Menu
Acasă
Search
CITIRE TEST DRIVE:

Porsche Cayenne Turbo Gemballa Aero 2 – SUV-ul demenţial

29 Iulie 2013
Ilie Toma
Porsche Cayenne Turbo Gemballa Aero 2 – SUV-ul demenţial
Dacă există o marcă germană cu caracter sportiv suprem, în care ingineria e un capitol sfânt, aceea e Porsche, fără îndoială. Orice german, chiar de mic copil, fiind întrebat care e adevărata maşină sport germană, va da un răspuns fără echivoc: Porsche.

Cayenne nu e un Porsche tradiţional, în primul rând pentru că e un SUV, iar arhitectura de SUV, zic fanii înrăiţi ai mărcii, nu poate păstra caracteristicile adevărate ale unui sportcar. Totuşi, Cayenne a transformat Porsche dintro companie falimentară decadentă în cea mai profitabilă marcă auto, repunând-o pe o cale sigură a progresului. Iar noi mai ştim că inginerii din Stuttgart zic că au perfecţionat într-atât de mult SUV-ul Cayenne, încât acesta are o ţinută mai sportivă şi mai rafinată decât oricare alt SUV din lume, adeverindu-şi emblema Porsche de pe capotă.

Şi totuşi, maşina din testul nostru nu are o emblemă Porsche pe capotă... Şi asta pentru că cei mai fericiţi sau norocoşi dintre noi, care reuşesc să-şi asigure un substrat financiar foarte generos, ajung să aibă probleme pe care muritorii de rând nu le prea pot pricepe. Imaginaţi-vă că aţi avut deja un Audi, BMW, sau Mercedes-Benz, aţi tot urcat în ierarhia modelelor germane şi la un moment dat v-aţi plictisit... Aproape imposibil, dar totuşi imaginaţi-vă asta în contextul în care aveţi conturi bancare foarte grase şi mai aveţi şi o duzină de amici cu conturi bancare la fel de grase, care, atunci când vă întâlniţi serile în oraş, îşi mai expun câte-o nouă achiziţie auto excentrică. Eh, în astfel de momente vine timpul să probaţi noi mărci şi implicit mai apare câte un Porsche în parcarea cluburilor în care vă întâlniţi. Şi uite peste o perioadă vă plictisiţi până şi de un Porsche, chiar cu toate posibilităţile lui de personalizare aproape infinite. E şi mai greu de crezut, nu? Dar totuşi se întâmplă... Şi anume acolo, la acea etapă aproape incredibilă de existenţă privilegiată, vine dorinţa aia arzătoare de a avea ceva mai mult decât un „simplu” Porsche. Şi aici intervin renumitele ateliere de tuning, care vă pot satisface fiţele şi mofturile până la un nivel aproape absurd, doar dacă vă doriţi.

Iar maşina din testul nostru e o astfel de creaţie, concepută să-i satisfacă şi să-i distingă pe cei mai pretenţioşi privilegiaţi. E un Porsche Cayenne Turbo, tunat de renumitul atelier german de tuning Gemballa. Atunci când spunem Gemballa, cei mai mulţi dintre noi se gândesc la aspect extrem de agresiv, performanţe ameţitoare şi sunet infernal. Ei bine, aceste presupuneri se adeveresc!

Aspectul agresiv este asigurat de un kit aerodinamic proeminent, care porneşte de la partea frontală, în zona inferioară a barei de protecţie şi continuă cu evazări ale aripilor şi un un sistem de evacuare modificat, cu ţevi de eşapament duble, în stil clasic. Întregul kit aerodinamic este realizat din fibră de carbon adevărată, respectându-se principiul „ceea ce arată ca fibra de carbon, e fibră de carbon adevărată”. Mai departe, agresivitatea este accentuată de jantele ranforsate Gemballa, de 22 de inch, încălţate în anvelope Michelin 295/30 ZR 22. De după jantele imense se zăresc şi etrierele masive de frână, vopsite în culoare roşie aprins, cu logo-ul Gemballa aplicat pe ele. Iar pentru ca tabloul vizual să fie cu adevărat complet, suspensia maşinii a fost coborâtă cu 40 mm, Cayenne Turbo obţinând astfel o prezenţă şi mai sportivă pe asfalt.

