Menu
Acasă
Search
CITIRE TEST DRIVE:

Noua generaţie Skoda Superb

26 Mai 2015
Ilie Toma
Noua generaţie Skoda Superb
Da, doamnelor şi domnilor, în sfârşit se întâmplă! Noua generaţie Skoda Superb a fost dezvăluită în martie la Geneva, vreo câteva săptămâni în urma a fost dat startul producţiei, iar acum noi am avut marea onoare să fim printre primii din lume care au testat pe viu noua generaţie a modelului. Redacţia PiataAuto.md a avut onoarea să fie unica entitate de presă din Moldova invitată la testul internaţional al noii Skoda Superb din ţinuturile Toscanei, Italia, aşa că astăzi venim cu un prim test drive în exclusivitate şi premieră naţională! Ştiind cât de popular e modelul acesta în Moldova şi cât de mult interes a stârnit noua generaţie în rândurile Dvs., am mers la test cu o misiune mai amplă, poate, decât la oricare alt test drive. Am vrut să gustăm cât mai mult din cât mai multe versiuni ale noii Skoda Superb, să analizăm în profunzime tot ce poate fi simţit la bord, să cutezăm să aflăm totul despre el de la cei care l-au creat, să punem degetul pe rană, unde o fi cazul, astfel încât Dvs. să ştiţi, de astăzi, ce oferă cu adevărat noua generaţie Skoda Superb unui proprietar şi cum se simte ea pe viu! Din fericire, predispoziţia şi intenţiile noastre pentru acest test s-au pliat perfect cu oportunităţile oferite de cei de la Skoda. Am putut testa patru motorizări diferite, într-un total de vreo jumătate de mie de kilometri prin cele mai diverse peisaje şi tipuri de drum şi carosabil – de la autostrăzi la drumuri extra-urbane sau urbane, de la carosabil impecabil până la denivelări mai anapoda ca cele din Moldova şi chiar pietriş. Am avut de toate la testul acesta, iar modelul ne-a oferit multe surprize de tot soiul, aşa că avem foarte multe să vă relatăm! Zicem start, deci!

Am condus: • 1.4 TSI 150 CP M6 • 2.0 TDI 150 CP DSG6 • 2.0 TSI 280 CP 4x4 DSG6 Laurin&Klement • 2.0 TDI 190 CP M6

Să începem cu principalul. Designul.

Aşa spun statisticile preferinţelor cumpărătorilor de maşini noi din zilele noastre – designul e pe primul loc în topul calităţilor decisive la alegerea unui model. Iar noul Superb are multe de spus la acest capitol. Dacă generaţia anterioară a debutat cu un design cu accente retro şi clasice, atunci facelift-ul ei a pregătit, parcă, publicul pentru o nouă eră mai futuristă. Asta e, Skoda Superb a migrat de la un aspect retro elegant la unul progresist, dar în continuare elegant.

Designul exterior maschează uimitor de bine lungimea maşinii şi ampatamentul ei, ambele crescute în raport cu generaţia precedentă. Dar n-aţi spune asta la văzul maşinii şi al imaginilor cu ea, nu? E cert, însă, şi am verificat că pasagerii spate au în continuare acel spaţiu imens devenit deja o carte de vizită pentru Superb, dar de dinafară acest fapt nu sare în evidenţă. S-a reuşit crearea unor proporţii foarte iscusite, care-i asigură noii Skoda Superb un aspect foarte armonizat. De fapt, atunci când am discutat cu unul din designerii mărcii această impresie a mea vizavi de lungimea iscusit ascunsă de noile proporţii, dânsul a fost într-atât de încântat că acest lucru a fost remarcat, încât mi-a tot povestit cum s-a lucrat la crearea modelului şi cât de important a fost pentru echipa de design aspectul menţionat de mine.Totuşi, am rămas surprins când acelaşi designer mi-a spus că nu a apucat încă să conducă noul Superb. Cum e posibil să participi la crearea identităţii şi formelor unui nou model şi să nu apuci să-l simţi pe propria piele, preferabil cu mult timp înainte de lansare, înainte ca lumea să afle formele lui? Într-atât de separat funcţionează astăzi designerii şi inginerii, creatori ai aceluiaşi model?... Pentru noi a fost un impuls de a fi şi mai incisivi în întrebări şi cercetări.

Revenind la design, blocurile optice faţă rămân în continuare deopotrivă o sursă de admiraţie şi de mirare. Admiraţie pentru forma lor futuristă, preluată parcă direct de pe conceptul Vision C, şi mirare pentru că au un spaţiu gol imediat sub ele, care se termină surd şi care nu are vreun alt rol decât de a crea acest efect special de design. Blocurile optice spate păstrează acelaşi stil, dar desăvârşesc cu eleganţă posteriorul maşinii.

Uşa portbagajul a renunţat la conceptul TwinDoor, prezent pe fosta generaţie. Ea nu se mai deschide în două moduri – ca la un sedan sau cu tot cu lunetă ca la un liftback, ci doar în cea de-a doua variantă – cu tot cu geamul din spate, ca şi în cazul lui Octavia, de exemplu. Această deschidere e extrem de practică, iar în combinaţie cu un volum al portbagajului de 625 litri, cu bancheta spate în poziţie normală, şi 1,760 litri în regim rabatat, îi aduce lui Superb un adevărat titlu de campion în practicism. Pe de altă parte, noua generaţie a păstrat mici artificii plăcute, precum umbrelele încadrate în portierele faţă.

