(VIDEO) Două maşini produse acum circa 100 ani s-au întrecut între ele în zilele noastre într-un drag race

15 Octombrie 2024, 14:53
Redacţia PiataAuto.md
Cursele drag, cu start de pe loc şi o distanţă de doar o pătrime de milă parcursă în linie dreaptă, sau 402 metri, sunt foarte populare în zilele noastre mai ales în video-uri pe YouTube, pentru că sunt spectaculoase şi pentru că dau o comparaţie directă şi scurtă între capacităţile a două maşini de a demara de pe loc până la viteze cât mai mari pentru a-şi întrece adversarul. Dacă acum un deceniu timpi de sub 14 secunde erau consideraţi foarte rapizi, în zilele noaste avem rezultate şi de sub 11 secunde sau chiar sub 10 uneori. Protagoniştii unui canal de YouTube din SUA, însă, şi-au propus să facă o cursă de drag cu două maşini produse acum circa 100 ani.
De fapt, una din maşini e produsă în 1915, deci cu 109 ani în urmă, fiind vorba de un Ford Model T, pionerul producţiei în serie a automobilelor. Iar celălalt automobil e un Ford Model A, produs în 1931, deci acum 93 de ani. Însă media celor două maşini e oricum de peste 100 ani.
Model T are un motor de 2,9 litri, cu 4 cilindri, cuplat la o cutie cu două trepte. Motorul de pe Model A are 3,3 litri, tot cu 4 cilindri, şi dezvolta 40 CP, faţă de cei 20 CP ai lui Model T.
Aceştia au început prima cursă în stil Le Mans, din afara maşinilor, trebuind să alerge la ele şi să le pornească motoarele înainte de a demara în cursă.
Chiar dacă Model T a pornit primul, iar Model A a avut nevoie de mai mult timp să-şi pornească motorul, în cele din urmă Model A l-a ajuns printr-o acceleraţie şi viteză net superioară. Model T a înregistrat 45 secunde pentru prestaţia sa.
A doua cursă a fost făcută cu start de pe loc şi şoferii în maşină, cu motoarele pornite şi gata să demareze în forţă.
E clar că tot Model A a învins, cu 28 secunde necesare pentru sfertul de milă. Model T a avut nevoie de aproape 38 secunde.
Model T a suferit o pană şi a trebuie să-şi schimbe pneul, iar odată cu asta protagoniştii au explorat mai multe din secretele acestor maşini, produse acum un secol.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
518
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!