Arată trăsnet, fără îndoială, însă trebuie să ştiţi că aceasta e una din cele mai discrete interpretări de tuning posibile de la Gemballa, în care agresivitatea e accentuată într-o doză relativ moderată, lăsând o mare parte din caracterul iniţial al maşinii neatins. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că un astfel de exemplar, parcat în faţa unui club de fiţe, ar atrage fără îndoială toate privirile şi bliţurile telefoanelor moderne...

Dar haideţi să pătrundem niţel şi în substratul tehnic al acestei maşini nebune. Etrierele masive pe care le vedeţi sunt doar vopsite de către cei de la Gemballa, frânele rămânand absolut standard, aşa cum au fost ele instalate de cei de la Porsche. Suspensia a rămas şi ea standard de facto, cei de la Gemballa instalând un kit electronic de coborâre a ei. Fiind pneumatică din start şi având capacitatea de coborâre şi ridicare, tunerii germani i-au resetat, practic, valoarea implicită a suspensiei la minus 40 mm faţă de pământ, aducând SUV-ul mai aproape de carosabilul pe care rulează.

Sub capotă s-a umblat ceva mai mult. Atunci când iese de pe poarta uzinei Porsche, Cayenne Turbo e dotat cu un motor V8 biturbo de 4.8 litri, care dezvoltă 500 CP şi 700 Nm, reuşind să accelereze de la 0 la 100 km/h în 4.7 secunde, atingând o viteză maximă de 278 km/h.

Porsche mai are şi versiunea Turbo S pentru Cayenne, care e cea mai dementă dintre toate, acolo acelaşi motor V8 biturbo de 4.8 litri dezvoltând 550 CP şi 750 Nm, cu o acceleraţie de la 0 la 100 km/h de 4.5 secunde şi o viteză de top de 283 km/h.

Exemplarul din testul nostru este un Cayenne Turbo tunat, puterea căruia a fost adusă la exact valoarea unui Cayenne Turbo S – adică cei de la Gemballa i-au asigurat motorului o putere de 550 CP şi 750 Nm. Mai mult ca atât, aceştia declară că versiunea lor tunată are un timp de acceleraţie de la 0 la 100 km/h chiar mai bun decât Turbo S-ul original – 4.4 secunde faţă de 4.5 secunde.

Se simt oare aceste performanţe ameţitoare în condus? O, da! SUV-ul ăsta accelerează ca un dement absolut, cu toată greutatea lui proprie de peste 2 tone. Simţi cum eşti lipit forţat de scaun, iar forţa de lipire creşte proporţional cu turaţiile motorului, la fiecare schimbare de trepte. E preferabil, deci, să nu fi luat mese copioase înainte de condusul acestei maşini!

Senzaţiile acceleraţiilor fulminante sunt însoţite şi de un fundal acustic grandios, dat de sistemul de eşapament modificat, cu clapă, pentru a accentua şi mai mult potenţialul motorului. Atunci când ai vreo 5-6 mii turaţii la motor, prin sunetul ţevilor de eşapament auzi un sunet atât de infernal, încât îţi imaginezi o cloacă de draci înrăiţi care urlă fioros pe cât pot în toţi cei opt cilindri ai motorului.

Dar după asemenea acceleraţii spectaculoase, care te duc în clipe numărate la viteze de peste 150 sau chiar 200 km/h, vine momentul în care mai trebuie să şi frânezi. Anume atunci îţi reaminteşti că te afli întrun bolid de peste 2 tone, totuşi, care trebuie stăpânit extrem de bine, mai ales că frânele maşinii sunt absolut standard, cu discuri de oţel. Maşina asta accelerează ca un supercar veritabil, dar frânează ca un SUV standard, greoi, de peste 2 tone, fapt care te impune la o anumită rezervă şi previzibilitate înaintea virajelor sau punctelor de oprire. Deci, atenţie mare la supraestimarea performanţelor de care este capabil SUV-ul!