Ambianţă interioară

Designul interior aduce o tonalitate atletică, laconică şi inteligentă, cu simetrie şi bun gust. Lipseşte opulenţa, dar nu şi nobleţea.

Planşa de bord are materiale moi la atingere, dar fără exagerări şi alintări. În general, materialele polimere sunt calitative peste tot, dar păstrează o doză de bun-simţ fără răsfăţ nenecesar, în ton cu filosofia mai practică a mărcii cehe. Plasticul este şi el bun, dar din nou factura lui este simplă şi la obiect, calitatea fiind prezentă peste tot. Într-o maşină coreeană gustată de noi ceva timp în urmă, spre exemplu, planşa de bord avea un polimer super moale de deasupra, cu o textură opulentă, dar partea inferioară a planşei era executată dintr-un plastic dur şi rugos, neplăcut ochiului. Iar dacă mai aplecai privirea, vedeai şi măruntaiele maşinii dedesubt, în jurul coloanei de direcţie. Pe noul Superb, însă, predomină un stil unic al calităţii peste tot în ambianţa interiorului. Nu se exagerează cu artificii ieftine care să dea bine la clienţi cu gentuţe mici subţioară, ci se păstrează un nivel demn al calităţii inteligente, oferite cu onestitate peste tot.

Tapiţeria de piele este de o calitate foarte bună. Un pic mai pretenţioasă se poate dovedi pielea de nuanţă bej, în timp ce cea neagră e întotdeauna campion la durabilitate. Ediţia

Laurin&Klement din testul nostru, însă, denotă cea mai fină piele, de cea mai înaltă calitate, de o culoare maro bine asortată cu polimerii planşei de bord.

Scaunele faţă sunt generos profilate şi foarte confortabile, având şi o grosime mare, demult uitată, a spătarelor. În tendinţa de a asigura mai mult spaţiu pentru genunchii pasagerilor spate, mulţi producători subţiază spătarele. Însă Superb are atât de multi loc, încât şi-a permis să vină cu nişte scaune groase şi moi, ca în vremurile bune! Pe maşinile din testul nostru erau disponibile o mulţime de reglaje electrice, care-ţi desăvârşesc o poziţie confortabilă. Mai mult ca atât, scaunul pasagerului dreapta poate avea butoanele de reglaj dublate pe partea stânga a lui, pe spătar, pentru ca ocupantul din dreapta spate să poată regla scaunul din faţa sa! Ah, da, acolo stă şeful!

Pasagerii banchetei spate au de toate – spaţiu enorm, guri de ventilare şi opţional chiar reglaj de temperatură a aerului graţie unui sistem de climatizare tri-zonal. Există priză USB, priză de 12 V şi chiar una de 220 V! Să tot folosiţi device-uri pe bancheta din spate în timp ce călătoriţi! Şi încălzirea scaunelor spate e posibilă, dar şi draperii pentru intimitate sporită.

Izolarea fonică a interiorului a crescut faţă de generaţia anterioară, fapt care contribuie la şi mai mult confort la bord. Iar dacă mai bifaţi în lista de opţionale şi un plafon panoramic, aveţi cam tot ce vă puteţi dori de la o limuzină cu accent puternic spre confort. Ah, da, mai există şi un sistem audio de top, pe nume Canton, cu care erau echipate exemplarele din testul nostru. Sunetul acestuia redă o bună fidelitate, iar cu niţele ajustări de tonalitate se poate obţine un sunet de înaltă clasă. Şi în fine, pentru cel de la volan, designul cadranelor de bord are o iluminare albă pe timp de noapte, cu un aspect modern, cu contrast bun şi o calitate grafică bună a afişajelor digitale. Te simţi la bordul unui automobil nou, modern, creat pentru prezent şi viitor.

Un pic de inginerie. Sisteme, sisteme şi iar sisteme.

Substratul tehnic al noii generaţii e unul absolut nou, provenit din platforma tehnică modulară MQB a grupului Volkswagen. Spre deosebire de alte modele construite pe platforma MQB, Skoda Superb nu face uz de două tipuri de suspensie spate, ci doar de una. La alte modele care împart platforma tehnică MQB, motorizările de până la 150 CP aduc o suspensie spate cu bară de torsiune, în timp ce motorizările superioare vin cu suspensie multilink, iar diferenţele în ţinuta de drum sunt uriaşe. Noi ne întrebam ce s-ar fi întâmplat cu Superb, cu lungimea şi ampatamentul lui titanic, dacă s-ar fi recurs la o bară de torsiune pe puntea spate. Ar fi fost jalnic. Din fericire, însă, inginerii i-au învins pe cei cu socotelile şi au reuşit să-şi impună punctul lor de vedere (după cum chiar un inginer al lui Superb mi-a destăinuit), iar Skoda Superb a primit doar suspensie multilink pe puntea spate, indiferent de motorizare!

Noul model vine şi cu o mulţime de tehnologii şi sisteme prezente la bord, care să-i certifice apartenenţa la modelele inovative de top ale lumii auto. În primul rând, în materie de siguranţă, există 7 airbaguri standard şi până la 9 opţional, şi o listă lungă de sisteme de asistenţă care îşi pot găsi locul la bord – sistem de frânare automată, sistem de menţinere a benzii, precum şi un sistem de avertizare a obstacolelor în unghiurile moarte. Farurile faţă inteligente pot lumina variabil drumul în faţă în depărtare, fără a orbi alţi participanţi. O altă premieră pe noua generaţie Skoda Superb e sistemul cruise-control adaptiv, care poate frâna şi accelera în funcţie de traficul din faţă, în încercarea de a menţine o viteză prestabilită în condiţii de siguranţă. Şi în fine, poate cea mai determinantă inovaţie pentru personalitatea maşinii şi senzaţiile de la bord e apariţia sistemului Dynamic Chasis Control, cu 5 regimuri diferite de comportament al maşinii – Eco, Confort, Normal, Sport şi Individual – sistem care schimbă aproape integral personalitatea maşinii, de la rigiditatea suspensiei şi senzaţiile din volan până la reacţia la pedala de acceleraţie şi acuitatea transmisiei în cazul cutiilor de viteze automate. E pentru prima dată când un astfel de sistem îşi face apariţia pe Skoda Superb! Mai mult ca atât, regimul Individual oferă toată lista de parametri, întreaga listă putând fi personalizată după preferinţe avansate. Dacă vă amintiţi de testul nostru cu Mercedes-Benz C-Class de anul trecut şi apoi de relatările redacţionale ulterioare, menţionam un sistem cu logică similară acolo şi spuneam şi atunci că acel sistem a făcut posibil ca într-o singură maşină să ai multe tipuri de maşini deodată – şi una foarte moale, şi confortabilă, şi una foarte sportivă, şi una setată undeva la mijloc, şi una cum vrei tu. Ei, uite că avem un deja-vu acum pe noua generaţie Skoda Superb şi diferenţele de comportament sunt cel puţin la fel de mari! Iar regimul Individual la Superb oferă şi mai multe opţiuni de personalizare!

Ţinută de drum

Ei bine, şi cum se simte rezultatul acestor eforturi pe viu? Cât de manevrabil e noul Superb şi cât de impecabilă e ţinuta lui de drum? Răspunsul e unul favorabil deciziei inginerilor şi aşteptărilor celor mulţi: noua Skoda Superb are în continuare o ţinută de drum foarte bună, dar totuşi, această ţinută e un pic afectată de lungimea ampatamentului maşinii şi de faptul că o asemenea maşină lungă îşi dezlănţuie cuplul doar pe puntea faţă. Imaginaţi-vă o schemă cu patru puncte de bazare pe pământ, iar atunci când lungim ampatamentul, cele două axe se depărtează şi astfel cresc solicitările forţelor laterale în viraj. Astfel, atunci când am luat viraje brusc în regimurile normale ale suspensiei, am simţit ruliul maşinii şi un transfer specific al greutăţii între roţi, cu un efect de subvirare. În regim Comfort, Superb denotă chiar un ruliu neverosimil de mare, căpătând un puternic simptom al bărcii pe valuri. Am avut impresia, atunci, că ne aflăm la volanul unui sedan lung şi mare de demult, căruia îi plăcea să „plutească” pe suprafaţa asfaltului! Se simte că arhitectura suspensiei spate încearcă să-şi facă treaba cu maximă dexteritate, stăpânind pe cât posibil impulsurile fizice, dar totuşi, se poate spune că în regimuri normale lui Superb nu-i place să ia viraje strânse cu viteze nebuneşti. În acelaşi timp, în regim Comfort noua Skoda Superb e într-atât de moale şi confortabilă la rulare, încât pare că ai de-a face cu o limuzină clasică, copleşitoare prin confortul ei. Da, noul Superb poate fi într-atât de confortabil, încât să-ţi doreşti această calitate mai mult decât orice pornire de a face slalom prin serpentine montane. Şi da, chiar dacă se călătoreşte în cel mai „moale” regim al suspensiei, dincolo de ruliul evident maşina rămâne oricum controlabilă şi sigură în abordarea curbelor.

Tabloul s-a schimbat considerabil atunci când am inclus regimul Sport, care întăreşte semnificativ amortizoarele. Gata, Superb e cu totul altă maşină în acest regim! Amortizoarele rigidizate reuşesc să învingă legile fizicii şi dimensiunile maşinii şi îi imprimă modelului un comportament excelent chiar şi la abordarea virajelor strânse de tot, cu viteze mari! Mi-e teamă că într-un asemenea regim cel de la volan va tot vrea să conducă sportiv, dar îl vor tempera deja pasagerii de la bord!

Senzaţii în condus – 1.4 TSI 150 CP

Am început testul nostru cu o motorizare dintre cele mai accesibile – 1.4 TSI, cu 150 CP la activ. Există şi o motorizare 1.4 TSI cu 125 CP, dar şi un diesel mai puţin potent, 1.6 TDI de 120 CP. Totuşi, există ceva foarte special la motorizarea 1.4 TSI 150 CP pe noua generaţie Superb: ea dispune de un sistem de deconectare a doi din cei patru cilindri! Sună intrigant!

