Menu
Acasă
Search
CITIRE TEST DRIVE:

BMW Seria 2 Convertible (VIDEO TEST)

10 August 2015
Ilie Toma
BMW Seria 2 Convertible (VIDEO TEST)
Cum v-aţi simţi dacă aţi avea ocazia să o daţi cu drift-ul cu o maşină pe care abia acum 5 minute aţi văzut-o pentru prima dată? Veţi spune „nu, mai am nevoie de timp să mă adaptez cu ea” sau vă veţi implica din plin în noua aventură?

Noi am zburat tocmai în SUA pentru a testa noua şi cea mai compată decapotabilă germană – BMW Seria 2 Convertible. Din fericire, vorbim încă de un model cu tracţiune spate, iar noi ne aflam în spaţiile libere ale renumitului circuit sportiv Circuits of Americas, de aia prima idee care ne-a venit în minte atunci când am pornit testul ăsta drive a fost să aruncăm maşina asta într-un derapaj controlat! Aveam terenul potrivit pentru asta, acoperit cu un asfalt de bună calitate şi chiar ne-a intrigat provocarea de a încerca un drift cu o maşină pe care abia am văzut-o şi abia apucam să o cunoaştem.

Am urcat la volanul lui Seria 2 Convertible pentru a mă îndrepta spre zona circulară în care intenţionam să o arunc în derapaje controlate. Din primii metri parcurşi am constatat o senzaţie neobişnuit de naturală în volan, care, cooptată cu dimensiunile compacte ale maşinii şi un şasiu excelent, îţi dau imediat senzaţia unei maşini extraordinar de plăcute în condus.

Ultima dată am avut o asemenea senzaţe de naturaleţe neobişnuită pentru zilele noastre la BMW Seria 4 Gran Coupe şi uite că acum, la Seria 2 Convertible o redescopăr într-o doză şi mai mare! Mă simt ca la volanul unei maşini clasice, de acum câteva decenii, cu servodirecţia hidraulică şi o gândire axată în jurul plăcerii de condus. În acelaşi timp, realizez că mă aflu la volanul unui nou model BMW şi aproape nu-mi vine a crede senzaţiilor pe care le percep.

Dar peste doar câteva sute de metri ajung în zona circulară destinată derapajelor controlate şi în scurt timp pornesc din nou motorul maşinii şi fac primul cerc. Anvelopele încep a şuiera, dar încă nu încep imprimarea unui derapaj controlat, las maşina să circule într-o uşoară subvirare pentru a încălzi anvelopele. După vreo două cercuri, fac prima tentativă şi spatele începe a aluneca, iar în câteva clipe merge prea mult în afara virajului şi maşina se întoarce la 180 grade, eu continuând să accelerez pentru a mai încălzi anvelopele spate. După aia, fără a opri, pornesc în primul cerc cu traiectorie gândită ceva mai din timp pentru un derapaj controlat corect şi voila! – BMW Seria 2 Convertible înscrie un prim drift corect şi frumos, pe care reuşesc să-l stăpânesc foarte bine cu o dozare corectă şi foarte fină a pedalei de acceleraţie! Şi am un motor turboaspirat sub capotă! Ah ce plăcere! Odată revenit pe traiectoria circulară, rescriu o intenţie de derapaj controlat şi maşina intră superb într-un nou drift! Roţile spate derapează şuierând, unghiul roţilor faţă e corect şi în timp ce derapez constat cât de bine se poate doza totul cu o pedală de acceleraţie care face motorul să răspundă instantaneu intenţiilor! Nu există turbolag, nu există ezitări! Maşina asta musteşte o naturaleţe inimaginabilă într-o lume a conservanţilor şi a aditivilor... Fac noi şi noi tentative, unele îmi mai şi aruncă, desigur, maşina într-un derapaj prea accentuat, dar şi atunci o acceleraţie care să scoată fum din roţi poate pune maşina repede înapoi pe traiectoria circulară! Nu-mi vine să cred senzaţiilor! E o maşină fantastică! E o maşină creată parcă pentru plăcerea naturală în condus. Nu e cea mai puternică decapotabilă din gama BMW, dar cu siguranţă dimensiunile ei, senzaţiile din volan şi reacţiile motorului turboaspirat de 2.0 litri şi 245 CP de sub capota versiunii 228i, pe care o testăm noi, au reuşit să creeze o reţetă extraordinară, sinonimă cu plăcerea puritană în condus!