Virajele, însă, sunt abordate fascinant de bine de către Cayenne Turbo cu tuning-ul celor de la Gemballa. Suspensia originală a maşinii face faţă deja cu brio oricăror viraje, iar coborârea ei cu 40 mm nu face decât să coboare şi centrul de greutate a maşinii şi astfel să facă bolidul ăsta imens şi mai manevrabil. În virajele agresive de circuit maşina poate fi împinsă la limite absolute, prin ieşirea din ele cu acceleraţia la podea, aşa cum se covine unui sportcar pe circuit. Tracţiunea integrală foarte eficientă vă va limita, însă, posibilităţile de alunecare controlată, pentru că va stabiliza foarte rapid maşina. Şi unde mai pui că deconectarea sistemului de stabilizare a traiectoriei nu e o deconectare adevărată, ci doar o mutare a pragului de intervenţie, până la urmă maşina tot intervenind electronic pentru a limita alunecările în situaţii critice. Un lucru e cert, însă – Cayenne Turbo, cu sau fără modificările celor de la Gemballa, e un SUV al naibii de descurcăreţ cu forţele laterale, reuşind să vireze cu o precizie şi o forţă la care multe alte SUV-uri pot doar să viseze.

În acelaşi timp, suspensia unui Cayenne te fascinează prin confortul pe care ţi-l oferă şi capacitatea de absorbţie. Cu jante de 22 inch şi cu kit de coborâre a gărzii la sol, dar şi cu o rigiditate sporită firească a versiunii Cayenne Turbo, ne-am fi aşteptat la o renunţare aproape totală la confort şi la o incapacitate acută de absorbţie a denivelărilor. Dar nu este aşa! Maşina asta înghite cu o excelenţă uimitoare denivelările carosabilului şi asigură un confort apropiat de cel al unei limuzine la bord! Anume aici înţelegi de ce inginerii de la Porsche au întotdeauna cel mai greu cuvânt de spus în dezvoltarea unei maşini – pentru că ştiu cu adevărat ce fac şi sunt, probabil, cam cei mai buni din lume! Şi cum rămâne cu interiorul unui Cayenne tunat de Gemballa? Şi aici, de această dată, atelierul german de tuning a fost foarte discret. Au apărut zone cu inserţii noi din piele contrastantă, cusută cu aţă contrastantă. Tapiţeria de bază a scaunelor şi a planşei de bord e cea originală, însă. Cele 5 cadrane de bord, tradiţionale pentru orice Porsche, au obţinut un fundal nou, de culoare neagră, cu logo-ul Gemballa aplicat pe ele. Desigur, nu se puteau omite nici pedalele, care au primit inserţii de aluminiu. În cazul tuturor atelierelor de tuning, interiorul poate fi călcâiul lui Ahile, care trădează capacitatea de a asigura o adevărată excelenţă în executarea acestora. Ei bine, la Gemballa Aero 2, maşina pe care o testăm azi, interiorul este realizat fără cel mai mic defect, toate cusăturile fiind perfect alineate, pielea fiind perfect selectată, şi toate elementele noi respectă calitatea unui adevărat Porsche. Deci, te vei simţi în continuare într-o ambianţă ultra-premium, specifică mărcii, bucurându-te de toate personalizările care s-au făcut pentru sacul de bani pentru care l-ai lăsat în Germania. Şi e vorba într-adevăr de un sac de bani, la drept vorbind. Un Porsche Cayenne Turbo fără opţionale costă în Germania aproape 124,000 Euro, în timp ce un Cayenne Turbo S, şi el fără opţionale, costă în showroom-urile Porsche din Germania aproape 152,000 Euro. Maşina din testul nostru e tunată pe baza unui Cayenne Turbo cu mai multe opţionale bifate, la care se adaugă şi întregul pachet de tuning, iar preţul final ajunge la... 198,881 Euro, adică aproape 200 mii Euro! Deloc puţin, fără îndoială, dar vă amintiţi că SUV-ul ăsta tunat vine să rezolve mai ales problema unor oameni pentru care operaţia de scădere a 200 mii euro din contul bancar dă aproape aceeaşi sumă iniţială... Anume lor Porsche

Cayenne Turbo Gemballa Aero 2 le garantează impresii de admiraţie pentru lumea exterioară şi senzaţii fulminante pentru cea interioară, mai ales pentru cel de la volan. Iar restul detaliilor nu sunt decât cifre...
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (79 IMAGINI):
MAI MULTE TESTE DRIVE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter