Prima pagină  »  Ştiri  »  Ecologic si econom: Smart Fortwo MHD este cel mai ieftin automobil
7 OCTOMBRIE 2008, 16:29
2,045
0
Ecologic si econom: Smart Fortwo MHD este cel mai ieftin automobil in exploatare
De Ilie Toma
0
Smart Fortwo ramane a fi cel mai econom automobil din Germania. Aceasta este concluzia expertilor prestigioasei companii de analizare a pietei, EurotaxSchwacke, dupa ce au fost testate 16 modele din clasa mini. Opinia lor se alatura numeroaselor reviste si clubului ADAC, unul dintre cele mai mari cluburi auto din Germania. Detinatorii unui Smart MHD economisesc aproximativ 1.700 Euro, in perioada de exploatare, comparativ cu cel mai scump model din clasa sa.

Din nou, Smart Fortwo detine locul intai in rating-ul automobilelor econome. Dupa revistele ''Auto Motor und Sport'', ''Auto Bild'', ''Autozeitung'' si clubul ADAC, acum si EurotaxSchwacke GmbH confirma faptul, precum ca Smart Fortwo este cel mai ieftin automobil in exploatare, din clasa sa. In Germania, nici o alta masina nu este la fel de ieftina.

Ultima cercetare a fost efectuata intre 16 modele din clasa mini. Expertii au constatat ca pentru 100 km parcursi cu un Smart Fortwo MHD (Micro Hybrid Drive), este nevoie de 27.52 Euro. Ca sa va imaginati mai bine, cel mai scump model, in exploatare are nevoie de 38.88 Euro pentru o distanta de 100 km. Iar asta inseamna ca la aproximativ 15.000 km anual, soferii unui Smart economisesc aproximativ 1.700 Euro anual.

In afara de pret, asigurare si combustibil, s-a luat in consideratie si costurile de intretinere, de reparatie si micsorarea valorii automobilului dupa 36 luni si 45.000 km. ''Costurile de intretinere de asemenea sunt foarte importante, atunci cand vreti sa procurati un automobil'', spune Martin Verrelli, manager al EurotaxSchwacke GmbH. ''De altfel, va supuneti riscului sa cumparati un automobil ieftin, insa scump in exploatare.'' Cercetarile efectuate de catre EurotaxSchwacke sunt pe cat se poate de reale, referitor la Smart, ce foloseste tehnologia Micro Hybrid Drive, implementata cu succes pe acest model incepand cu anul 2007.

Pentru a reduce si mai mult consumul de combustibil, incepand cu octombrie 2008, motoarele pe benzina de 61 CP si 71 CP, vor fi echipate standart cu tehnologia MHD. In urma acesteia, automobilul va avea nevoie de 4.3 litri/100 km, sau cu 8% mai putin, dupa standartul New European Driving Cycle (NEDC). Emisiile de CO2 au fost reduse pana la 103 g/km. In traficul urban insa, este posibila o economie de pana la 19% a consumului. Aceasta inseamna ca in viitor, 7 din 10 cumparatori din Europa, ce vor comanda masina cu motor pe benzina, vor simti avantajele acestei tehnologii ''prietenoase'' cu mediul ambiant.

Smart a implementat sistemul start/stop intr-un mod foarte ingenios: unitatea electronica de control opreste motorul, de indata ce soferul apasa pedala de frana si viteza masinei scade sub 8 km/h – un exemplu ar fi situatia din ambuteiaje. Motorul se reporneste in mai putin de o secunda, din moment ce soferul ia piciorul de pe frana. Astfel, motorul nu consuma deloc benzina, autunci cand sta pe loc.

Sistemul este optimizat pentru cutia de viteze manuala automatizata si este completamente automat. Tehnologia MHD se combina perfect in mediul urban si permite detinatorilor modelului Fortwo sa beneficieze de un consum si emisii reduse.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!