După doar 5 minute de când am cunoscut maşina asta, am reuşit să intrăm în derapaje controlate de o plăcere formidabilă! Câte maşini îţi permit o asemenea conexiune, atât de repede? În curând, am ieşit pe drumurile publice şi, din fericire, acea plăcere superbă din volan e menţinută peste tot. Începusem deja să mă întreb dacă nu cumva toate aceste senzaţii sunt rezervate doar versiunii americane ale modelului, întrucât noi conducem o Seria 2 Convertible în asemenea specificaţii. Mai târziu, însă, inginerii m-au asigurat că ingineria e aceeaşi ca şi la versiunea europeană, diferite fiind doar câteva mici detalii de aspect şi standartizare.

La viteze extra-urbane normale, de până la 90-100 km/h, aerodinamica maşinii e suficientă pentru a nu lăsa curenţii de aer să te deranjeze la interior, astfel încât să poţi conduce cu acoperişul coborât. La viteze de autostrăzi, însă, de peste 110-130 km/h, curenţii devin prea violenţi pentru o plăcere adevărată în condus, aşa că e mai indicat să trageţi acoperişul textil deasupra habitaclului. Da, acesta e textil, o configuraţie clasică pentru decapotabile! E plăcut să constaţi apoi că izolarea fonică, pe care o oferă la viteze mari, se apropie destul de mult de izolarea unui plafon ridig al unui coupe, spre exemplu!

Mai puţin impresionante pot părea materialele plastice din partea superioară a uşilor, având un aspect mai rigid şi mai rugos, dar aceste adaptări sunt dictate de expunerea acelor zone ale habitaclului la soare, praf şi uneori chiar scurte ploi. Cauciucurile de căptuşire a zonei geamurilor sunt de asemenea de un aspect mai puţin perfecţionist, părând oarecum inexact tăiate şi montate acolo. Însă maşina asta e făcută pentru plăcerea condusului şi, de îndată ce apeşi puternic pedala aceeleraţiei şi-i mânuieşti formidabilul volan, nu mai dai o iotă pe aspectul cauciucurilor de la geamuri. Maşina asta e făcută pentru a savura viaţa cu plăceri pure, fără artificii nenecesare şi griji iluzorii. Ea trebuie doar condusă, condusă şi simţită, în volan, în marginile scaunelor care se conectează cu umerii tăi...

Curbele cu denivelări de nivel şi ritmul accentuat de condus mă fac să constat că frânele maşinii sunt perfect calibrate pentru greutatea şi talia ei. Din nou, mă conving că cei de la BMW ştiu să aleagă frânele corecte, cu mari rezerve de exploatare, pentru orice model din gama lor. Iar suspensia maşinii e potrivit de fermă pentru a te asigura că maşina poate lua cu sportivitate orice viraj, dar în acelaşi timp nu se va sfii la nici o denivelare. Apoi, am mai constatat că această fermitate potrivită şi capacitate de absorbţie a maşinii din test a fost posibilă cu jante de 18 ţoli şi anvelope cu profil redus. Dacă aţi opta pentru o dimensiune mai mică a jantelor atunci când aţi comanda această maşină în Moldova, spre exemplu, aţi putea fi asiguraţi că ea se va încadra perfect în peisajul mai denivelat al drumurilor noastre. Însă cu siguranţă că, dacă veţi ajunge să fiţi posesorul unei astfel de bijuterii, veţi dori să o alergaţi încet şi plăcut în vacanţele din zonele riverane ale continentului! Ah, ce viaţă! Ah, ce maşină!

Gata! Despre maşina asta orice vorbă mai departe e în plus! Nu vă voi mai spune nimic nici măcar despre designul genial şi proprţiile excelente ale ei. Maşina asta e sinonim cu plăcerea de condus, puteţi pune chiar un semn de egal între plăcerea de condus şi BMW Seria 2 Convertible! Orice fan BMW, chiar şi dintre cei care sunt împătimiţi de BMW-urile de demult, ar rămâne fascinat de modul în care se conduce maşina asta! Cât costă ea în Moldova? O Seria 2 Convertible începe de la 26,220 euro, iar versiunea 228i, testată de noi, porneşte de la 31,940 euro. Paradoxul e poate, că noi v-am recomanda anume versiunea 228i, chiar şi în detrimentul lui M235i, dacă vă doriţi o plăcere de condus mai uşoară, mai naturală, mai simplă până la urmă! Ne-a înnebunit maşina asta! Gata! Verdictul e simplu: BMW Seria 2 Convertible 228 = plăcere pură în condus!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (39 IMAGINI):
MAI MULTE TESTE DRIVE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter