investiţia iniţială e mult mai mică, pentru că nu mai trebuie construite lacurile de acumulare şi barajele şi e nevoie doar de forarea canalelor corecte între cele două lacuri şi instalarea turbinelor între ele, bugetul total fiind estimat la doar circa 150 milioane euro. Din această sumă, 44,9 milioane euro vor fi acoperite de Uniunea Europeană. Iar acum au fost acceptate şi eliberate toate avizele de mediu, constatându-se că noua centrală nu va afecta fauna şi flora din jur, întrucât foloseşte structuri deja existente.
La cei 440 MW putere, hidrocentrala prin pompare Alcantara II va putea stoca 16 GWh de electricitate, ceea ce-i va asigura capacitatea de a livra puterea maximă de 440 MW timp de 37 ore în continuu, fapt imposibil pentru centralele actuale de baterii.
Pentru comparaţie, dacă ar fi să opteze pentru 230 de baterii Tesla Megapack, care ar putea livra puterea de 440 MW, însă ar face doar pentru două ore, costul acestor baterii ar fi de 218,4 milioane de dolari. Dacă ar fi să se construiască o centrală din aceleaşi baterii, care să aibă aceleaşi capacităţi de stocare de 16 GWh, ar fi nevoie de circa 4.085 baterii, fiecare de mărimea unui container, iar costul ar fi de 3,62 miliarde de dolari, fără a lua în calcul costurile instalării lor, transportării şi alte componente.
0
96
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!