(VIDEO) Presa germană s-a alarmat după ce VW a anunţat închideri de fabrici şi concedieri în Germania şi se întreabă dacă acesta mai poate fi salvat

11 Septembrie 2024, 15:26
Redacţia PiataAuto.md
În ultima săptămână, VW a început a recunoaşte public, prin vocile mai multor şefi, că situaţia companiei e una excepţional de precară, pe fundalul scăderii drastice a vânzărilor din China şi a eşecurilor pentru multe din modele electrice, unele dezamăgind prin soft pe anumite pieţe, altele fiind bune dar devenind învechite moral prea repede, iar altele pur şi simplu întârziind prea mult în lansarea de piaţă şi astfel. VW a ajuns în momentul în care a admis că va închide o fabrică de asamblare a automobilelor în Germania şi va concedia angajaţii de acolo, pentru prima dată în istoria de 87 de ani a companiei. Bineînţeles, aceste veşti au adus îngrijorări masive atât în rândurile publicului, cât şi în rândurile presei din Germania.
Cei de la Deutsche Welle, printre primii care trăgeau alarma acum doi ani, când la saloanele auto germane mărcile chinezeşti începuseră să le domine pe cele germane, se întreabă acum dacă VW mai poate fi salvat.
Experţii intervievaţi de presă spun că noile taxe de import aprobate de Uniunea Europeană la importul maşinilor chinezeşti electrice pot ajuta la susţinerea industriei europene, dar ele au venit prea târziu, iar companiile germane şi europene s-au pomenit deja devansate de cele chinezeşti, mai ales la maşini electrice.
La această etapă, e foarte greu să se mai ia decizii care sunt sută la sută bune, întrucât fiecare din ele are şi un impact negativ simţitor. Dar e cert că există acum fabrici VW care mai produc un singur model sau care au pentru anul viitor un singur model planificat, iar asta e valabil mai ales la fabricile care asamblau doar modele cu combustie, nişate în anumite segmente.
În ultimii ani, producătorii au tot redus modelele cu combustie, calificându-le drept pe multe din ele fără perspectivă, iar aceste tăieri din gamă au venit înainte ca să existe suficiente ale modele electrice care să ofere alternative atractive. Totodată, în aceşti ani aproape nici un producător european n-a mai dezvoltat motoare noi cu combustie sau platforme noi, ci doar s-au perfecţionat cele vechi.
Iar acum, chiar dacă s-ar face o rocadă înapoi spre cele cu combustie, nu există nici acolo modele noi dezvoltate, care să fie atractive. Iar la electrice VW are modele bine gândite ca şi concept, dimensiuni, caracteristici — însă multe din ele au venit mai târziu sau au avut probleme fiind deja pe piaţă. E o dilemă, fără îndoială. Una mare, care ia o amploare covârşitoare cu fiecare nouă lună şi care motivează acum presa germană să se întrebe dacă VW mai poate face ceva să se salveze de la colaps.
Presa se întreabă dacă n-ar fi cazul ca Europa să aibă un mare producător auto conglomerat, gen Airbus, care să obţină astfel forţă datorită scării sale. Însă experta intervievată a descalificat imediat această opţiune.
Vezi mai jos şi reportajul DW.
3
1,786
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!