Exemplarul cu care am început testul e cuplat la o cutie de viteze manuală cu 6 trepte, bine etajată atât pentru demarări urbane, cât şi pentru condus de croazieră. Totuşi, primele senzaţii din volanul motorizării 1.4 TSI sunt cele care mă nedumeresc un pic: ele par un pic artificiale în regim Normal şi Comfort, când volanul se înmoaie şi mai mult. În regim Sport volanul opune mai multă rezistenţă la întoarcere, dar asta nu-l ajută radical de mult în a-şi creşte informativitatea. La alte modele construite pe platforma MQB, mai ales la cele cu suspensie spate multilink, există un grad mai mare de informativitate şi conectivitate în condus, simţită în volan, şi am fi aşteptat acelaşi lucru şi de la noul Superb. Totuşi, acest aspect e unul ce va fi simţit doar de către cei cu preferinţe mai avansate la senzaţiile obţinute în volan. Pentru un şofer mai obişnuit, să zicem, asta nu va fi deloc o problemă, ba dimpotrivă, uşurinţa cu care se conduce maşina va fi percepută ca un avantaj suplimentar la asigurarea unui confort la drum lung.

Motorul 1.4 TSI de 150 CP se simte uşor anemic în acceleraţii, de parcă e exact la limita inferioară de putere în care maşina mai poate păstra un comportament demn. Există şi un turbolag destul de vizibil, mai ales în combinaţie cu o cutie de viteze manuală, care nu-i sare în ajutor cu o retrogradare imediată decât dacă decizi tu să o faci. Motorul se simte foarte apropiat de comportamentul unui propulsor aspirat natural cu o cilindree un pic mai mare şi chiar îmi părea un pic ciudat acest simptom de dinamism moderat al unui motor modern turboaspirat. Situaţia s-a schimbat radical, însă, atunci când am inclus regimul Sport. Motorul a primit instantaneu un plus preţios de viaţă, dezlănţuindu-şi partea gustoasă a turboaspirării. Cuplul se face simţit mult mai rapid livrat, la turaţii mult mai joase, iar elasticitatea lui creşte enorm. Ai senzaţia că tocmai ai mai plusat vreo 30 CP şi vreo 50 Nm odată cu apăsarea acelui buton. Aşa mai merge! Cu o asemenea forţă, motorul acesta e mult mai delicios deja! Până la urmă am înţeles miza – în regim normal motorul e stăvilit de creierul electronic al maşinii pentru o funcţionare mai lineară şi mai eficientă în consum, iar în regim sport turboaspirarea îşi arată întregul ei potenţial, suflând „viaţă” la intensitate maximă în motor. Cel mai probabil, maşinile care nu vor fi echipate cu aceste regimuri şi ipostaze de comportament vor avea un comportament setat în mijlocul de aur.

Dar cum funcţionează decuplarea cilindrilor în viaţa reală? Doi dintre cilindri sunt decuplaţi atunci când se circulă cu viteză de croazieră relativ constantă, maşina rămânând să fie propulsată de doar doi cilindri, funcţionând de facto cu o cilindree de doar 0.7 litri! Trecerea de la un regim la altul are loc fără a se simţi vreo sacadare de ritm, vreo zmuncitură cât de mică sau oricare alt simptom. Doar sunetul motorul se schimbă un pic în regim cu doi cilindri, dar, deoarece acest regim se include la turaţii constante şi mici, trebuie să-ţi ascuţi bine urechea pentru a simţi această diferenţă. Capitolul la care se simte imediat diferenţa în urma regimului bicilindric de funcţionare e consumul – media începe a scădea simţitor şi imediat, de îndată ce se include acest regim. E impresionant că motorul menţine regimul de funcţionare în 2 cilindri chiar şi atunci când îi dictezi o uşoară, foarte uşoară accelerare. Şi mai impresionant este că regimul de 2 cilindri se include uneori şi atunci când maşina e condusă în regim Sport! Aici parcă nu se potrivesc filosofiile celor două sisteme, dar totuşi, dacă, spre exemplu, aşteptaţi în regim Sport momentul favorabil unei depăşiri, urmând în spatele unui vehicul cu viteză constantă, motorul va opri doi dintre cilindri şi vă va oferi eficienţă sporită. În cazul nostru, la un condus normal pe autostrăzi, sistemul acesta a început a ne coborî vertiginos media, către tocmai 5.4 litri/100 km! La un motor pe benzină, pe un sedan de 4.86 metri lungime!

