(VIDEO) Şeful diviziei M de la BMW spune că viitorul M3 va fi electric, cu 4 electromotoare, dar actualul propulsor cu combustie S58 ar putea rămâne în producţie

11 Octombrie 2024, 11:30
Redacţia PiataAuto.md
Când vorbim despre actualul BMW M3, ne referim la el ca la una din maşinile absolut geniale în inginerie din tot ce există azi în lume, modelul fiind totodată unul din ultimele care păstrează reţeta puritană a unui motor cu combustie, de performanţă, fără a implica sisteme plug-in hibride, hibride sau măcar mild-hibride. Şi aproape toţi pasionaţii auto îşi dau seama că generaţia actuală e cam ultima de acest fel, fiind deja mai degrabă o excepţie într-o lume plină de motorizări electrificate. La fel considerăm şi noi, motiv din care am şi ales să cumpărăm acest model genial din pură pasiune. Acum şeful diviziei M de la BMW, Frank van Meel, a avut o discuţie onestă cu un jurnalist german şi s-a referit într-un mod foarte interesant la viitorului lui M3 şi a altor modele M în general.
Discuţia a avut loc în contextul testelor cu noul M5, o maşină care a devenit extrem de grea, cântărind 2,5 tone la gol, din cauza componentelor adiţionale din sistemului său mild hibrid. E o mare problemă pentru un model M, când până şi sutele de cai putere în plus nu fac decât să compenseze greutatea adiţională, iar în final maşina e mai lentă. Însă şeful BMW M recunoaşte că asta a fost singura cale prin care M5 să poată păstra un V8 în ecuaţie şi să se conformeze normelor de acum şi cele viitoare din următorii ani.
Despre actualele BMW M2 şi M3, s-a referit la ele ca la nişte bijuterii inginereşti, care, datorită puterii lor şi dimensiunilor compact, sunt exact acele creaţii ce livrează performanţa supremă. Şi, bineînţeles, a fost întrebat cât le-a mai rămas fanilor să se bucure de prezenţa acestor modele pe piaţă şi ce se va întâmpla după asta.
Iar Frank van Meel a confirmat ceea ce fanii ştiau cumva din surse răzleţe şi nu întotdeauna oficiale. Viitorul BMW M3 va fi o maşină pur electrică, dar care va trebui să nu devină excesiv de grea. Practic, BMW recunoaşte că tehnologiile sale actuale încă nu permit crearea unei asemenea maşini electrice, şi doar platforma nouă Neue Klasse, cu baterii Rimac şi cu 4 electromotoare pentru asemenea modele, va permite performanţa dorită. Deci, ca maşină electrică, viitorul BMW M3 va fi cu siguranţă senzaţional şi e foarte probabil să aibă peste 1.000 CP, promisiunea fermă fiind vă ca fi mai rapid decât actuala generaţie cu benzină.
Însă asta ar putea fi trist oricum pentru cei pasionaţi de ingineria actualului motor genial cu combustie, iar aici şeful diviziei M le-a dat câteva speranţe. În primul rând, acesta a confirmat cererea mare pentru actualele M2, M3 şi M4, care îi determină pe cei de la BMW să se gândească a o păstrare în producţie a actualei generaţii M3 şi M4 mai mult decât ar fi firesc, chiar eventual păstrând-o în producţie alături de un viitor M3 electric.
Acesta a mai spus că inginerii BMW încearcă acum să creeze o versiune actualizată a motorului cu 6 cilindri, ca acesta să se poată conforma normelor Euro 7, iar astfel să poată rămâne în producţie alături de sistemul de propulsie pur electrică. E prea mare pasiunea fanilor pentru acest motor şi aceste modele, iar BMW M va face tot pentru a păstra în ofertă cât mai mult posibil modelele sau cel puţin motorul.
Aşadar, actualul BMW M3 se dovedeşte atât de genial, încât germanii ar putea să încerce să-l păstreze în producţie ceva mai mult, alături de viitorul M3 electric. Fără îndoială, acel M3 va fi o maşină performanţă, însă va fi cu totul diferită, fapt care face din actuala generaţie una de apogeu, care va rămâne în istorie probabil drept cea mai dorită generaţie de colecţie. Şi asta chiar dacă bavarezii vor încerca să păstreze o formă a motorului cu 6 cilindri şi în viitor. Normele Euro 7 de pe acel motor vor trebui să-l impună să fie mai temperat, sau eventual asociat şi el cu electrificări pentru a putea să mai existe. Aşa că actualul M3 e ultimul mohican, cu combustie şi reţetă puritană, şi va încerca să reziste cât de mult va putea alături de electrice şi hibride.
Vezi mai jos şi video-ul unde şeful BMW face aceste comentarii. Video-ul e în germană, dar se pot include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită.
0
225
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!