Motorul 1.4 TSI de 150 CP ne-a întâmpinat cam rece la început, dar ne-a cucerit încet şi sigur pe parcurs. Îi poţi imprima un dinamism suficient dacă vrei, dar poţi să obţii şi o eficienţă aproape neverosimilă pentru un motor pe benzină instalat pe o limuzină de talia lui Skoda Superb! Propulsorul poate oferi un consum real extra-urban de 5.4-6.1 litri, cu un condus normal lejer. În cazurile în care nu vă veţi obosi cu prea multă grijă pentru consum, gustând din când în când şi din plăcerile regimului sport, aşa cum am făcut-o noi prin ţinutul Toscanei, ar trebui să aveţi un maxim de 6.4-6.5 litri/100 km, cel puţin atât am obţinut noi! Cu un asemenea consum, aproape că am fi spus „cine mai are nevoie de un diesel?”…

Senzaţii în condus – 2.0 TDI 150 CP

Dar totuşi, următoarea motorizare gustată de noi la acest test drive a fost una diesel – cu un TDI de 2.0 litri şi 150 CP sub capotă, cuplat la o cutie de viteze automată DSG cu dublu ambreiaj, cu 6 trepte. Pentru amatorii de propulsoare diesel, această combinaţie ar trebui să fie una extrem de atractivă, recomandându-se ca un mijloc de aur între o bună performanţă şi cuplu al mtoroului, dar şi o bună eficienţă. Să vedem dacă este aşa!

Odată urcat la volanul lui Superb 2.0 TDI 150 CP, am simţit senzaţii un pic diferite în volan. Am intuit că motorul e un pic mai greu şi apasă diferit asupra punţii faţă, şi s-ar putea ca şi forţa de asistare să fie un pic ajustată. Mai târziu inginerii Skoda mi-au confirmat ambele presupuneri. Am pornit pe un minunat traseu prin Toscana, plin de curbe extraurbane, dar cu foarte multe limite de viteze şi radare, fapt care m-a impus să am o viteză medie destul de mică pe o bună porţiune de drum şi să pot accelera din plin în rarele episoade cu limite mai permisive. Ţinuta de drum a maşinii se modifică similar în funcţie de regimul ales, dar comportamentul motorului se modifică mai puţin radical decât la TSI-ul de mai devreme. Am simţit o reacţie diferită la pedala de acceleraţie şi un comportament mai sportiv al cutiei de viteze automate, dar cuplul motor al dieselului se simte foarte similar în toate regimurile, fiind mult mai puţin înăbuşit în regimurile mai liniştite. Iar asta dă un efect interesant în condus: atunci când am abordat virajele mai strânse în regim Normal sau Sport, am constatat că avem mult mai mult cuplu disponibil pe puntea faţă, livrat mai repede, care mă ajută să ies din viraj pe o traiectorie mai precisă. Totul se leagă acum – înăbuşirea mai mare a motorului TSI în regimurile liniştite îl face şi mai puţin dornic de livrare a cuplului pentru ieşirea din viraje şi de asta ruliul maşinii se simţea mai accentuat în viraje, pentru că apărea efectul transferului de greutate negestionat. Aici motorul TDI îmi livrează cuplul mai pofticios şi mai repede şi astfel ruliul este minimizat de forţa de tracţiune a punţii faţă, care mă scoată din viraj. Ţinuta de drum a lui Superb pare mult mai bună acum, deci! Însă senzaţiile din volan sunt şi mai ciudate. Nu, nu din cauza vreunei cauze intuitive, ci dintr-o cauză absolut high-tech: exemplarul diesel dispune de sistem de menţinere a benzii. Ce face el? Identifică marcajele rutiere şi „înţelege” unde e locul maşinii între acestea, iar dacă simte că traiectoria maşinii nu o urmează pe cea a benzii, începe a întoarce el volanul în direcţia corectă, menţinând maşina aproape de mijlocul benzii. Ei bine, pare de înţeles asta pe un autobahn, de exemplu, dar am rămas profund suprins să constat că Superb poate întoarce volanul să abordeze independent virajele strânse ale Toscanei! La naiba! Maşina asta vrea să se conducă singură, să-mi fure mie toată plăcerea! Am încercat chiar să dau drumul volanului, ţinând mâna aproape în caz de necesitate şi să urmăresc ce face maşina. Virează! Virează după cum virează şi drumul, merge singură acolo unde îi dictează marcajele rutiere! Peste vreo câteva secunde de intervenţii independente, apare şi un semnal care e menit să-l trezească pe cel de la volan probabil, afişând un îndemn de a lua volanul în mâini... Şi când mă gândesc că Superb are şi un cruise control adaptiv, care poate frâna singur în funcţie de intensitatea traficului din faţă, apoi poate accelera când traficul permite... Toate aceste tehnologii mă fac să zic că noua Skoda Superb este, practic, o maşină care se poate conduce singură pe ea, autonom, în anumite condiţii. Desigur, nu încercaţi să părăsiţi locul de la volan şi să lăsaţi totul pe seama maşinii, dar în asemenea momente la volan se simte că nu mai e nevoie de tine... E fascinant şi revoltător în acelaşi timp. Pe curbele Toscanei, eu îmi doream traiectorii mai drăcoase, să savurez mai delicios maşina, dar mă tot pomeneam cu volanul întors de maşină, care îmi „corecta” intenţiile mele! Eh, e o tehnologie fascinantă şi foarte sigură probabil pentru a preveni situaţii de accident, dar ea taie din plăcerea de condus, artificializând-o şi mai mult. Bine că poate fi, eventual, deconectată. Voi aţi lăsa-o să vă asiste?

Dar să revenim la senzaţiile livrate de motorizarea diesel gustată acum.

Despre putere, cuplu şi senzaţii dinamice, v-am vorbit, dar nu şi despre consum. Motor 2.0 TDI de 150 CP e extraordinar de eficient pe noua generaţie Skoda Superb! În combinaţie cu transmisia DSG noi am obţinut o medie de consum de 4.4 litri/100 km după vreo 100 de kilometri parcurşi pe drumurile extra-urbane ale Toscanei cu multe curbe şi multe diferenţe de nivel!

Senzaţii în condus – 2.0 TSI 280 CP 4x4 Laurin&Klement

Seara aceleiaşi zile avea, însă, să ne rezerve marele deliciu al testului noii generaţii Skoda Superb – motorizarea de top 2.0 TSI 4x4 280 CP, cuplată şi ea la o cutie de viteze DSG cu 6 trepte. Am avut un adevărat şoc!

În primul rând, volanul se simte cu totul altfel, asemeni celor mai puritante şi sportive modele construite pe platforma MQB. A dispărut orice urmă de artificialitate din senzaţiile din volan!

Motorul sună profund sportiv, iar apăsările de acceleraţii se lasă cu reacţii imediat fulminante! Eşti împins în scaun şi năucit de ce poate face maşina asta! Volanul se simte, în sfârşit, superlativ de informativ aici, iar tracţiunea integrală cu diferenţial Haldex de ultimă generaţie aduce un aport colosal ţinutei de drum a maşinii! Superbul acesta e mai mult decât senzaţional – maşina înscrie nişte traiectorii uluitoare în viraje, şi simţi toate cele patru roţi primind cuplu de un dozaj perfect, pentru a te ajuta să înscrii linii impecabile în curbe! Gata, maşina asta nu mai are limite fizice cauzate de ampatamentul lung, sau orice altceva! Tracţiunea integrală, motorul ultra-performant şi direcţia mult mai informativă au făcut din Superb cu 280 CP la activ o maşină incredibilă!

O conduc prin curbe strânse, apăs puternic pedala şi sunt lipit strâns de scaun, în timp ce maşina accelerează setoasă. Virez, accelerez, ies pe traiectorii perfect, din nou aud un sunet delicios al motorului turat la 5-6 mii rpm... Schimb treptele transmisiei cu padelele şi savurez modelului ăsta la superlativ! E absolut incredibil ce face un Superb 2.0 TSI 4x4 280 CP! Asta nu mai e Skoda Superb, pur şi simplu, e un adevărat RS! Puteau să-i spună Superb RS şi şi-ar fi meritat numele! Gândiţi-vă că un asemenea exemplar accelerează de la 0 la 100 km/h în numai 5.8 secunde! Cele mai performante sedanuri din industrie au cifre comparabile!

E absolut extraordinară versiunea asta! O recomandăm cu ardoare oricui şi-ar dori performanţă şi plăcere sublimă în condus pe o maşină care poate să ofere şi confort, şi spaţiu şi practicism! Consum? După cât de nebuneşte am mers noi, cu 5-7 mii rpm, am ajuns la o medie de 11.5 litri/100 km. E mai mult decât rezonabil şi dacă vrei să conduci mai lejer, sigur poţi obţine şi o medie de 8-9 litri/100 km.

Senzaţii în condus – 2.0 TDI 190 CP

A doua zi de dimineaţă, la sugestia Dvs., a vizitatorilor noştri, am ales să conducem versiunea 2.0 TDI de 190 CP, cea mai puternică versiune diesel din gama Superb. Părea şi logic, după extazul motorizării de top pe benzină, de 280 CP, să gustăm şi din motorizarea diesel de top.

Motorul 2.0 TDI de 190 CP, condus de noi în combinaţie cu o transmisie manuală, are o bună forţă de tracţiune, dar după episodul anterior de condus cu benzinarul de top, nu mai pare atât de impresionant şi parcă duceam deja lipsa tracţiunii integrale pentru un comportament desăvârşit. Dieselul ăsta e indicat pentru cei ce vor forţă mai mare, dar sunt adepţii propulsoarelor diesel eficiente. Cu o autonomie cu mult peste 1,000 km, motorizarea asta poate indica nişte cifre formidabile în consum. Noi am obţinut 4.6 litri/100 km, doar un pic mai mult decât dieselul de 150 CP probat în ziua anterioară. Deci, cei 40 CP vin cu modificări mici la consumul real, dar oferă un plus important de putere. Totuşi, plusul acesta lasă impresia că stă întotdeauna în rezervă, pentru a-l folosi atunci când e nevoie, şi nu iese dominant în evidenţă într-un ritm normal de condus. Aşa că, dacă puterea mare e ceea ce vă doriţi, noi vă recomandăm să mergeţi spre benzinarul de 2.0 litri şi 280 CP, unde senzaţiile sunt incredibile.

Iar dacă daţi, totuşi, preferinţă motoarelor diesel puternice, atunci cei 190 CP şi 400 Nm ai acestui propulsor vă vor oferi acel plus plăcut de putere generoasă, în depăşiri şi accelerări pronunţate, lăsându-vă să vă bucuraţi de eficienţa incredibilă în restul timpului.

Cât de repede poate accelera o Skoda Superb 2.0 TDI 190 CP de la 0 la 100 km/h? În 8.0 secunde cu transmisia manuală şi în 7.7 secunde cu cea automată. E mai mult decât suficient, dar totuşi caracterul ăla sportiv suprem de RS e prezent doar pe motorizarea 2.0 TSI de 280 CP, cu tracţiune integrală! Apropo, tracţiunea integrală poate veni şi în combinaţia cu motorul 1.4 TSI, şi în combinaţie cu 2.0 TDI de 150 CP, şi în combinaţie cu acest diesel 2.0 TDI de 190 CP. Aşa că aveţi de unde alege, iar noi vă recomandăm cu plăcere să optaţi pentru sistemul de tracţiune integrală a lui Superb – e unul care ajută enorm la ţinuta de drum a maşinii şi, distribuindu-şi permanent cuplul către cele 4 roţi, vă va ajuta enorm şi la o ţinută sigură pe carosabil alunecos!

Verdict: noua generaţie Skoda Superb

O mare realizare a celor de la Skoda. Noua generaţie Superb a evoluat cu paşi gigantici spre mai mult, mai confortabil, mai stilat, mai polivalent, dar şi-a păstrat toate calităţile definitorii, atât de apreciate la generaţia anterioară. Noul Superb are un design ce a migrat de la retro şi elegant la unul progresist, dar în continuare elegant. Designul interior e laconic şi inteligent, cu simetrie şi bun gust, din ambianţa interioară lipsând opulenţa, dar nu şi nobleţea. Confortul interior a devenit şi mai desăvârşit, cu scaune mari, confortabile, bine profilate şi spaţiu enorm, oferit la discreţia tuturor ocupanţilor. Da, şi pentru pasagerii spate a fost păstrat acel imens spaţiu, deşi din afară proporţiile diferite maschează acest lucru. În senzaţii de condus noua generaţie Skoda Superb a devenit mai rafinată şi mai polivalentă, în mare parte datorită noului sistem de reacţii adaptive ale suspensiei. Motorizările incipiente şi cele medii pot părea un pic artificiale şi în senzaţiile oferite în volan în regimurile Normal şi Confort, iar ţinuta de drum denotă efecte de ruliu şi subvirare. În regim Sport, aceleaşi motorizări primesc un comportament mult mai sportiv, cu o manevrabiliate aproape exemplară. Astfel, noua generaţie Skoda Superb reuşeşte să fie mult mai confortabilă decât predecesoarea sa atunci când vă doriţi, sau, tot ea, mult mai sportivă şi manevrabilă, prin simpla apăsare a unui buton. Sunt mai multe maşini în aceeaşi maşină, fiecare regim în parte aducând calităţi mult, mult mai avansate în direcţia specializării sale, iar tu, de la volan, poţi face uz de fiecare din ele în funcţie de traseul pe care mergi, solicitările pe care le ai pentru acea zi, sau pur şi simplu în funcţie de plăcerea alegerii! Chiar şi exemplarele fără acest sistem instalat vor avea o ţinută rutieră îmbunătăţită, graţie noii platforme tehnice MQB, care beneficiază doar de suspensie multilink pe puntea spate.

Iar picătura de extaz a noii generaţii Skoda Superb e motorizarea 2.0 TSI 280 CP 4x4. Acolo e un paradis superlativ. Totul e mult mai rafinat, mai perfecţionat şi desăvârşit de performant. Cine-şi poate permite preţul, să ştiţi că asta e ipostaza supremă a noii generaţii Superb! Alegeţi motorizarea asta şi veţi fi lipsit de orice regret, pentru totdeauna! Şi, poate cel mai important, cei de la Skoda au reuşit să creeze un nou Superb care-i va satisface pe toţi proprietarii generaţiei precedente, care s-au obişnuit cu o mulţime de calităţi speciale la bord. Mai mult ca atât, noua generaţie Superb îi va impresiona atât pe ei, cât şi pe toţi cei care vor conduce pentru prima dată un Superb, prin evoluţie inteligentă, prin consistenţă şi bun gust! Noua Skoda Superb e ca un concert minunat de simfonie şi rock, în care amatorii de muzică clasică recunosc liniile melodice de care sunt atât de ataşaţi, dar se simt fascinaţi de reinterpretarea lor într-o formă progresistă. Pe de altă parte amatorii de rock se simt flataţi de solourile şi sunetele de chitară progresiste, îmbinate perfect cu un ritm clasic de adagio, plăcerea şi confortul căruia el abia îl descoperă într-o nouă interpretare! E remarcabil să poţi face asta pe o singură maşină, nu?...

Ilie Toma Instrumente utile: Motorizări şi date tehnice noua generaţie Skoda Superb (preţurile pentru Moldova nu sunt deocamdată anunţate)Bonus: Dynamic Chasis Control: întrebări şi răspunsuri

Comportamentul atât de diferit al noii Skoda Superb în funcţie de regimul de condus ales ne-a intrigat să aflăm şi mai multe despre Dynmanic Chasis Control de la ingineri. Unul la mână – deoarece sistemul este, evident, opţional, la ce caracteristici ar trebui să se aştepte cei care nu vor comanda un asemenea sistem pe Superbul lor? La testul internaţional nu a fost nici un exemplar care să nu fi fost dotat cu DCC, prin urmare a trebuit să întrebăm din nou inginerii.

Ne-au răspuns că viitorii posesori ar trebui să se aştepte la o setare apropiată regimului Normal – cu un mic plus de diapazon în ţinută rutieră şi reacţii la suspensie faţă de regimul Normal al suspensiei DCC. Însă un Superb fără DCC nu va putea fi la fel de moale precum un Superb cu DCC în regim Confort (se poate compensa prin dimensiunea roţilor) şi, respectiv nu va fi la fel de sportiv şi manevrabil precum un Superb cu DCC în regim Sport.

Acum mai vine şi a doua întrebare a noastră faţă de ingineri – ştim că în Moldova cea mai mare parte a exemplarelor Skoda sunt livrate cu pachet de drumuri rele a suspensiei, care presupune o gardă la sol sporită şi arcuri şi amortizoare cu durabilitate sporită. Este oare posibilă combinarea pachetului de drumuri rele cu sistemul DCC? Întrebarea noastră a venit exact la tronc, întrucât am aflat că la momentul lansării noului Superb această combinaţie este imposibilă. Deci ori alegeţi suspensie fără DCC cu pachet de drumuri rele, ori suspensie fără DCC fără pachet de drumuri rele, ori suspensie cu DCC, dar fără pachet de drumuri rele. Şi pachetul de drumuri rele, şi sistemul DCC, nu-l puteţi avea. Deocamdată! Pentru că, din 2016, se va putea, ne-au şoptit inginerii.

Şi acum a treia, poate cea mai dureroasă întrebare – pe ce principiu funcţionează rigidizarea amortizoarelor la noul Superb şi cu cât va fi mai scump un amortizor cu DCC faţă de unul obişnuit atunci când, peste mulţi ani, va veni vremea schimbării lui? Ei bine, principiul de funcţionare e similar celui de pe alte modele construite pe MQB, inclusiv similar celui de pe noul Passat – există o unitate de comandă electronică ce analizează aceeaşi parametri care intră şi în ecuaţiile sistemului ESC, iar această unitate e conectată prin fire cu toate cele patru amortizoare. Construcţia din interiorul fiecărui amortizor e cea diferită, acolo creându-se un circuit bicameral de fluid interior sub presiune, prin două canale. În fiecare amortizor, între cele două camere circulare, internă şi externă, fluidul circulă în permanenţă într-un circuit continuu, mişcarea lui fiind generată de însăşi şocurile înghiţite de suspensie. Există o valvă centrală acţionată electromagnetic, aflată la hotarul dintre cele două camere, care poate îngusta sau lărgi canalul de trecere a fluidului dintr-o cameră în alta, astfel creându-se diferenţă de presiune mai mare sau mai mică. Respectiv, în Comfort valva e aproape complet deschisă, în timp ce în regim Sport valva lasă un canal de trecere mult mai subţire, iar astfel diferenţa de presiune e mai mare şi reacţiile amortizorului mai dure. Această tehnologie a fost deja perfecţionată în industria auto şi devine tot mai răspândită pe tot mai multe modele noi, fiind mai accesibilă în achiziţie faţă de o suspensie pneumatică, de exemplu. Bifarea unei astfel de opţiuni pentru un automobil la achiziţie costă de obicei între 1,000 şi 1,400 EUR. Însă pe noi ne interesa cu cât vor costa ulterior mai mult amortizoarele la un eventual schimb, faţă de unele standard. Ei bine, răspunsul a fost destul de clar: un amortizor cu DCC, înlocuit ulterior, va costa cam de vreo 3 ori mai mult decât unul standard, după cum ne spun inginerii. Şi nu doar în cazul lui Superb. În cazul tuturor modelelor cu suspensii cu tehnologie similară. Aşadar, toate aceste ipostaze atât de diferite, încadrate pe o singură maşină, aduc inevitabil costuri de mentenanţă ceva mai mari, dacă veţi ţine maşina atât cât să ajungeţi la schimbul amortizoarelor. Cert este că inginerii ne-au asigurat că durata de viaţă a amortizoarelor cu reacţie variabilă este cel puţin egală cu cea a amortizoarelor standard. Iar plăcerea contopirii atâtor caractere pe o singură maşină, pe maşina ta, s-ar putea să te convingă să accepţi la un moment dat, într-un viitor îndepărtat, sarcina unor cheltuieli un pic mai mari. Deşi, gândind strict practic la calitatea drumurilor din Moldova, noi ar trebui să vă recomandăm precauţie la bifarea acestei dotări opţionale, sistemul Dynamic Chasis Control îşi merită, totuşi, banii şi tocmai el e cel care-i asigură noii generaţii Superb o mare parte din cele mai admirabile calităţi, începând cu confortul desăvârşit până la abilitatea unei sportivităţi accentuate!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (174 IMAGINI):
MAI MULTE TESTE DRIVE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter